Virtuális beszélgetés a ChatGPT-vel

Érdekes kísérletre adtuk a fejünket és virtuálisan leültünk beszélgetni a ChatGPT-vel, az OpenAI mesterséges intelligencia kutató laboratórium által fejlesztett chatbottal. Nézzük, hogy a mesterséges intelligencia hogyan látja a business analyst szakmát és annak jövőjét. A válaszokat változtatás nélkül közöljük.

Sokan próbálkoztak mostanában beszélgetésbe elegyedni a chatGPT-vel. Van, akinek markáns véleménye van róla, és van, aki még csak ízlelgeti, mihez kezdjen vele. Egy biztos, mindenki igyekszik feltárni, hogy a saját területén, a saját szakmájában mi lesz ennek a jövője.

Az üzleti elemzőket képviselve, nálunk Szarka Gábor ült le vele beszélgetni, hogy kiderítse, hogyan vélekedik a mesterséges intelligencia a szakmánkról. Lássuk, mire jutottak!

 

Mit csinál és miért felelős egy business analyst szerinted?

Egy business analyst (üzleti elemző) az üzleti folyamatokat, adatokat és információkat elemzi, hogy segítsen a vállalatnak jobb döntéseket hozni és hatékonyabban működnie. A business analyst a vállalati stratégia megvalósításának folyamatában játszik fontos szerepet, azzal a céllal, hogy növelje a vállalat hatékonyságát, növelje a bevételét és csökkentse a költségeit.

A business analyst felelőssége a következők lehetnek:

Üzleti igények gyűjtése: Az üzleti elemzők interakcióba lépnek a vállalat munkatársaival, hogy megértsék az üzleti igényeket és kihívásokat, amelyek megoldásra várnak.

Adatok és információk gyűjtése: Az üzleti elemzők gyűjtenek adatokat és információkat az üzleti folyamatokról, hogy jobban megértsék a vállalat működését.

Modellek és szimulációk készítése: Az üzleti elemzők matematikai és számítógépes modelleket készítenek az üzleti folyamatok elemzésére.

Javaslatok készítése: Az üzleti elemzők javaslatokat készítenek a vállalat számára az üzleti folyamatok javítására.

Projektek irányítása: Az üzleti elemzők irányítják a projekteket, hogy biztosítsák a javaslatok megvalósításának sikerességét.

A business analyst felelőssége, hogy biztosítsa a vállalat számára, hogy az üzleti folyamatok hatékonyabbak és eredményesebbek legyenek, és ezzel hozzájáruljon a vállalat sikeréhez.

Milyen átalakuláson ment át ez a szakma a közelmúltban?

Az üzleti elemzői szakma az utóbbi években jelentős átalakuláson ment keresztül, amelynek oka az üzleti folyamatok digitalizálódása és a vállalatok által használt technológiák fejlődése. Az alábbiakban néhány fontos változás:

Digitális adatok használata: Az üzleti elemzők egyre több digitális adatot használnak az üzleti folyamatok elemzésére, beleértve a vállalatok által gyűjtött adatokat, valamint a külső forrásokból származó adatokat is.

Az üzleti intelligencia fejlődése: Az üzleti elemzők egyre nagyobb szerepet kapnak az üzleti intelligencia területén, ahol az adatokat és információkat elemzik, hogy nyomon követhessék a vállalat teljesítményét.

Agilis módszertanok alkalmazása: Az üzleti elemzők egyre gyakrabban alkalmazzák az agilis módszertanokat a projektek irányításában, hogy jobban alkalmazkodhassanak a változásokhoz.

Az automatizálás növekedése: Az üzleti elemzőknek egyre nagyobb szerepet kell játszaniuk az üzleti folyamatok automatizálásában, hogy csökkentsék a költségeket és növeljék a hatékonyságot.

Folyamatos tanulás: Az üzleti elemzőknek folyamatosan frissíteniük kell tudásukat, hogy naprakészek legyenek az új technológiákkal és módszerekkel kapcsolatban.

Az üzleti elemzői szakma átalakulása megmutatja, hogy a vállalatok egyre nagyobb szerepet szánnak az adatok és információk elemzésére, hogy hatékonyabbak és eredményesebbek legyenek. Az üzleti elemzőknek új kihívásokkal kell megküzdeniük, de egyben lehetőség is.

Milyen képességek szükségesek szerinted, hogy valaki jó business analyst lehessen?

A jó üzleti elemzőnek bizonyos képességekre van szüksége a sikeres munkavégzéshez. Az alábbiakban néhány fontos képesség:

Üzleti érzék: Az üzleti elemzőnek jó üzleti érzékre van szüksége, hogy megértsen és elemezni tudja a vállalat üzleti folyamatait és a piacot.

Adatelemzési képesség: Az üzleti elemzőnek jó adatelemzési képességekre van szüksége, hogy az adatokat és információkat elemezni tudja és következtetéseket vonhasson le.

Kommunikációs képesség: Az üzleti elemzőnek jó kommunikációs képességekre van szüksége, hogy tisztán és érthetően tudja kommunikálni javaslatait és elemzéseit a vállalat vezetőinek és más csapattagjainak.

Problémamegoldó képesség: Az üzleti elemzőnek jó problémamegoldó képességre van szüksége, hogy megoldást tudjon találni az üzleti folyamatokban fellépő problémákra.

Technológiai ismeretek: Az üzleti elemzőnek ismeretei kell, hogy legyenek a használt technológiákról és azok működéséről, hogy hatékonyan tudja alkalmazni azokat az üzleti folyamatok elemzésében.

Szervezési és projektmenedzsment képesség: Az üzleti elemzőnek jó szervezési és projektmenedzsment képességekre van szüksége, hogy sikeresen tudja vezetni a projekteket és a csapatot.

Ezen képességek birtoklása mellett az üzleti elemzőnek folyamatosan kell fejlődnie és tanulnia, hogy naprakész legyen a legújabb technológiákkal és módszerekkel kapcsolatban.

Ha valaki még csak most gondolkodna, hogy business analyst legyen, mit ajánlanál neki?

Ha valaki most kezd el gondolkozni a business analyst szakmában való munkáról, akkor az alábbiakat ajánlanám neki:

Tanulj meg többet a szakmáról: Először is érdemes többet megtudni a business analyst szakmáról, milyen munkák tartoznak hozzá, milyen képességek és ismeretek szükségesek a sikeres munkavégzéshez.

Fejlessze üzleti és adatelemzési ismereteit: A business analystnek jó üzleti érzékre és adatelemzési képességekre van szüksége. Ha ezeket szeretné fejleszteni, akkor érdemes üzleti folyamatokat elemezni, adatokat gyűjteni és elemezni.

Tanuljon technológiai ismereteket: A business analystnek ismeretei kell, hogy legyenek a használt technológiákról és azok működéséről. Érdemes tanulni programozási nyelveket, adatbázis-kezelést, stb.

Gyakorolja a kommunikációs és problémamegoldó képességeit: A business analystnek jó kommunikációs és problémamegoldó képességekre van szüksége. Érdemes gyakorolni ezeket a képességeket a mindennapi életben, például beszélgetésekben, projektekben.

Keresse meg a szakmai lehetőségeket: Keresse meg a szakmai lehetőségeket, hogy többet megtudhasson a business analyst szakmáról, vagy akár részt vehessen üzleti elemzési projekteken.

Tanulja meg a szakmai eszközöket: Érdemes megtanulni a szakmai eszközöket, mint például az üzleti folyamatmodellezést, az adatmodellezést, stb.

Ezek a lépések segíthetnek abban, hogy valaki jó business analyst lehessen, és a szakmában előreléphessen.

Kiválthatja-e a mesterséges intelligencia a business analyst munkakört?

A mesterséges intelligencia (MI) nagymértékben segítheti a business analysteket a munkájukban, de jelen pillanatban nem valószínű, hogy teljes mértékben kiválthatná őket. Az MI képes automatizálni bizonyos folyamatokat és növelni a hatékonyságot, például adatok gyűjtésében és elemzésében, de a business analysteknek továbbra is szükségük van emberi ítélőképességre, kreativitásra és kommunikációs képességre a döntések meghozatalához és a vállalat vezetőinek meggyőzéséhez.

Az MI csak akkor képes teljes mértékben kiváltani a business analyst munkakörét, ha rendelkezik a megfelelő tanítással és begyűjtött adatokkal, valamint képes hozni olyan döntéseket, amelyekre a business analystek képesek lennének, és együttműködni a humán csapattal a végrehajtáshoz.

Egyelőre tehát úgy tűnik, hogy a mesterséges intelligencia és a business analystek együtt dolgoznak majd a jövőben, hogy növeljék a hatékonyságot és javítsák a döntések minőségét.

Egy közös virtuális kávé elfogyasztása után ezennel el is értünk interjúnk végére.

A „beszélgetésből” látszik, hogy jelen formában, mint „mesterséges intelligencia” az üzleti elemzői munka kiváltására nem alkalmas, hiszen ahogy a piacon és a munkahelyek többségében, a ChatGPT is keveri az üzleti elemzői feladatköröket és szükséges képességeket más munkaköri kompetenciákkal. Ha valaki csak ez alapján szeretne elindulni a szakma rögös útján, igencsak elbizonytalanodna, hogy merre is menjen tovább. Kitűnt a válaszokból, hogy előszeretettel összemosta az adatelemzői és BA feladatokat – csak hogy kiemeljük a beszélgetésből a matematikai és számítógépes modellek használatát – de említésre került az is, hogy ehhez a szakmához érdemes tanulni programozási nyelveket.

Az utóbbi sorok tartalmával páran elég erősen vitába tudnánk szállni, ahhoz hogy jó BA legyen valakiből sem matematikai modelleket, sem programozási nyelveket nem kell tanulnia, sőt, még a ChatGPT-vel sem kell beszélgetnie. ?

Az interjúban több helyen megjelent feladatként a „projektek irányítása”, pedig a módszertan szerint a projektmenedzser felel a projekt scope-ért, a BA pedig a termék scope-ért, nem tartozik hozzá a projektek irányítása, de egyes helyeken ezek a pozíciók a mai napig összemosódnak. Azt se felejtsük el megemlíteni, hogy a ChatGPT nem magától szedte össze ezeket az információkat, hanem az interneten fellelhető leírásokból, tartalmakból építkezett.

 

Gábornak köszönjük, hogy megosztotta velünk privát beszélgetését virtuális barátjával.?

A vitát pedig folytassuk a 2023. június 1-én megerendezésre kerülő Business Analyst Konferencián!

 

Mennyire volt értékes, hasznos számodra ez a tartalom?

Mivel hasznosnak, értékesnek találtad...

Oszd meg bátran másokkal is! 🙂

Sajnálom, hogy ez a tartalom most nem nyerte el a tetszésed...

Köszönöm a visszajelzésed, a szavazatod rögzítettük!

Kérlek segítsd a munkámat, és pár mondatban írd meg mit hiányoltál vagy hogyan lenne számodra hasznosabb ez a tartalom?

A fejlődésedhez a következő tréningekkel tudlak hozzásegíteni:

Gábor Szarka

2023. április 6.

Szarka Gábor vagyok, közel 10 éve foglalkozom üzleti elemzéssel és rendszerszervezői feladatokkal, 2020 óta PMI-PBA képesítéssel rendelkezem.

korábbi írások

címkék

ez megvan már neked?

Decomposition diagram

Decomposition diagram

Biztosan ismered, biztosan használtad már, hiszen a JPÉ gondolkodás egyik legegyszerűbb megjelenési formája. Mégis érdemes közösen átgondolni, mi mindenre lehet használni.

itt követhetsz

Ba Talk - Üzleti elemzés nem csak üzleti elemzőknek

Mária Gintl-Reszegi PMI-PBA

Üzleti elemzés tréner / Mentor / Professional Business Analyst / Insprl alapítója

osztani ér