A munka öröme, alias MöMo

A munka öröme. Talán paradoxonnak tűnik a két szó egymás mellett, de tetten érhetőek azok az elemek, amelyek a munkánkban örömet tudnak okozni. Mi az, ami a kávén kívül lendületet tud adni ahhoz, hogy teremtsek?

Street trainingen voltam. A nappali sarka épp abban a másfél órában nem jóga központ, vagy munkahelyi tárgyaló, vagy iskolai tanterem, hanem a munka öröméről szóló Street training színhelye volt?

Mi az, ami reggelente lendületet ad a munkádhoz?

Néhány éve az akkori munkahelyemen erőltetett menetben dolgoztunk egy fontos projekten. Közben folyton mindenki panaszkodott a munkájával kapcsolatban. 

Sokakat megkérdeztem “Mondj 3 jó dolgot, ami történt ma veled!” 

Válaszul rengeteg ijedt arccal találkoztam. Jobban megijedtek, mintha hírül kapták volna, hogy tovább növelik a túlórák számát. Az ijedtséget lehet, hogy az a szembesülés okozta, hogy már nem fedezzük fel és nem tudjuk megfogalmazni, minek örülnénk.

Provokáltam másokat a kérdésemmel, pedig én magam sem tudtam kifejezni, hogy mi a munkám öröme. ..

Emlékszem, akkori felmondásom egyik célja volt, hogy mint a király legkisebb fia, elindulok  és megkeresem a válaszomat, miért szeretem azt, amit csinálok. Mi a MIÉRT-em!

Nekem kell tudnom, hogy miért érdemes reggelente bemennem dolgozni és azt is, hogy esetleg mi az, ami hiányzik hozzá.

Ehhez két állapotot is szükséges megfogalmazni.
Az ASIS (as is), vagyis a jelenlegi állapotot és a TOBE (to be), vagyis a vágyott, jövőbeni állapotot. Innen már az eredmény tiszta matematika, vagyis ki kell vonni őket egymásból és megkapjuk, hogy mi hiányzik számunkra. Ebben a képletben nem a művelet a legnehezebb, hanem az ASIS és TOBE állapotok létrehozása.

Nekem például ilyen vágyott állapot a tanulás, fejlődés lehetősége a munkában, vagy kapcsolódás másokkal, akár egy házi májpástétomos, lilahagymás csapatreggeli során ?

A modell felteszi helyettünk a kérdéseket

A tréningen Székely Ágnes és Danghel Edith mutatta be nekünk MöMo-t. Néhány éve alkották meg a modellt, MöMo-t (a linken a kutatásuk részleteit olvashatjátok) az insightOUT színeiben, amelyet azóta is sikerrel használnak egyén és szervezet Munka örömének elősegítésére egyaránt.

  • MEGBECSÜLÉS >> Önbizalmat hoz létre: Mindenki számára legyen biztosítva a méltó munkafeltétel, anyagi és morális elismerés
  • REND>> Biztonságot hoz létre: Legyenek folyamatok, szabályok, ritmus, keretek. Legyen pont megfelelő mértékű kontroll
  • TUDÁS >> Kompetenciát hoz létre: Tudásmenedzsment, dokumentált, elérhető, megszerzett tapasztalatok, fejlesztések, know-how
  • ÉRTELEM>> Hasznosságot hoz létre: Legyen értelmes, az egyén számára is távlatot nyújtó, sőt, maga a cég keretrendszerén is túlmutató cél. Lehessen azonosulni vele.
  • KAPCSOLÓDÁS >> Hovatartozást hoz létre: Legyen folyamatos, nyílt a kommunikáció, kölcsönös az odafordulás, előrevivő a jelzés és a visszajelzés a munkatársak között
  • MEGÚJULÁS >> Önmegvalósítást hoz létre: Legyen helye és tere az újnak és mindennek, ami ezzel jár. Legyen lehetőség a kreativitásra, a tanulásra, támogassa a friss, az újszerű megjelenését. 

Elkezdtem gyűjteni a történeteimet, hogy mi okoz örömet, illetve frusztrációt a munkám során és a történeteimet ebbe a modell 6 csoportjába soroltam. Hiszen a történeteket könnyebb megtalálni, és azok akarva, akaratlanul rólunk mesélnek.

Minden könnyebben érthető egy példán keresztül. Néhány napja megkaptam egy koncepció leírását word-ben. Abban a pillanatban nyitottam egy excelt és tettem át a word leírás puzzle darabkáit excel mezőkbe. Ez nálam nem csak excelt, hanem valamilyen modellt vagy diagramot is jelenthet. Struktúrára volt szükségem. Azonosítva ez a REND csoportja, amely biztonságot ad számomra.

BA TIPP: Az üzleti elemzésben a modellek sokszor azoknak a kérdéseknek a megfogalmazásáról szól, amelyek segítenek feltárni a valós értékeket.

A modellek felteszik nekünk a megfelelő kérdéseket, amelyek megválaszolása még hiányzik a megértéshez, illetve a teljességhez.

Milyen érdekes? Eddig mindig volt egy sztorim, hogy miért hagytam ott a korábbi munkahelyeimet, most viszont már tudom azt is, hogy mik késztettek távozásra.

A TOBE-hoz vezető út

Érdemes hozzákezdeni, végiggondolni és értékelni a modell szempontjait a jelenlegi és a vágyott állapotok szerint egyaránt. Elkészítettem a saját munkám örömének térképét. Készítéskor a legerősebb vágyott elemeim a MEGÚJULÁS és a REND csoportjai lettek.

Talán a pókhálóm két hónap múlva már kicsit mást fog mutatni. Például nem lesz akkora különbség a REND jelenlegi és vágyott állapota között. Hogy honnan tudom? A bizonyosságomat az út bejárásához kirajzolt akciótervem eredményezi. Érdekes, már a modell megalkotása is létrehozott egyfajta fókuszt, ami a döntéseimben is segítségemre van.

Van egy rossz hírem! A panaszkodás sem a jelenlegi állapot, sem a vágyott állapot feltárására nincs hatással!

A negatív dolgokra való koncentrálás kiveszi azt a felelősséget a zsebünkből, hogy meg kelljen fogalmazni mire vágyunk. Márpedig ha nem tudjuk, hogy hová szeretnénk eljutni és miért, akkor egyszerűen nem indul el a vonat. Ha nem tudjuk megmondani a jegypénztárban a célállomást, akkor sajnos maradunk a peronon állva. Mindenkinek, aki jön és utazik elmesélhetjük az éppen aktuális sérelmünket, ettől viszont még nem lesz jegyünk a vonatra.

Kell a cél, kell a MIÉRT, kell a változtatás igénye!

“Nos, ezzel már mi is tudunk mit kezdeni!”

Amikor a következő állásinterjúdon megkérdezik tőled, hogy mire van szükséged az új munkahelyeden,  te már tudatosan felelsz, hogy számodra az az érték, hogy… 10-ből 9-en szokásosan válaszolnak, viszont téged segíthet a modell gondolatmenete kiemelni magad a tömegből. Te leszel az, aki tudni fogja, hogy mi számára a munka öröme. A munkáltató pedig azt fogja érezni, hogy “Nos, ezzel már mi is tudunk mit kezdeni!“?

Valójában nem a munka örömét, hanem a saját értékrendünket láthatjuk meg ebben a csillag alakú tükörben. A munka jókora teret foglal a 24 órából, és nem kérdés, hogy ami a munkában az értékrendünk, az a magánéletben is fókuszban van. Életünk ezen két területe nem különbözik radikálisan egymástól. Egy megállapítással két kérdésre is választ kaphatunk, lehetőségünk van akár megtalálni a munka és a magánéletünk értékrendjének párhuzamait a modell kapcsán.

Hogy ki, mit tanul a fentiekből, az egyedi, de hogy hogyan tanulunk, vagy hogyan érdemes tanulni, az általánosítható. Ezekről a kérdésekről fog szólni a következő bejegyzésem! ?

Addig is nézz körbe a tréningek között, biztos találsz számodra értékeset!

Mennyire volt értékes, hasznos számodra ez a tartalom?

Mivel hasznosnak, értékesnek találtad...

Oszd meg bátran másokkal is! 🙂

Sajnálom, hogy ez a tartalom most nem nyerte el a tetszésed...

Köszönöm a visszajelzésed, a szavazatod rögzítettük!

Kérlek segítsd a munkámat, és pár mondatban írd meg mit hiányoltál vagy hogyan lenne számodra hasznosabb ez a tartalom?

A fejlődésedhez a következő tréningekkel tudlak hozzásegíteni:

Gintl-Reszegi Mária

2020. május 27.

Szia. Marcsi vagyok. Üzleti elemzés gondolkodás megerősítésével foglalkozom tréningek, mentoringok, tanácsadás és közösségi tevékenységek keretében. Ezt a blogot én írtam neked.

korábbi írások

címkék

ez megvan már neked?

Decomposition diagram

Decomposition diagram

Biztosan ismered, biztosan használtad már, hiszen a JPÉ gondolkodás egyik legegyszerűbb megjelenési formája. Mégis érdemes közösen átgondolni, mi mindenre lehet használni.

itt követhetsz

Ba Talk - Üzleti elemzés nem csak üzleti elemzőknek

Mária Gintl-Reszegi PMI-PBA

Üzleti elemzés tréner / Mentor / Professional Business Analyst / Insprl alapítója

osztani ér