Vajon milyen együtt élni a XXI. század legerősebb kompetenciájával?

Nem könnyű az üzleti elemzőkkel együtt élni. Magánéletben is mindig azt fogalmazzák meg, hogy mi hiányzik és sokszor háttérben marad, hogy a meglévő dolgoknak mi az erőssége, mi benne a pozitív.

Lehet, hogy ismerős számodra is a helyzet, amikor például ebédet főztél?
Ne várd, hogy hosszú monológot kapsz arról, hogy milyen jól összeillenek az ízek, vagy hogy milyen jól bántál a textúrákkal.
Viszont biztos lehetsz benne, hogy meg fogod tudni, hogy mi hiányzik belőle, miben lehetne fejlődnöd. Vagyis GAP-et kapsz!
Miért? Mert az üzleti elemző jobbá szeretné tenni a folyamatot, a működést, ezáltal az eredményt. De hiszen az állásinterjún pont ez volt az erősség polcon!

    • Maximalizmus
    • Hatékonyabbá tenni a folyamatokat

Mindezt nagyon nehéz elengedni, mikor kilépünk a munka kapuján.

De hisz én csak jót akartam, hogy legközelebb…. csak segíteni szerettem volna….

De akkor miért fáj ez nekünk?
Azért, mert abban a KRITIKUS pillanatban legalább három piros gombunkat is megnyomnak egyszerre és facsarodik a tőr….
….miközben pont ez teszi őket zseniális szakemberré.

Kritikus gondolkodás

Kritikus gondolkodás a XXI. század egyik legerősebb kompetenciája.
De mit is jelent ez…

A kritikus gondolkodót a következők jellemzik:

  1. Kíváncsiság: Érdekelik őket a mélyben megbúvó összefüggések
  2. Nyitott gondolkodás: Amikor nem csak a saját véleményük a mérvadó, hanem nyitottan, befogadóan fordul mások gondolatai felé
  3. Önérvényesítés: Bátran mernek véleményt nyilvánítani, érvelni és vitázni, ha kell. Mindehhez tud mérlegelni és dönteni.
  4. Figyelem: Képesek fókuszálni egy adott témára és annak különböző szempontjait kezelni
  5. Céltudatosság: az a fajta belső motiváció, amely a cél, az eredmény elérése érdekében belső motorként működik
  6. Rendszerezés: amely könnyebbé teszi, hogy az új információkat beépítsük, vagy akár meglássuk az esetleges hiányzókat. A struktúra a visszakeresést is segíti.
  7. Igazságkeresés: Mindig több szempontból, több ellentétes irányból is feltárják a lehetséges igazságokat. A keresztellenőrzés része a működésüknek.
  8. Kreativitás: Nem csupán a megszokott, elfogadott, mindennapi megoldásokat használják, hanem kreatívan új ötleteket hoznak.
  9. Szkepticizmus: A gyanakvás, amely védelmi mechanizmusként működik, az objektivitást biztosítja és a felmerülő kockázatokat csökkenti
  10. Önreflexió: Tisztában vannak saját tudásukkal és lehetőségeikkel, amelynek tisztán látása segít áthidalni a problémákat
  11. Találékonyság: A külső és belső erőforrások hatékony felhasználásához fontos tulajdonság
  12. Kitartás: A nehézség vagy bonyolultság ellenére is

Ha végigolvastad és átszűrted magadon a leírtakat, akkor biztosan találtál olyan jellemzőket, amelyek hozzád is illeszkednek. Üzleti elemzőként illetve projekt szereplőként úgy érzem, hogy 12/12 a találat. Neked milyen lett a találati arányod? A 12-ből hány tulajdonság jellemzi a működésed?

Nehéz kritikusan gondolkodónak lenni. A kritikusságnak van egy negatív konnotációja.
Érdekes, vajon melyik magyar szó tudná jobban kifejezni ezt a működési mintázatot, hogy ne negatívan csengjen, hiszen külön-külön is csupa értékes képességet tartalmaz, így együtt pedig a változás folyamatának sikerré válását nem csak elősegítik, hanem egyenesen lendítik.

A kritikusság negatív vagy pozitív tulajdonság?

Véleményem szerint a kritikus gondolkodásnak mind a munkahelyen, mind a magánéletben a kulcsa a kommunikáció módja. Üzleti elemzőként ugyanúgy benyomom az üzleti terület vagy az IT stakeholderek gombját, ha csak azt tudom sorolni, hogy mi a hiány és nem helyezek elég fókuszt az eredményekre, az erősségre, az egyensúlyra, a kapcsolódásra.
Egy lépcsővel még továbblépek, az önbecsülés és önértékelés területén felmerülő fejlődési igények egyik előrelépési lehetősége szintén a megerősítés. Vagyis mit csinálunk jól, miben vagyunk erősek. Márpedig a megerősítés a kollégák megbecsülése és tiszteletben tartása a konfliktusokat porlasztja.

Amire érdemes figyelned kritikus gondolkodóként a kommunikációdban:

  1. Erősségek feltárása a hiányosságok mellett: Sokan szendvics technikára esküsznek, miszerint egy kis jó az egy kis rossz mellett.
  2. A személy vagy tevékenység minősítése: Nem mindegy, hogy a terület, vagy az üzleti szereplő érzi magát “kevésnek” vagy az adott tevékenységnek vannak hiányosságai
  3. Közlés sorompók elkerülése
  4. Visszajelzés módja
  5. Címkék használatának elkerülése
  6. Asszertív kommunikáció
  7. Empátia

Ezt a listát könnyű leírni, de annál nehezebb megvalósítani. Évek munkáját rakhatjuk bele.

De ne legyünk már annyira KRITIKUSAK magunkkal szemben!

Mindenki másképp pontjó!

A kritikus gonddolkodás egy nagyon erős kompetencia. Szerencsések, akiknek a gondolkodásuk ezen fonál mentén működik. Áldás vagy átok, tehetnénk fel a kérdést, mindannyiszor, amikor ezen képességünk konfliktusba navigál bennünket. Egyértelműen áldás, csak jól kell használnunk és ami talán a legfontosabb, hogy elfogadjuk, hogy másoknak nem így működik feltétlenül a gondolkodásuk.
Ez azt is jelenti, hogy az elfogadás és egymás iránti tisztelet az alapja a minőségi kapcsolódásainknak.

A kritikus gondolkodás a tréningjeimen is központi téma. Ha érdekel az üzleti elemzés gondolkodás keretrendszere és karakterisztikája, nézz körül tréningjeim között és csatlakozz!

Mennyire volt értékes, hasznos számodra ez a tartalom?

Mivel hasznosnak, értékesnek találtad...

Oszd meg bátran másokkal is! 🙂

Sajnálom, hogy ez a tartalom most nem nyerte el a tetszésed...

Köszönöm a visszajelzésed, a szavazatod rögzítettük!

Kérlek segítsd a munkámat, és pár mondatban írd meg mit hiányoltál vagy hogyan lenne számodra hasznosabb ez a tartalom?

A fejlődésedhez a következő tréningekkel tudlak hozzásegíteni:

Gintl-Reszegi Mária

2022. április 8.

Szia. Marcsi vagyok. Üzleti elemzés gondolkodás megerősítésével foglalkozom tréningek, mentoringok, tanácsadás és közösségi tevékenységek keretében. Ezt a blogot én írtam neked.

korábbi írások

címkék

ez megvan már neked?

Decomposition diagram

Decomposition diagram

Biztosan ismered, biztosan használtad már, hiszen a JPÉ gondolkodás egyik legegyszerűbb megjelenési formája. Mégis érdemes közösen átgondolni, mi mindenre lehet használni.

itt követhetsz

Ba Talk - Üzleti elemzés nem csak üzleti elemzőknek

Mária Gintl-Reszegi PMI-PBA

Üzleti elemzés tréner / Mentor / Professional Business Analyst / Insprl alapítója

osztani ér