A kontextus diagram jól használható a koncepció kialakítás időszakában és a részletes tervezés, követelmény specifikáció kialakítás kezdeti lépéseiben egyaránt.

Amikor egy kialakítandó megoldással kapcsolatban az első workshopok egyikén felteszed a kérdést, hogy

“Véleményetek szerint milyen területek, rendszerek, külső-belső entitások vannak hatással az új kialakítandó megoldásunkra?”

a következő hasznos gondolatok érkezhetnek:

  • Érintett ÜZLETI TERÜLETEK, amelyek hatással vannak, vagy amelyekre hatással lesz az új megoldás.

Miért hasznos ez?
Ez segít bennünket, hogy mely területek igényeit, követelményeit szükséges figyelembe vennünk a munkánk során annak érdekében, hogy a kimaradt követelmények kockázatát elkerüljük.

  • Érintett RENDSZEREK

Miért hasznos ez?
Segít bennünket, hogy mely Rendszerek szervezőit szükséges bevonnunk és a követelmény megvalósítás érdekében véleményüket, jóváhagyásokat kérni.

  • Érintett KÜLSŐ stakeholderek

Miért hasznos ez?
Egyrészt jól láthatóvá válik, hogy mely külső szereplők jelentenek korlátozást a munkánkhoz, ez lehet egy jogszabály, például az MNB, amely felügyeletet biztosít, vagy akár egy anyavállalat, amelynek igényeit, korlátait szükséges figyelembe venni.
Másrészt a külső szállítói kör megjelenítése a stakeholderek körében felhívja a figyelmet, hogy a megvalósítás tekintetében ne feledjük feltenni feléjük a kérdéseket.

Scope vs out of scope

A modell lehetőséget biztosít, hogy láthatóvá válljanak egyrészt a scope és out of scope elemek, illetve a scope elemek további csoportosíthatóak abban a tekintetében is, hogy melyeknél tudjuk felhasználni a jelenlegi funkciókat és “csak” be kell kötni az új megoldást a vérkeringésbe, illetve melyeknél szükséges új, eddig nem létező funkcionalitásokat kialakítani.

Az eszköz folyamatosan változhat a projekt előrehaladásával, aminek következtében érdemes folyamatosan aktualizálni.

A modell remek big picture-t biztosít annak érdekében, hogy ne hagyjunk ki stakeholdert, amelynek kihagyása komoly kockázatot jelenthet a projekt sikeressége tekintetében.

Mindmap – Mindset

Ha megnézitek a modell elrendezését, az elmetérképet, mindmap-et használók rögtön észrevehetik a hasonlóságot és jól látják. Amire figyelni kell az analógiával kapcsolatban, hogy a Kontextus diagram kizárólag a külső kapcsolódásokat tárja fel. Amit viszont a mindmap technikából nyugodtan át lehet venni, hogy akár több szinten lehet információt rögzíteni. Például egy érintett terület esetében nyugodtan alá lehet bontani az érintett szerepkörök és az érintett ügytípusok tekintetében.

A modellek gondolkodásmódot segítenek, fejlesztenek azáltal, hogy strukturálják az információkat és kérdéseket tesznek fel számunkra. Ezáltal a modell nem kizárólag egy nagy szervezet nagy projektjében használható jól, hanem egy kisvállalkozás projektjét is remekül segítik, egy magánéleti projekt kezdeti lépéseit és tisztánlátását is támogatja.

Kapcsolódó videó

A kontextus diagram kialakításához segítséget nyújthat a következő videó

Kapcsolódó tréningek

Amennyiben gyakorlati tapasztaltaokat szereznél a használatáról, jelentkezz a Modellezés gondolkodás tréningre, ahol több modell között ezt is gyakoroljuk.

Üzleti elemzés MINDSET tréningFejleszd magad magabiztos és módszeres üzleti elemzővé

Tanuld meg két nap alatt az üzleti elemzés gondolkodásmódot és annak nemzetközi módszertanát!

Csatlakozz 2023. március 27-28-án a Business Analyst MINDSET tréninghez!