Ha menő jövőre vágysz, olvasd el a könyvet és válj jól hangolt business analystté!

Szerezd meg az üzleti elemzés gondolkodásmódjának kottáját!

mutasd a részleteketmegveszem

Fejlődnél BA-ként, de nem jutsz el tréningekre?

Amikor negyedévenként leadod a tréningigényed, mindig ugyanaz a válasz: „se idő, se pénz”.

Frusztrál, hogy nincs kitől tanulnod a projektben?

Magányos BA-ként nincs kivel megbeszélned a tapasztalatokat, gondolatokat, hogy jó úton jársz-e.

Gyakran érzed, hogy megszokásból cselekszel?

Sok projekttel a hátad mögött érdemes lenne tudatosítani, hogy mit miért teszel.

Dolgozol, tanulsz, fejlődsz folyamatosan. Neked már csak egy vágyad van:

“Bárcsak 48 órából állna egy nap, hogy mindenre legyen idő!”

Az időt megállítani nem tudom, de kezedbe adom azokat az eszközöket, amik segítenek kitörni az idő rabságából.

Lehangolt Bábeli Analyst helyett legyél inkább Jól Hangolt Business Analyst – mások fejében is

Egy projektmegbeszélésen kevés rosszabb dolog történhet annál, ha a résztvevők nem értik egymást és nem értenek téged.

 

Bábel az emberrengetegben.

 

Ilyenkor állsz fel te (akár virtuálisan) és veszed kezedbe az irányítást:
Business Analystként visszamész a kályhához, és az üzleti céltól indulva felfejted, hogy kitől mire van szükség ahhoz, hogy a projekt őrjöngő sikert hozzon.

 

Ehhez nyújt segítséget A jól hangolt business analyst könyv. Megmutatom, hogyan tudod beilleszteni az üzleti elemzés gondolkodásmódot a mindennapi működésedbe és rendelkezésedre bocsátok minden eszközt, hogy flottul menjen, bármikor, bárhol.

mutasd a részleteket

Mit rejt a kincsesláda?

Tartalomjegyzék

Minden tudatos könyvvásárló a tartalomjegyzék böngészésével kezdi az ismerkedést a kiszemelt áldozatával. Lapozz bele te is és nézd meg, milyen úton vezetlek végig az üzleti elemzés gondolkodásmódjának elsajátításához.

Betekintő

Ha pedig még több részletre vágysz, lapozz bele a könyvbe!

Most ugyan csak fekete-fehár-sárga lapokat látsz, de azt remélem, hogy mire végigolvasod a könyvet, az egy post-itokkal tarkított, saját jegyzeteiddel kiegészített, színes-szagos eszköztárrá változik.

Miért

A jól hangolt business analyst

címet kapta a könyv?

Gimnazista voltam, amikor olvastam Láng György A Tamás-templom karnagya című könyvét, amely Johann Sebastian Bach életének történetét mesélte el nekem. Azóta is a fülemben cseng a könyv üzenetének három dallamos német szava:
Das Wohltemperierte Klavier – A jól temperált zongora.

Így hangzik Johann Sebastian Bach életének esszenciája. Ez talán az én küldetésem lényege is, vagyis a jól hangolt business analyst. A latin temperare szó jelentése finomítani, beállítani. De mit állított be Bach, ami még jobban megerősítette helyét a zenetörténet nagykönyvében?

Bach munkássága előtt a zongora hangolása egyetlen hangnemben való játékra biztosított lehetőséget. Ez annyira szűk mezsgye a mai zenei fülünknek, hogy ha folyamatosan egy hangnemben hallgatnánk a rádiót, már rég kikapcsoltuk volna unalmunkban. Bachot rendkívül zavarta, hogy a fejében hangzó dallamokat nem tudta hangszeren megszólaltatni. Kereste azt a lehetőséget, amellyel vissza tudja adni elméjének harmóniáját. Addig hangolták a zongorát, amíg már a sok előjegyzéssel rendelkező dallamokat is meg tudtak rajta szólaltatni. A helyzet komikuma, hogy A jól hangolt zongora valójában félrehangolás eredményeként jön létre, bár ez a mi fülünknek nem hogy bántó, inkább a dallamok szárnyalását biztosítja.

Finomhangolták a zongorát. Beállították azt az állapotát, amikor a hangnemek nem egyedül, magányosan, szólóban élik le egész életüket, hanem együtt tudnak működni más hangnemekkel, össze tudnak simulni – erősebb, fényesebb zeneműveknek adva lehetőséget. Ma ezt már természetesnek halljuk, de akkor olyan óriási lépés volt a zenetörténetben, mintha egy kicsit kimozdult volna a Föld forgástengelye.

A jól hangolt business analyst címmel érzékeltetni szerettem volna, hogy nem hangszert kell cserélned, csak hangolni kell rajta. Ezeket a finomhangolásokat sorakoztatom fel a következő fejezetekben, rámutatva, mennyi mindennel rendelkezel már a jó hangzáshoz.

Ha menő jövőre vágysz, olvasd el a könyvet és válj te is

jól hangolt business analystté!

magyar nyelvű

Rengeteg nemzetközi szakirodalom van ebben a témában, de ez az első magyar nyelvű business analyst módszertani könyv. A könyv a PMI business analyst módszertanán alapszik.

közvetlen hangvételű

A módszertani könyvek nagyon magas szintűek, távoliak. Én lehozom a földre a mondanivalómat példákkal, illusztrációval, így könnyebben elsajátítod az olvasottakat.

keretet ad

Felöleli a business analyst gondolkodást az alfától az omegáig. Keretet ad.

Kinek való?

business analystoknak

legyen junior vagy sokat tapasztalt kolléga, hiszen a módszertani rendszerezés mindenkit a következő pályára állít

rendszerszervezőknek

akik részben, vagy egészben üzleti elemzés tevékenységeket végeznek és ez segít megtalálni a saját kettős szerepüket a projektfolyamatban

projektvezetőknek

akik a magas szintű tervezés során üzleti elemzés feladatokat is végeznek és ehhez, illetve a projektszereplőkkel való hatékonyabb együttműködéshez kapnak muníciót

A célom, hogy láss a pályán, mert a meccset Neked kell lejátszanod.

A munkám tulajdonképpen olyan, mint egy hangmérnöké.
Segítek beállítani az üzleti elemzők működésének potmétereit.

Közel 20 év üzleti elemzés tapasztalattal a hátam mögött szívügyem és az elsődleges tevékenységem a business analystek fejlesztése, mentorálása.

A tréningjeim során olyan praktikákat adok, amelyet a saját üzleti elemzés működésemből merítek és akár már holnap tudnak a résztvevők használni, ezáltal a projekthelyzetekben sikeresen létre tudják hozni az összhangot.

A könyv írásokor az a cél lebegett a szemem előtt, hogy közelebb vigyem hozzád az üzleti elemzés MINDSET-jét.

Ez a könyv egy lehetőség számodra, hogy a rajzaimmal tarkított oldalakon keresztül megismerkedhess az üzleti elemzés keretrendszerével, amiben mozoghatsz, gondolkodhatsz. Megtalálsz benne számos technikát, amelyekkel a projekted során egyre profibban valósíthatod meg az üzleti elemzés tevékenységeidet.

Ha menő jövőre vágysz, olvasd el a könyvet és válj jól hangolt business analystté!

Így nyilatkoztak azok, akik már olvasták a könyvet:

“Eddig tetszik az egész, de…”

…én már nem vagyok kezdő, miért hasznos nekem egy módszertani könyv?

Mivel a könyv mindenkinek a saját tapasztalatát rendszerezi, ezért a sok éve üzleti elemzésben dolgozók számára is új módszertani keretet, megerősítést biztosít.

…ez túl drágának tűnik

A könyv relatív ára annál olcsóbb, minél többet veszel ki belőle. Hogy hogyan tudod ezt megtenni? Lejegyzetelsz mindent, ami eszedbe jut a lapszéli margón. Folyamatosan beépíted a hétköznapi működésedbe, amely biztosan növeli az üzleti elemzői értékedet. A tudás érték, és ezt a tudást senki nem veheti el tőled!

Néhány kulisszatitkot megosztok veled

ez a te kézikönyved

A könyv négyzet alakú. Oldalt viszonylag vastag margót hagytam benne, hogy a saját gondolataidat oda tudd jegyzetelni. Szeretném, hogy ez a könyv ne csak egy regény legyen a polcodon, hanem egy kézikönyv, amelyet napi szinten tudsz forgatni és fejlődni.

nem csak könyv

A könyvben találsz feladatokat, amelyek segítenek a megértésben, beépülésben, illetve kiegészítő QR kódok vezetnek további hasznos olvasmányokhoz.

neked magyarázok

A könyv olvasása során észre fogod venni, hogy végig veled beszélgetek. Neked magyarázom el az üzleti elemzés keretrendszerét, részleteit, eszközeit. Olyan ez, mintha egy személyes mentoring programra fizettél volna elő.

Ha lemaradtál a 2023. június 1-jei könyvbemutatóról, most visszanézheted:

Ha menő jövőre vágysz, olvasd el a könyvet és válj te is

jól hangolt business analystté!