Taletovics-Bagi Renáta, PMI-PBA, MBA
kapta 2021-ben a PMI Magyar Tagozata által meghirdetett
Év Projektmenedzsment Diplomamunkája díjat
MBA kategóriában.

A diplomamunka címe és témája:

A kompetens üzleti elemző, mint az informatikai projektek sikerének kulcsa

Megtisztelő, hogy hozzájárult ahhoz, hogy diplomamunkáját közzétegyük és elérhetővé váljanak számotokra a kutatásai és következtetései.

A PMI Magyar Tagozat által kiadott sajtóközleményben pedig arról is olvashattok, hogy

“A zsűri Taletovics-Bagi Renáta pályázatát nevezi a PMIEF James R. Snyder International Student Paper of the Year Award díjra.”

Szakmai életútját elérhetitek a Linkedinen.

Néhány személyesebb kérdésemre adott válaszait pedig itt olvashatjátok:

Ki vagy?

Taletovics-Bagi Renáta vagyok. Informatikusból átképzett közgazdász, informatikai HelpDeskesből kinevelt BA. Amikor pedig nem BA, akkor pedig egy 13 hónapos kisfiú anyukája, illetve egy bolyhos cica és egy angol telivér gazdája vagyok, akivel a díjugrató versenyeken is gyakran fel lehet minket lelni.

Mit jelent neked a BA-ság?

Számomra a BA-ság leginkább a szintetizálást jelenti. Általában azt nézem, hogy hogyan lesz egy egységes KEREK egész abból, amin dolgozom. Ne hiányozzon belőle semmi (ne legyen konkáv), de ne is legyenek nagyon kiszögellései sem. Az, hogy ezt milyen módon érem el, az már szinte mellékes. Benyúlok a zsákba és kiveszem hozzá az eszközt, de ezek az eszközöket már mások kitalálták, kipróbálták, így ennek a használata igazából szerintem alapvetés és nem hozzáadott érték.

Miért ezt a témát választottad a diplomamunkádhoz?

Úgy látom a szervezeteknél és konkrétan a projektekben is, hogy nem megfelelően vannak a BA-k „használva”. Vagy nem a megfelelő ember kapja a pozíciót vagy a BA sapkás ember nem a megfelelő feladatokat végzi. Ezáltal szerintem nem is látható igazán, hogy mire is lennének ők jók, mi a hozzáadott értékük.
Ehhez jött még a Standish Group elkeserítő statisztikája a projekt siker arányról és a 2012-es ESI kutatás a BA-k által támogatott projektek sikeréről.
Mivel nem hiszek abban, hogy az agilis módszertan lenne a mindent megoldó varázskulcs, ezért elkezdtem más irányokban keresni a projekt sikerarány növelésének lehetőségét.

Az első BATALK meetupnak Reni volt a meghívott vendége, amely beszélgetésről készített összefoglalót is olvashatjátok a témában.

Üzleti elemzés MINDSET tréningFejleszd magad magabiztos és módszeres üzleti elemzővé

Tanuld meg két nap alatt az üzleti elemzés gondolkodásmódot és annak nemzetközi módszertanát!

Csatlakozz 2023. március 27-28-án a Business Analyst MINDSET tréninghez!