BA TALK: Milyen certifikációs lehetőségeid vannak üzleti elemzőként

Nincs legjobb BA minősítés. Meg kell ismerni a hozzád legilleszkedőbbet. Ezért beszélgettünk meghívott vendégeinkkel egy virtuális kerekasztal mellett az üzleti elemző minősítésekről.

Sándor Zsolt írása, aki résztvevőként volt jelen a meetupon, de munkásságával nagykövetként támogatja a BA TALK közösség munkáját, információáramlását. Köszönjük neki az összefoglalót!

Január végén megrendezésre került a második BA TALK meetup Gintl-Reszegi Mária szervezésében, mely a sok jelentkezőre, és az aktuális Covid helyzetre való tekintettel online került megrendezésre. Szép számmal jelentkeztek az érdeklődők, több mint 50 fő jelent meg végül – még ha csak online formában is – a meetupon.

A beszélgetés központi témája az üzleti elemzői minősítések, az ezekre való készülés, a vizsgázás módja, illetve azon tudás és tapasztalat volt, melyet a vendégeink a vizsgára való készülődés során szereztek. Ezekről a roppant izgalmas kérdésekről egy kerekasztal beszélgetés formájában beszélgettünk szakértőinkkel: Vasas Virággal, Csizmadia Péterrel, Illés Péterrel, Szarka Gáborral és nem utolsó sorban Szlezák Péterrel.

De miért is jó egy minősítés – teheti fel az ember a kérdést?

Szakértőink a következő válaszokat adták:

  • A minősítés megszerzése önbizalmat, magabiztosságot, határozottságot adott számukra a munkavégzés során.
  • A felkészülés során megtanultak egy keretrendszert, gondolkodás illetve szemléletmódot.
  • A napi működésükben érezhetően gyakorlottabbak lettek, melyet a kapott eszközökre, eszköztárra, a naprakész ismeretekre, és ezeknek a tudatos használatára vezettek vissza.

Nagy kíváncsisággal vágtunk bele a beszélgetésbe. Többségünk úgy gondolta, hogy a minősítés megszerzésével magabiztosabban tudnánk működni, életszerű, használható eszköztárral gyarapodnánk, és mindez hozzájárulna a szervezetünk projektjeinek sikereihez, a karrierünkben pedig előrelépést illetve nagyobb fizetést jelenthetne.

BA minősítések

A meetup előkészítéseként készült egy blogbejegyzés, amely tartalmazza a három szervezet, a PMI, az IREB és az IIBA certifikációs lehetőségeit és azok részleteit. Az összehasonlító táblázatok az egy szervezeten belüli minősítési szintek különbségeit is bemutatják.

Az előkészítő blogbejegyzést a következő gombra kattintva éred el.

Mi az üzleti elemző hozzáadott értéke?

A beszélgetést egy ismerős kérdéssel kezdtük, mely azt próbálja körüljárni, hogy vajon mi is az üzleti elemző hozzáadott értéke?
Erre Illés Péter adott egy nagyon frappáns választ: az üzleti elemző hozzáadott értéke kézzel fogható, pénzben mérhető. Ha ő jól végzi a dolgát, akkor csökkenti egy fejlesztési projekt költségét azáltal, hogy a problémát felismerve és megértve biztosítja, hogy olyan megoldás készüljön el, amire valójában szükség van, és ami teljesíti az ügyfél igényeit. A másik oldalról pedig azt biztosítja, hogy felesleges, szükségtelen dolgok nem kerülnek leszállításra.

Egy jó business analyst két irányból is értéket teremt: költséget csökkent a befektetési oldalon, illetve hozamot növel a másik oldalon.

Szlezák Péter ezt kiegészítette azzal, hogy előfordultak olyan esetek, amikor a túl nagy nyomás és erőforráshiány miatt nem történtek meg azok az analízisek, amire szükség lett volna, és ezt sokszor maga a projekt sínyli meg.

Egy jó BA az igénygazdákra fókuszálva a megrendelőkben segít letisztázni azt, hogy honnan hova is szeretnének eljutni.

Változások a munkában

Érdeklődtünk, hogy a minősítés megszerzése után mit gondolnak, mennyiben változott a munkájuk minősége, illetve milyen előrelépést jelentett számukra a certificate megszerzése emberileg, kapcsolatokban, esetleg anyagiak tekintetében?

Vasas Virág megosztotta velünk, hogy az ő első BA certifikációja az IREB-es volt a PMI-PMP-s vizsga megszerzése után. Az IREB-es anyag nagyon jó, mert rendszerezett, mérnöki gondolkodású, és ez számára nagy könnyebbséget jelentett, mert ő is mérnöki pályáról váltott Business Analyst-nek. Megtudtuk, hogy a mérnöki gondolkodás alatt itt azt kell érteni, hogy az IREB-es anyag gyakorlati példákon keresztül magyarázza el az anyagot: meghatározza a workshop elemeit, az eszköztárat, a struktúrát, nagyon eszköz központú, éppen ezért számára nagyon könnyen feldolgozható volt. Ezt a feldolgozást nagyban segítette a hivatalosan elérhető nagy mennyiségű ingyenes anyag is.

A tanultak nagy mértékben

meggyorsítják a munkáját, és nagyon sok, a felkészülés során tanult panel beépült a mindennapokba.

A fizetés és elismertség tekintetében is nagyon pozitív a tapasztalata. Előfordult több olyan eset is, amikor egy interjúzási folyamat során azáltal, hogy minősítéssel rendelkezett, az első két interjú kört rögtön át  ugrotta, és arra is volt példa, hogy az önéletrajz beadása és az ajánlat megkapása között összesen 4 óra telt el, mivel olyan nagy értéket képviselt az, hogy ő egy vizsgázott Business Analyst.

Illés Péter – aki a Hungarian Testing Board-nál IREB representative – megerősítette és kiegészítette a Virág által elmondottakat: az IREB a többi minősítéshez képest egy szűkebb témára: a követelményekre koncentrál, erre viszont mérnöki precizitással. Követelmény mérnököket nevel. Ezt a téma korlátozást értelmezhetjük szűkítésnek, de valójában egy lehetőségnek is. Olyan tudásanyagot ad, amely nem csak az üzleti elemzőknek, hanem a szakma más szereplőinek is hasznos lehet: egy fejlesztő, egy tesztelő számára is nagy értéket képvisel, hogy megértik, miért úgy néz ki egy követelmény, ahogy.

Közös nyelvet jelent a csapat számára.

Az egységesített gondolkodásmódot, algoritmust pedig könnyebben el lehet terjeszteni a szervezetben, ezáltal növelve a közös megértést, illetve a munka minőségét. Az IREB Foundation szintje olyanoknak is segítséget ad, akik teljesen kezdők ebben a szakmában, hiszen számukra kézzelfogható, technikai ismeretek kellenek, amit a hétköznapokban azonnal tudnak használni. 

Szarka Gábor számára a PMI-PBA képzés adta azt az üzleti elemzői elméleti tudást, mely kiegészítette, kipótolta a meglévő korábbi technikai ismereteit. A felkészülés során a korábban meglévő, addig megválaszolatlan kérdéseire is választ kapott. Ő abban látja a legnagyobb változást, hogy a hozzáállása sokkal inkább követelmény fókuszú lett. A specifikációk – amelyeket már az új szemlélettel írt –  a fejlesztők számára hasznosabbnak bizonyultak, ezáltal

a fejlesztésen időt és energiát tudtak spórolni, ráadásul egy jól megírt követelmény már szinte egy az egyben tesztesetként is szolgált.

Szlezák Péter szerint a PMI-os PBA képzés egy mindset képzés, amelynek vannak műszaki részei, de vannak egyéb, például pszichológiai részei is, amely segíti, hogy hogyan értsük meg az igény gazdákat, illetve hogyan olvassunk a sorok között. Mivel korábban PM-ként dolgozott, látta, hogy a PM eszköztárában van egy hézag, ez pedig a követelmények kezelése, melyet a PMP tananyag elég nagyvonalúan kezel. Abból a feltevésből indul ki, hogy a követelményeket pontosan ismerjük, előre tudjuk, hogy mi lesz a leszállítandó, és ezt már csak managelni kell. Eközben a tapasztalata az, hogy a valós üzleti életben nagyon ritkán definiáltak ezek az információk előre. Ennek az ismeretlennek, illetve a változásnak a kezelésére van egy kiváló eszköztár, ez pedig a PMI-PBA megközelítés üzleti elemzői eszköztára.

A két szerepkör összeér, és az, hogy tud mind PM, mind pedig BA fejjel gondolkodni, a szerepkörök között váltani, nagyon sok projektjét gördülékenyebbé tette,

mely által időt, energiát, és pénzt spóroltak meg, illetve magasabb hozzáadott értéket teremtettek.

Miért ezt minősítést választottad?

A kerekasztal beszélgetés tagjai különböző okokból választották az egyes minősítéseket.

  • Voltak, akik már korábban rendelkeztek egy másik szerepkörhöz kapcsolódó minősítéssel, például PMI-PMP, ezért ők maradtak a PMI szervezet rendszerében és az üzleti elemzéshez kapcsolódó PBA minősítési vizsgát tették le.
  • Mások már rendelkeztek business analyst minősítéssel IREB irányból, de kíváncsiak voltak arra, hogy egy másik képzési rendszer mit és hogyan biztosít.
  • Volt aki úgy érezte, hogy a karrierje adott pontján inkább technikai eszköztárra van szüksége, amelyet egy IIBA minősítés adott meg, míg másnak inkább mindsetre volt szüksége, amit a PMI biztosít inkább.
  • Csizmadia Péter pl. IIBA-t választott, mert kifejezetten business analyst a célcsoportjuk, ami hitelességet jelentett számára.

Természetesen az ár is egy tényező a különböző vizsgák esetén, ezt is érdemes lehet figyelembe venni. Az előkészítő blogbejegyzésben ennek részleteit is megtalálod.

Agilis vagy waterfall?

Egyre több cég dolgozik agilis keretrendszerben, ezért felmerült a kérdés, hogy az adott minősítések mennyire követik le a trendeket ebből a szempontból, illetve hogy van-e jelentősége annak, hogy milyen rendszerben dolgozunk?

A hagyományos válasz az elmondások alapján az szokott lenni, hogy: mindegy. Mind a waterfall, mind az agilis rendszerben vannak követelmények, amelyeket kezelni kell, ezért ahol csak lehet, az egyes vizsgák megpróbálnak rendszertől függetlenek lenni. Ahol nem lehet, ott természetesen megjelenik a különbségtétel. Minden vizsgarendszer azon dolgozik, hogy az agilis módszertanok a tananyag szerves részévé váljanak.
Az IREB 3.0 például konkrétan foglalkozik azzal, hogy ha iteratív megközelítésben dolgozunk, akkor hogyan érdemes a követelményekről gondolkodni. Itt az a koncepció, hogy az egyes követelmények általában véve csak egy adott mélységig kerülnek kidolgozásra, a teljes részletességre csak a következő iterációra készülve törekednek. 
IIBA-AAC kifejezetten agilisra fókuszál, de feltételezi az alap BA ismereteket.

Vizsgára készülés

A beszélgetés során megtudtuk, hogy a vizsgára erőteljesen készülni kell, és nagyjából 3-5 hónap felkészülési idő szükséges ahhoz, hogy az ember jó eséllyel teljesíteni tudja.

Ez az idő tartalmazza az esetleges felkészítő tanfolyamon való részvételt, a segédanyagok olvasását, a próbatesztek kitöltését, illetve az online fórumok olvasását.

Szlezák Péter kiemelte, hogy ha lehetőség van rá, érdemes felkészítő kurzuson részt venni, ahol az oktató nem csak az vizsgaanyagot, hanem a gondolkodásmódot is átadja. Számára nagyban megkönnyítette a vizsgára való fókuszált felkészülést.

A felkészítő kurzusok elérhetőek mind tantermi, mind online formában is. Az online kurzusok közül az Udemy került említésre, viszont a résztvevők felhívták arra a figyelmet, hogy a magas pontszámú értékelés nem jelent feltétlen a mi – európai – értékrendünk szerinti minőséget.

Minden vizsgához elérhető írott tananyag is, amely az IREB esetében ráadásul ingyenes, viszont az a tapasztalat, ahogy Csizmadia Péter ki is emelte, hogy a könyvek olvasása önmagában nem elegendő. A tesztvezérelt felkészülés elengedhetetlen a sikeres vizsgához.
Csizmadia Péter és Szarka Gábor elmondása alapján a PMI-PBA és IIBA vizsgákra nagyjából 1500-2200 tesztet érdemes megcsinálni, melyhez elérhetőek online test pool-ok, például a Watermark Learning (további hasznos segítséget az előkészítő blogban is találsz). Mindenképp olyan teszt készletet érdemes választani, amely nem csak azt mutatja meg, hogy mi a helyes válasz, hanem részletes indoklást is ad. A tesztek egy részénél mindegyik válasz helyes, és ezek közül kell kiválasztani a legjobbat, ezért is nagyon fontos a megfelelő indoklás, illetve a gondolkodásmód elsajátítása.

Több vizsgára készülő csoport is elérhető az interneten, alapvetően Reddit-en érdemes nézelődni, illetve az IIBA esetén az Esta Lessing féle tanuló csoportba bejelentkezni.

Mivel a vizsga akár több órán keresztül is tarthat (PMI-PBA esetén 4 óra és 200 kérdés), ezért szakértőink azt javasolták, hogy mindenképpen készüljünk próba vizsgával, ahol hasonló időtartamban oldunk meg feladatokat, mint ahogy majd élesben fogunk.

Részlet a chatfolyamból:

  • Kremmer László: Személyes tapasztalatom a PMI PMP-vel és a PMI-PBA-val kapcsolatban is, hogy ha valaki nem sajátítja el a PMI gondolkodást, nem érti meg, hogy mit miért végzünk és úgy megy el a vizsgára, akkor sikertelen lesz. Rengeteg olyan emberrel találkoztam, aki 10-15 év PM/BA gyakorlattal elhasalt a PMI vizsgán, pedig nagy önbizalommal futottak neki a vizsgának.
  • Szlezák Péter: Én konkrétan elsírtam magamat, amikor 2010-ben a PMP sikerült. ?
  • Szuróczki Balázs: Az IREB FL-re a syllabus 3.0 mint felkészítő anyag elég lehet vagy van emellett javasolt más írott anyag feldolgozása is?
  • Illés Péter: A kézikönyvet érdemes letölteni. Szerintem ennyi és némi tapasztalat elég. Kézikönyv.
  • Sándor Zsolt: Telegram-on van egy Business Analyst Knowledge közösség
  • Csizmadia Péter: CBAP is
  • Csizmadia Péter: https://www.reddit.com/r/pmp/

A nyelvtudás kérdése

Mivel az összes vizsga angol nyelvű, ezért beszélgettünk arról is, hogy milyen szintű nyelvtudásra van szükség ahhoz, hogy valaki bátran belekezdjen. Csizmadia Péter elmondása szerint természetesen minél jobban tudsz angolul, annál jobb, hiszen minél hamarabb sikerül megérteni a kérdést, annál több idő marad a helyes válaszon való gondolkodásra. Egy olvasási szinttel már el lehet kezdeni a készülést, a szakmai kifejezéseket, terminológiát pedig ki kell jegyzetelni és meg kell tanulni. A tapasztalatok alapján egyébként a szakmai angol tudást nagyon meg tudja dobni a vizsgára való felkészülés. A nem anyanyelvi vizsgázók számára plusz időt biztosítanak bizonyos vizsgatípusok (Pl. IREB) esetén, ezt érdemes is kérni. 

A vizsga menete

A pandémia elhozta az online vizsgázás lehetőségét, amelynek többek elmondása alapján nem csak előnye, de hátránya is van. Leszakadó internet, hosszas várakozás, lefagyó program, váratlan ellenőrző hívás. Murphy bemutatta, hogy ami elromolhat, az bizony el is fog romlani, és természetesen a kritikus pillanatban. Érdemes ezt figyelembe venni, amikor választunk, hogy személyes, vagy online vizsgát kívánunk tenni.

Az IREB vizsga 75 perces, illetve kérhetünk még 15 perc hosszabbítást, amennyiben nem anyanyelvi beszélők vagyunk. A PMI-PBA vizsga viszont már 4 órás, és erre érdemes gyakorolni, hogy ne akkor találkozzon az ember először azzal, hogy ennyi időn keresztül étlen-szomjan csak tesztkérdések megválaszolására koncentráljon.

Az online vizsgázásnál természetesen szóba került a puskázás is, de a tapasztalat az, hogy nem nagyon próbálkoznak ezzel az emberek. Az egyik oka ennek a vizsga presztízse, illetve maguk a kérdések is olyanok, hogy még az se segítene, ha a vizsgázó előtt lenne a könyv. A tapasztalat alapján a remote vizsgák se sikeresebbek, mint az élők.

Marcsi megosztott velünk egy tuti tippet is: a vizsga nagyon sok kérdésből áll, ezért nincs idő arra, hogy túl sokat gondolkozzunk egy kérdésen. Kb egy kérdésre egy perc jut a PMI-PBA vizsgán és ha ez lejárt, menjünk a következő kérdésre, és az előzőt engedjük el. Ezt az elengedést érdemes már a felkészülés során is gyakorolni.

Részlet a chatfolyamból:

  • Kremmer László: Érdemes a vizsga előtt lélekben az extrémebb helyzetekre is felkészülni. Itt az én történetem
  • Hári Noémi: Nekem is online volt, 3 alkalommal szakadt meg a netem… ? de sikerült végül ?

A vizsga menete

A meetup végén egy játékos gyakorlat segítségével arra a kérdésre kerestünk választ, hogy miért is jó a szervezetnek az, hogy ha valaki minősített BA-vá válik.

Összefoglalva, a következőkkel érvelhetünk:

  • A minősítő vizsgára való gyakorlás során szakmai elméletet, angol olvasási rutint, módszertant, mindset-et tanulunk, és a készülés során újabb szakmai közösségeket ismerünk meg, kapcsolatokat építünk.
  • A tanultak segítségével rendszerezettebb, következetesebb, és követhetőbb specifikációk állnak elő. A specifikáció ideje és a pontatlanságok száma is drasztikusan csökkeni fog. Ez mind hatékonyság növekedést, mind pedig költség csökkentést fog eredményezni. Ennek hatására nőni fog az ügyfelek szemében a szervezet szakmai elismertsége.
  • A tudás megszerzése eredményeként az üzleti elemzők magabiztosabbak, hitelesebbek lesznek, a munkájuk minőségében változhat, ezáltal a szervezeten belüli elfogadottságuk is nőni fog.
  • Utoljára – de nem utolsó sorban – a minősített BA-k segítségével olyan tendereken is el lehet indulni, melyek esetén feltétel a vizsgázott üzleti elemző.

Összefoglaló

A második BA TALK meetup is hasonlóan jól sikerült mint az első. Már rég várt ismerősként találkozhattunk egymással, igaz csak az online térben. A szakértőink részletesen bemutatták azt, hogy miről is szól egy minősítés, hogyan érdemes rá készülni, mi várható a vizsgán, és a vizsgafelkészülés során milyen tudásanyagot fogunk elsajátítani. Láthattuk, hogy mi az a plusz, amivel többek, jobbak lehetünk azáltal, hogy megszerzünk egy minősítést, és azt is, hogy az oda vezető út bizony nem lesz sétagalopp.

Zárókérdésként katunk egy kérdést, hogy mennyire köteleződtünk el a BA minősítés megszerzése mellett. A következő mintázatot mutatták a válaszok:

    Szeretnénk megköszönni Vasas Virágnak, Csizmadia Péternek, Illés Péternek, Szarka Gábornak és Szlezák Péternek hogy részt vettek a kerekasztal beszélgetésben, és megosztották velünk tudásukat, tapasztalatukat. 

    Az eseményt a PMI Hungarian Chapter támogatta, ezért a vendégek és a résztvevők PDU pontokat gyűjthettek a hasznos infók mellett. Az eseményen jelen volt a szervezet elnöke, Kremmer László, aki hasznos tudást osztott meg chatben a résztvevőkkel linkek formájában. Köszönjük ezt a támogató jelenlétet.

    A meetup során a résztvevők nem hazuttolták meg magukat és közösségként együtt gondolkodtak és dobálták be a hasznos linkeket, amelyeket a blog végén megtalálsz. Köszönjük nektek!

      Az eseményről videófelvétel készült, amelyet a következő gombra klikkelve érsz el.

      Mennyire volt értékes, hasznos számodra ez a tartalom?

      Mivel hasznosnak, értékesnek találtad...

      Oszd meg bátran másokkal is! 🙂

      Sajnálom, hogy ez a tartalom most nem nyerte el a tetszésed...

      Köszönöm a visszajelzésed, a szavazatod rögzítettük!

      Kérlek segítsd a munkámat, és pár mondatban írd meg mit hiányoltál vagy hogyan lenne számodra hasznosabb ez a tartalom?

      A fejlődésedhez a következő tréningekkel tudlak hozzásegíteni:

      Gintl-Reszegi Mária

      2022. február 9.

      Szia. Marcsi vagyok. Üzleti elemzés gondolkodás megerősítésével foglalkozom tréningek, mentoringok, tanácsadás és közösségi tevékenységek keretében. Ezt a blogot én írtam neked.

      korábbi írások

      címkék

      ez megvan már neked?

      Decomposition diagram

      Decomposition diagram

      Biztosan ismered, biztosan használtad már, hiszen a JPÉ gondolkodás egyik legegyszerűbb megjelenési formája. Mégis érdemes közösen átgondolni, mi mindenre lehet használni.

      itt követhetsz

      Ba Talk - Üzleti elemzés nem csak üzleti elemzőknek

      Mária Gintl-Reszegi PMI-PBA

      Üzleti elemzés tréner / Mentor / Professional Business Analyst / Insprl alapítója

      osztani ér