Ki az üzleti elemző

Ki az üzleti elemző?

A business analyst egy üzleti értéket teremtő cél elérése érdekében menedzseli a termék követelményeinek változását, annak érdekében, hogy a változás a szervezet erőforrásainak optimális felhasználásával történhessen meg.

Milyen problémákat old meg a business analyst?

Szervezeti, projektproblémák vagy célok lehetnek például:

   • Az ügyfél a jövőben automatikusan kapjon digitális válaszlevelet és ne postán, papír alapon kommunikáljunk vele.
   • Építsünk ki az ügyfeleinkről olyan adatkört, amely alapján új termékeket tudunk számára ajánlani.
   • Az ügyfél a termékének az életciklusát 2 kattintással meg tudja hosszabbítani.
   • A kommunikációban résztvevő adatokat, dokumentumokat digitális aláírással tudjuk ellátni.
   • Az ügyviteli folyamatainkat egy fancy, felhasználóbarát felületen lehessen a jövőben elvégezni. (Ez még így nem elég konkrét, de a jó business analyst a célt is konkretizálja)
   • A jelenlegi folyamataink manuális elemeiből a lehető legtöbbet automatizáljunk.

Ilyen és ehhez hasonló projekteken dolgoznak az üzleti elemzők. Leegyszerűsítve szinte minden IT felülethez közünk van, amelyet például egy pénzintézet a felhasználói számára megjelenít, annak érdekében, hogy annak segítségével valamely tevékenységet tudjanak a felhasználók elvégezni. Mi tervezzük meg a folyamat, a működéssel szembeni elvárásokat, hogy aztán azt a kollégák meg tudják valósítani. És ez csak egy kicsiny része a munkánknak.

Azt se felejtsük el, hogy nem csak a pénzintézeti környezetben lehetnek IT Projektek, illetve nem csak IT projektekben van szükség üzleti elemzésre.

Fogalmazzunk úgy, hogy minden olyan változásban értékes, ahol elég nagy és complex a termék, szolgáltatás változása ahhoz, hogy azok követelményeit tervezetetten definiálni szükséges a megvílóstás sikeressége érdekében.

Milyen egy napja az üzleti elemzőnek?

Idézem Szakmai BA TALK közösségünk egyik tagját, aki munkanapját így jellemezte:

„Egyszer egy képen úgy ábrázoltak egy üzleti elemzőt, hogy 5 telefon lógott a fülén. Ez nagyon találó volt, mert ami nagy részét kiteszi a munkaidőnknek az a kommunikáció. Alapvetően kétféle napra osztanám a tevekénységeinket: az infógyűjtős nap és az infó megörökítő nap. Infógyűjtő napokon interjúkat, meetingeket és workshopokat tartunk, ahol facilitálunk, kérdezünk, megértünk, megértetünk, problémát, igényt, félelmet, folyamatot, rendszer működést. Mindezt meg is jegyezzük és összerakjuk a big picture-t. Addig kérdezünk, amíg minden világos lesz számunkra, mert mi vagyunk azok, akiknek mindent értenünk kell. Infómegörökítő napokon pedig az összegyűjtött információkat összefoglaljuk minél logikusabb, szemléletesebb, értelmezhetőbb módon, ami alapján minden interjún, meetingen, workshopon résztvevőnek meglesz a közös megértése, sőt, még azok is érteni fogják, akik ezeken az eseményeken nem vettek részt.

Az infógyűjtő és infó megörökítő napok váltakozva követik egymást, amíg el nem ér egy-egy döntési ponthoz a projekt, ahol előkészítjük döntésre az anyagokat a döntéshozók számára, hogy a döntésük alapján tovább tudjanak haladni az infó gyűjtő és infó megörökítő napok.”

Hol lehet ezt tanulni?

A szakmánk kinőtte magát a szükség mentén. A módszerek és eszközök szájról szájra terjednek, ösztönösen végezik a munkájukat a kollégák. Ma már üzleti elemzés gondolkodásmódot fejlesztő elméleti és gyakorlati tréningek szólnak arról, hogy hogyan legyél jobb üzleti elemző. Most a tudatosítás és egységesítés korszakát éljük. A különböző nemzetközi certifikációk kiemelik azokat a gondolatokat a hétköznapi business analyst működésből, amely mentén valaki professzionális üzleti elemző lesz bármely témában. Ezért jelentkeznek egyre többen a PMI-PBA vizsgafelkészítő kurzusra és válnak PMI-PBA-vé. Ez mindannyiunknak fontos, hiszen ezzel a szakma is felértékelődik.

Milyen skillek és szakmai tudás kell hozzá? Mennyire kell érteni egy iparághoz?

A hard skillek gyorsan tanulhatóak, a soft skillek lassabban, de annál fontosabbak. Egyrészt szükséges a business analyst munkához a tervezési, döntési, stratégiai és problémamegoldó képesség, másrészt az információk megfelelő strukturálásához elengedhetetlen a strukturált gondolkodás, az analitikus képesség, a modellezés és dokumentálás képessége. Harmadrészt pedig, de nem utolsó sorban a társas kompetenciák nélkül nehéz üzleti elemzőkén menedzselni a tevékenységeinket, vagyis a kommunikáció, kérdezéstechnika, facilitálás, együttműködés, konfliktuskezelés mindennapos részei a munkánknak.

Az iparághoz való hozzáértés hasznos, de nem elégséges tudás üzleti elemzőként. A szenior business analyst tisztában van azokkal a tevékenységekkel, amelyeket neki el kell végeznie,  hogy kvázi teljesen mindegy, hogy ez egy hitelezési folyamat, vagy autóipar, vagy árambeszerzés, vagy dokumentumkezelés, a lefutás merőben hasonlít. Természetesen előny, ha van némi rálátásunk az iparágra, viszont ennek hasznát kb 30%-ra tenném. A többi 70% -a a munkánknak business analyst kompetencia.

Vegyünk egy példát. Valaki 10 évig dolgozik egy területen üzleti elemzőként. A szakmai domain tudása nagyon mély lesz, de már nem üzleti elemzőként, hanem az üzleti terület, folyamatszakértőjévé válik. Megírja a specifikációt egyedül, már nem a különböző területek összehangolt információja hozza létre a jövőt, hanem egy bizonyos emberé. Ez véleményem szerint kockázatos, mindamellett, hogy a business analyst tevékenységek helyett üzleti szakértővé vált a kolléga. A másik oldalon, ha valaki különböző témákon dolgozik, akkor maga az üzleti elemzői szerepe tud érvényesülni. Tudja hogyan kezdjen hozzá és vigyen végig bármilyen témát a probléma feltárásától az élesítésig.

Hol dolgoznak a magyarországi business analystek?

Sokan nagyvállalati környezetben, azon belül is a pénzügyi szektorban. Itt viszont egy pillanatra átfordítom a nézőpontot projektre. Projekteket visznek a nagyvállalatok és a fejlesztő cégek egyaránt. Ugyanúgy IT projekteken dolgoznak, ezért mind a nagyvállalatok, mind a fejlesztő cégeknél jelen van ez a kompetencia, akár üzleti elemzőnek nevezik, akár más szerepkör név alatt fut, de végeznek üzleti elemzés tevékenységet.

Akit ne hagyjunk ki az a tanácsadó, illetve a munkaerő-ölcsönző cégek. Az látható, hogy a szenior business analystek karrierje az idő és a szenioritás előrehaladtával rendre egy tanácsadó céghez vezet. A tanácsadás lényege egy probléma megfelelő minőségű megoldása, ami nem más, mint üzleti elemzés mesterfokon. A másik jelenség pedig, hogy mivel saját üzleti elemzőből nem mindig van megfelelő mennyiség, a munkát pedig el kell végezni a projektben, sokan dolgoznak üzleti elemzőként vállalati környezetbe kihelyezett munkaerőként.

Ha tehát valaki azon gondolkodik, hogy hol keressen álláshirdetéseket üzleti elemzőként, a nagyvállalati környezet, elsősorban pénzügyi szektor, IT projekteteket leszállító fejlesztő cégek, munkaerő-közvetítéssel, -kölcsönzéssel foglalkozó vállalkozások és tanácsadó cégek mind szóba jöhetnek szenioritástól függően.

 

Ha szeretnéd látni, hogy hogyan vélekednek saját magukról, szervezetükről az üzleti elemzők, nézd meg a Business Analyst Körkép legfrissebb verzióját:

Business Analyst Körkép 2022