Interjú 2023 első PMI-PBA minősítést megszerző kollégájával

Trompler Tamással, a PMI-PBA minősítés büszke tulajdonosával beszélgettem az idáig vezető útról, és arról, hogy miben változott a BA működése a certifikáció megszerzésének köszönhetően.

Hogy érzed magad? Mennyire vagy büszke?

 

Remekül! Tavaly év elején döntöttem el, hogy nekivágok, és jó érzéssel tölt el a siker, és hogy a rá fordított energia megtérült.

Arra külön büszke vagyok, hogy az országban relatíve az elsők között lehetek, akik ezt a minősítést megszerezték.

 

Mi motivált, hogy megcsináld?

 

Amikor terveztem a 2022-es évemet, elsődleges fókuszt kapott a tudatos BA működés, illetve módszertani elvek beépítése.

Akkor úgy éreztem, ha belevágok magam fejlesztésébe, év végén szeretnék is valami kézzelfoghatót, amit „bekeretezhetek”, egy olyan minősítést, ami nem csak Magyarországon, hanem nemzetközileg elismert.

Ez lebegett a szemem előtt, amikor esténként a szakirodalmat bújtam vagy a tesztelést gyakoroltam.

 

Milyen célt szerettél volna?

 

Nem tűztem ki magam elé konkrét számokat. Sosem voltam igazi maximalista, a mostani felkészülés során is elértem egy pontot, amikor úgy éreztem, több ráfordítás már csak nagyon kis mértékben javítana a tesztek eredményén.

Számomra az odavezető út jelentette az értéket, mert rendszerezte az évek során összegyűlt tudást, gyakorlatot. A sikeres vizsga egyfajta validáció, megerősítés, hogy jó úton járok.

 

Valóban elérted a célodat?

 

Egyfelől igen, hiszen a magamnak meghatározott kereteket tudtam tartani és sikeres lett a vizsga is. A következő lépés mindezt a mindennapjaimba beépíteni, de ez már egy másik kihívás.

 

Mit tanultál magadról a folyamat során?

 

Megerősítést kaptam, hogy ha érdekel egy téma, még ha száraz szakirodalomról is van szó, bele tudok feledkezni.

Kifejezetten örömmel olvastam például a PMI guide to BA könyvet, amolyan enciklopédiaként mindig vissza-visszatértem hozzá.

 

Miben változott meg a BA működésed?

 

Sokkal többet kérdezek. Emiatt néha születnek vicces helyzetek, nem értik kollégáim, miért akadékoskodom, de a megbeszélések végére összeáll a kép és mindenki jobban jár.

 

Szerinted kiknek való ez a minősítés?

 

Azoknak, akik mindennapjait egyébként is átszövi a mindset, ami a vizsgához elengedhetetlen, és aminek a minősítés keretet ad – hívjuk üzleti elemzésnek vagy bármi másnak. Nulláról kezdve nekivágni nem érdemes, mert ha nincsenek meg az alapok, nem ez fog megtanítani üzleti elemzésre. Ha van mire építeni, akkor viszont nagyon sokat ad a felkészülés is, és a vizsga is szerintem bárkinek, aki emberekkel, üzleti folyamatokkal vagy termékekkel dolgozik.

 

Ez egy projekt, némi projektfeladatot osszunk meg

 

  • Milyen felkészítők voltak?

BA mindset tréning, PBA vizsgafelkészítő

  • Mennyit tanultál alkalomról, alkalomra?

Alkalmanként kb 1-2 órát szántam a házi feladatokra. Nagyon hasznos volt, hogy a felkészítőre már a PMI könyveit megismertem (a Practice Guide-ot öröm olvasni!), így sokszor ismerős volt a tananyag.

  • Mennyit tanultál a vizsgafelkészítő után?

3 etapban készültem intenzíven, közvetlenül a felkészítő utáni héten teszteket oldottam meg, utána majdnem egy hónap tervezett szünet, az előző tesztek eredményeinek feldolgozása könyvek bújása, majd újabb tesztek 1 hétig, és végül a vizsgát megelőzően 1 hét intenzív tesztelés, hibás válaszoknak utánaolvasás.

  • Mennyi tesztet oldottál meg?

A felkészítőt követően kereken 1000-nél álltam meg.

  • Mennyiben került összesen?

Ez egy befektetés, ami pénzben viszont nem kifejezhető előnyhöz juttat. Az egyébként nem olcsó tanfolyamok, könyvek, tesztelés mind-mind hasznosak akkor is, ha a végén le se vizsgázik az ember. Persze miért ne tenné, ha már felkészült?

  • Átfutási idő?

100 nap telt el az első vizsgafelkészítő alkalomtól a vizsgáig.

  • Mi segített az utadon?

Számomra a leghasznosabbak azok a beszélgetések voltak, melyek a tananyag, a tesztek értelmezését adták. Ott volt lehetőségünk szétcincálni a kérdéseket, témákat, kontextusba helyezni őket, így mind a helyes, mind a hibás válaszokból születő beszélgetésekből nagyon sokat tanultam.

 

Mire számítottál? Ilyennek gondoltad?

 

Nagyjából így képzeltem el a vizsgához vezető utat. Számomra a legnagyobb ismeretlen a vizsgázás volt, nem szerettem volna meglepetéseket, de szerencsére végül minden rendben volt.

 

Mi tartotta ébren az elköteleződésed? Nem volt hullámvölgy?

 

Már a jelentkezést megelőzően kitűztem a mérföldköveket, ezért tudtam, nagyvonalakban mikor hol szeretnék tartani, és eszerint osztottam be időmet. Családom végig támogatott abban, hogy prioritást kapjon a felkészülés, így sikerült terv szerint haladni, ezáltal a lelkesedésem sem hagyott alább.

 

Mi az, amire nem számítottál, de megérkezett bónuszként?

 

A magabiztosság. Természetesen mindig van hova fejlődni, de ez a pár hónap megerősítette, hogy ahogy működöm, illik ebbe a módszertanba, és érdemes folytatnom, amit elkezdtem.

 

A munkádba hogyan tudod beépíteni?

 

Igyekszem a módszertan szemüvegét felvenni és azon keresztül tekinteni az egyes feladatokra, megkérdőjelezni a miérteket és először kérdezni, tervezni azonnali akció helyett. Emellett leginkább gyökérok elemzés és hatáselemzés során veszem nagy hasznát a BA eszköztárnak, de reményeim szerint a közeljövőben más területekre is ki tudom terjeszteni majd a látókörömet.

 

Szerinted most mindent megtanultál, vagy ettől függetlenül még van olyan rész a módszertanban, amit mélyíteni szükséges?

 

Úgy érzem, most értem abba a fázisba, hogy tisztában vagyok azzal, miben szükséges és szeretnék is fejlődni. Soft skillek terén van hová, és adaptív projekteken is szeretnék gyakorlatot szerezni.

 

Kaptál már külső visszajelzést az új működésedről?

 

Igen, már a vizsgát megelőzően pozitív fogadtatásban részesült a mindent megkérdőjelező attitűdöm, és az is feltűnt, mennyire örülnek kollégáim pl egy-egy modellnek a folyószöveges specifikáció helyett.

 

Mit látsz magad előtt, neked mi a karrierben vagy kompetenciádban való előrelépés ezek után?

 

Jelenleg nem dedikált BA vagyok, de szeretnék minden lehetőséget kihasználni, ami ilyen tevékenységgel összefügg, és várhatóan ez a következő mérföldkő az életemben: magam mögött hagyni a rendszer fókuszt, és az üzletre koncentrálni.

 

Mit üzensz a jövő PBA-inak?

 

Minden felkészüléssel töltött perc, főként a beszélgetés aranyat ér, nem szabad alábecsülni. Ha a felkészítő megvolt, érdemes mielőbb vizsgázni, mert nagyon flowban van az ember, ez a lendület adta nekem legalábbis a legtöbbet. Sok sikert kívánok mindenkinek, aki belevág!

…………………………………………..

Tamás, neked ezúton is köszönöm, hogy megosztottad a gondolatait, ami másnak is segít tisztán látni, miért érdemes PMA-PBA-vé válni. Gratulálok a minősítésedhez és megtiszteltetés, hogy részese lehettem a fejlődésednek.

……………………………………………

Ha te is hasonló fejlődést szeretnél elérni, és nyárra PMA-PBA minsősítést szerezni, a márciusban induló Vizsgafelkészítő programon még vannak szabad helyek. ?

Mennyire volt értékes, hasznos számodra ez a tartalom?

Mivel hasznosnak, értékesnek találtad...

Oszd meg bátran másokkal is! 🙂

Sajnálom, hogy ez a tartalom most nem nyerte el a tetszésed...

Köszönöm a visszajelzésed, a szavazatod rögzítettük!

Kérlek segítsd a munkámat, és pár mondatban írd meg mit hiányoltál vagy hogyan lenne számodra hasznosabb ez a tartalom?

A fejlődésedhez a következő tréningekkel tudlak hozzásegíteni:

Gintl-Reszegi Mária

2023. február 24.

Szia. Marcsi vagyok. Üzleti elemzés gondolkodás megerősítésével foglalkozom tréningek, mentoringok, tanácsadás és közösségi tevékenységek keretében. Ezt a blogot én írtam neked.

korábbi írások

címkék

ez megvan már neked?

Decomposition diagram

Decomposition diagram

Biztosan ismered, biztosan használtad már, hiszen a JPÉ gondolkodás egyik legegyszerűbb megjelenési formája. Mégis érdemes közösen átgondolni, mi mindenre lehet használni.

itt követhetsz

Ba Talk - Üzleti elemzés nem csak üzleti elemzőknek

Mária Gintl-Reszegi PMI-PBA

Üzleti elemzés tréner / Mentor / Professional Business Analyst / Insprl alapítója

osztani ér