“Az üzleti elemző egy nagyon szeretem szakma!”

A BA katalógus következő bejegyzése egy csodálatos gondolatmenet Judittól, aki az üzleti elemző létről mesélt nekem. Lenyűgöző a hasonlat, amelynek mentén férje munkájával hozza párhuzamba sajátját, hisz mindkettő értéket teremt!

Mit csinál egy üzleti elemző, ami miatt ez a munka téged energetizál?

Beszélget emberekkel, sokat kérdezhet, sok új dolgot lát, kielégítheti a kíváncsiságát.

Sok új dolgot tanulhat, sok rendszert, embert, folyamatot, céget, működést megismerhet.

Sokat gondolkodhat minden irányba, fölfelé, lefelé, és a végén lehet eredményterméke a munkájának.

Abben van valami érték, amikor a végén az üzlet azt kapja, amit szeretne, ha választ kap arra a problémájára, amiből kiindultunk.

Miért talált rád ez a szakma?

Ez egy nagyon szeretem szakma, mert annyi minden jó van benne, és érték van a végén.

Talán abból indult ki nekem a szerelem, hogy az én férjem építész, és szerintem az ő szakmája gyönyörű. Ő abszolút értéket teremt, mert boldoggá tesz családokat. A mi gyerekeink 10-20 év múlva is végig mehetnek úgy az utcán, hogy rá tudnak mutatni egy házra, hogy azt az apukám tervezte. Ez kivételesen értékes számomra. Ezáltal az én férjem nyomot hagy a világban.

Azt mondják, hogy az IT-ban az üzleti elemző, a rendszerszervező olyan, mint egy építész. Híd az üzlet és az IT között. Ez a gondolat nekem nagyon illeszkedik és szeretem azt hinni, hogy én ezt a teremtést végzem.

Én is nyomot tudok hagyni a világban!

Szeretek beszélni arról, amit csinálok és tudok róla büszkén beszélni.

Mesélnél kérlek egy kedves történetet, amire büszke vagy!

Amire legbüszkébb vagyok, az az üzleti elemzés tréning után történt meg velem. A céges kultúrában, ahol dolgozom a miértek feszegetése és az üzleti célok feltárása nem jellemző. A business analyst tréning után viszont úgy döntöttem, hogy szeretném használni ezt a gondolatmenetet.

Használunk dokumentum sablonokat és szerettem volna a miérteket beépíteni, hogy legyen tartalom benne, ne csak gyűjtés

Az egyik projekt során megcsináltam az ügyféllel a gyökérok elemzést. A problémák mellé odaírtuk, hogy mi lehet a mélyebb oka. Az elérendő képességek összegyűjtése volt a következő lépésünk. Minden gyökérokhoz megfogalmaztuk, hogy milyen képességet szeretnénk elérni. Ez az eszköz az elérendő képességek táblázata. A képességek egy idő után elkezdtek ismétlődni, amely abszolút segített megfogalmazni, hogy mi ennek a fejlesztésnek a célja.

Lehetséges megoldásként megfogalmazásra került 3 különböző platform, amit bemutattam előnyökkel-hátrányokkal és skálázva hozzákötöttem őket a célokhoz, hogy az mennyire teljesíti azt.

Így abszolút kerek lett a sztori, hogy mi a cél és hogy a megoldás valóban fedi-e a célokat.

Ezzel a megközelítéssel a lehetséges alternatívák közül tényleg lehetett szakmai alapon dönteni.

Mivel konkrétak voltak a célok és elvárások, így a scope trollokat könnyebb volt kezelni, mert mindig visszatekintettünk az eredeti célokhoz és azonosítottuk, hogy ne haragudjt, de ez nem fér bele a scope-unkba.

Környezet mit szólt ehhez a működésedhez?

Az üzletet nem nyűgözte le, csak érezték, hogy kerek megoldást kaptak.

A kollégáknak volt inkább nagyobb fless. Jelezték, hogy ez szuper és elviszik magukkal a gondolatmenetemet.

Illetve a döntéshozókon láttam, hogy így még nem kaptak döntés előkészítést. Ez nekik nagy segítség volt, hogy nem mindenki összevissza mondott mindent, hanem végig tudtam vezetni a megbeszélést.

Sokszor sajnos pénzügyi alapon dönt a vállalatunk, ezért nehéz a szakmai alapot képviselni, mert a kultúránk nem engedi. Illetve klasszikusan az üzlet a megoldással jön és onnan nehéz kimozdítani őket.

Business analystként hogyan látod magad 3 év múlva?

Vállalkozóként, mert ha külsős mondja, akkor az egyenlő az igazsággal, aki belsősként mond bármit, az csak vélemény.

Szeretném, hogy meghallják az igazságtartalmát annak, amit mondok!

Az interjú után Judit jelentkezett tréningre, hogy PMI-PBA-vá váljon. Tervei vannak, fejlődni szeretne. Nagyon élveztem vele a beszélgetést, hiszen minden nyilatkozatából kicsengett, hogy ez számára nem egy munka, hanem egy hivatás.

Szeretnék minél több üzleti elemzővel interjút készíteni a BA katalógusba, mert Mindenki egy kicsit másként tekint erre a szakmára, de mindenképp különleges az a kép, amit mutat.

Addig is nézz körül tréningjeim között, hisz mindenhonnan vihetőek el értékes gondolatok, amelyek fejlődésünket szolgálják. A Judit kedves történetének alapjául szolgáló modell például az Üzleti elemzés MINDSET tréning része.

Mennyire volt értékes, hasznos számodra ez a tartalom?

Mivel hasznosnak, értékesnek találtad...

Oszd meg bátran másokkal is! 🙂

Sajnálom, hogy ez a tartalom most nem nyerte el a tetszésed...

Köszönöm a visszajelzésed, a szavazatod rögzítettük!

Kérlek segítsd a munkámat, és pár mondatban írd meg mit hiányoltál vagy hogyan lenne számodra hasznosabb ez a tartalom?

A fejlődésedhez a következő tréningekkel tudlak hozzásegíteni:

Gintl-Reszegi Mária

2020. július 30.

Szia. Marcsi vagyok. Üzleti elemzés gondolkodás megerősítésével foglalkozom tréningek, mentoringok, tanácsadás és közösségi tevékenységek keretében. Ezt a blogot én írtam neked.

korábbi írások

címkék

ez megvan már neked?

Decomposition diagram

Decomposition diagram

Biztosan ismered, biztosan használtad már, hiszen a JPÉ gondolkodás egyik legegyszerűbb megjelenési formája. Mégis érdemes közösen átgondolni, mi mindenre lehet használni.

itt követhetsz

Ba Talk - Üzleti elemzés nem csak üzleti elemzőknek

Mária Gintl-Reszegi PMI-PBA

Üzleti elemzés tréner / Mentor / Professional Business Analyst / Insprl alapítója

osztani ér