A kontextus diagram jól használható a koncepció kialakítás időszakában és a részletes tervezés, követelmény specifikáció kialakítás kezdeti lépéseiben egyaránt.

Amikor egy kialakítandó megoldással kapcsolatban az első workshopok egyikén felteszed a kérdést, hogy

“Véleményetek szerint milyen területek, rendszerek, külső-belső entitások vannak hatással az új kialakítandó megoldásunkra?”

a következő hasznos gondolatok érkezhetnek:

  • Érintett ÜZLETI TERÜLETEK, amelyek hatással vannak, vagy amelyekre hatással lesz az új megoldás.

Miért hasznos ez?
Ez segít bennünket, hogy mely területek igényeit, követelményeit szükséges figyelembe vennünk a munkánk során annak érdekében, hogy a kimaradt követelmények kockázatát elkerüljük.

  • Érintett RENDSZEREK

Miért hasznos ez?
Segít bennünket, hogy mely Rendszerek szervezőit szükséges bevonnunk és a követelmény megvalósítás érdekében véleményüket, jóváhagyásokat kérni.

  • Érintett KÜLSŐ stakeholderek

Miért hasznos ez?
Egyrészt jól láthatóvá válik, hogy mely külső szereplők jelentenek korlátozást a munkánkhoz, ez lehet egy jogszabály, például az MNB, amely felügyeletet biztosít, vagy akár egy anyavállalat, amelynek igényeit, korlátait szükséges figyelembe venni.
Másrészt a külső szállítói kör megjelenítése a stakeholderek körében felhívja a figyelmet, hogy a megvalósítás tekintetében ne feledjük feltenni feléjük a kérdéseket.

Scope vs out of scope

A modell lehetőséget biztosít, hogy láthatóvá válljanak egyrészt a scope és out of scope elemek, illetve a scope elemek további csoportosíthatóak abban a tekintetében is, hogy melyeknél tudjuk felhasználni a jelenlegi funkciókat és “csak” be kell kötni az új megoldást a vérkeringésbe, illetve melyeknél szükséges új, eddig nem létező funkcionalitásokat kialakítani.

Az eszköz folyamatosan változhat a projekt előrehaladásával, aminek következtében érdemes folyamatosan aktualizálni.

A modell remek big picture-t biztosít annak érdekében, hogy ne hagyjunk ki stakeholdert, amelynek kihagyása komoly kockázatot jelenthet a projekt sikeressége tekintetében.

Mindmap – Mindset

Ha megnézitek a modell elrendezését, az elmetérképet, mindmap-et használók rögtön észrevehetik a hasonlóságot és jól látják. Amire figyelni kell az analógiával kapcsolatban, hogy a Kontextus diagram kizárólag a külső kapcsolódásokat tárja fel. Amit viszont a mindmap technikából nyugodtan át lehet venni, hogy akár több szinten lehet információt rögzíteni. Például egy érintett terület esetében nyugodtan alá lehet bontani az érintett szerepkörök és az érintett ügytípusok tekintetében.

A modellek gondolkodásmódot segítenek, fejlesztenek azáltal, hogy strukturálják az információkat és kérdéseket tesznek fel számunkra. Ezáltal a modell nem kizárólag egy nagy szervezet nagy projektjében használható jól, hanem egy kisvállalkozás projektjét is remekül segítik, egy magánéleti projekt kezdeti lépéseit és tisztánlátását is támogatja.

Kapcsolódó videó

A kontextus diagram kialakításához segítséget nyújthat a következő videó

Kapcsolódó tréningek

Amennyiben gyakorlati tapasztalataokat szereznél a használatáról, jelentkezz a Modellezés gondolkodás tréningre, ahol több modell között ezt is gyakoroljuk.

Az első ember a holdon..sárgával
30
szept
BE A PBA! Professional Business Analyst
08:00 – 12:00
Első alkalom személyes (megoldható online), a többi alkalom online
Légy Magyarországon az első 50 Professional Business Analyst között! Még van kiadó hely a csapatban! A képzés célja a PMI-PBA Professional Business Analyst témakör elméleti elemeinek elsajátítása, a kapcsolódó információk strukturálása, a projekt környezetben…
Sakktábla sárgával_HD
30
szept
Üzleti elemzés MINDSET mentoring program
13:00 – 15:00
Ahol te szeretnéd, hiszen online térben dolgozunk
Te melyik bábu lennél a sakktáblán? Bármelyik is vagy, ÜZLETI ELEMZŐKÉNT stratégiailag értékesnek számítasz! Ennek a szerepnek és gondolkodásmódnak a megerősítéséhez ajánlok neked 10 hét aktív fejlődést, továbbképzést. A tartalom MINDSET kifejezés eredendően gondolkodásmódot és hozzáállást…
InkedModellezés gondolkodás_LI_sárgával
07
nov
A modell egy kommunikációs forma, egy önálló nyelv. Egyszerűsíti és egyértelműsíti az információ áramlását a felek között
Üzleti elemzés MINDSET tréningFejleszd magad magabiztos és módszeres üzleti elemzővé

Tanuld meg két nap alatt az üzleti elemzés gondolkodásmódot és annak nemzetközi módszertanát!

Csatlakozz 2022. május 23-24-én a Business Analyst MINDSET tréninghez!