A jó kérdezéstechnika az üzleti elemző szenioritásának kulcsa

A business analyst gondolkodás keretrendszere és módszertana a kérdezéstechnikával kiegészítve eljuttat az üzleti elemzés magas fokára. Bányászmunkások vagyunk és keressük az aranyat.
A Business Analyst Körkép 2022-es gyűjtésében az egyik válaszadó a következőképp fogalmazta meg az üzleti elemzés definíciót:

Bányász munkás vagyok. Keresem az aranyat.

Humoros, miközben rendkívül találó megfogalmazása az üzleti elemzők tevékenységének.

Mi az, amit elvárunk az üzleti elemzés munkafolyamatunk eredményeként?

Rendelkezzünk egy olyan követelmény halmazzal, amely tartalmazza üzleti szemüvegen keresztül a MIT-et, a MIÉRT-et és a HOGYAN-t. Ennek előfeltétele, hogy rendelkezésünkre álljanak azok az információk teljeskörűen, amelyekből a jól strukturált követelményhalmazt és egységes üzleti akaratot létre tudjuk hozni.

Leegyszerűsítem.

A cél, hogy rendelkezésünkre álljanak a szükséges információk.

Vizsgáljuk meg, hogyan tudjuk ezt elérni

Három különböző szintje azonosítható a vágyott állapot elérésének:

  1. Domain tudás részletes ismerete: Ez az a megközelítés, amikor az üzleti elemző az üzleti és rendszer információkat ismeri, megismeri a lehető legrészletesebben, ezáltal szakértőjévé válik az adott domain területnek.
  2. Magas szintű rálátás a domainre és kérdezéstechnika vegyítése: Ekkor az üzleti elemző rendelkezik a termékre, az üzleti folyamatra vonatkozóan domain rálátással. Ennek forrása lehet egy korábbi munkahely, egy korábbi projekt vagy erős piacra, termékre vonatkozó  dokumentum elemzési időszak beépítése.
  3. Domain tudás nélkül erős kérdezéstechnika: Ekkor az üzleti elemző már magabiztos üzleti elemzés keretrendszeri, módszertani tudással, rálátással rendelkezik és mellé kifejezetten erős kérdezéstechnika kompetencia párosul. Ez sok gyakorlat árán jön létre és magabiztosságot eredményez.

Egyértelmű, hogy az üzleti elemzőnek szüksége van az információra a munkájához. A fentiek alapján ennek megszerzésére 3 különböző módja van.

  • Rendelkezik az információval, vagyis szakértői szinten tudja, megtanulta azt
  • Rálát az információk egy részére, de látja mi hiányzik és kérdezéstechnikája segítségével azt teljessé teszi
  • Nincs információja a témáról, viszont mindent be tud szerezni a kérdései mentén.

Megkérdeztem a BA TALK közösségben, ki hogy érzi, melyik kategóriához áll legközelebb a munkája.

A szavazás eredménye jól mutatja, hogy az üzleti elemzők többsége már rendelkezik bizonyos szintű kérdezéstechnikával, illetve van, aki ezt magabiztosan, tudatosan használja munkája során. Ez a megközelítés egyfajta szenioritás lépcsőt is jelent az üzleti elemzői gondolkodásban. Az üzleti elemző tudatos és magabiztos működése biztosítja, hogy témától függetlenül létre tudja hozni a jó minőségű, lehető legteljesebb információhalmazt, ami a változás sikerességéhez szükséges.

Nehéz megfogalmazni, hogy mi lehet az üzleti elemzők karrierlépcsője. Ennek egyik megközelítése tud lenni az üzleti elemzés keretrendszer, módszertan illetve a kérdezéstechnikában való jártasság dimenzióján történő fejlődés lépcsője.

Egyszer azt mondta nekem egy projektvezető, akivel együtt dolgoztam, hogy

“Marcsi, már látom mi a különbség a szenior és a junior üzleti elemző között. A junior business analyst egy réteg mélységet tár fel, egyszer teszi fel a miért kérdést, egy mélységi szint összefüggéseit keresi, míg a szenior business analyst 3-4 szint mélyen tárja fel az információk összefüggéseit.”

Történelmileg alakult így

Aki úgy érzi, hogy részletes szakmai tudás, ismeret birtokában kell hogy legyen a jó üzleti elemző szerepkör biztosításához, ezúton szeretném jelezni, ne érezze magát kellemetlenül egy pillanatra sem. Egyrészt a lépcsősor mindig olyan, hogy az első lépcsőnél kell kezdeni. Vagyis ha ezen lépcső legalsó fokán állsz ma, akkor értékes látnod, hogy a fejlődésed következő lépcsőfoka mi lehet, hová vezethet és mi hasznos hozzá.

Az a jelenség, hogy részletes domain szakmai tudásra van szükség, nem véletlen.
Történelmileg alakult így.

Pillantsunk rá, hogy honnan születtek a Business analystek:

    • Az üzleti területen kiemelkedett egy kulcsfelhasználó, akinek részletes üzleti szakértői tudása volt egy adott területen. Többször be lett vonva projektekbe, megtetszett neki a projektközeg. Vagy saját, vagy a szervezet kezdeményezésére üzleti elemzővé vált és vitte magával a mély szakértői tudást.  Mind ő, mind a szervezete azt feltételezte, hogy ez biztosítja a jövőben azt, hogy jó üzleti elemzőként működjön.
    • Másik forrás, mikor valaki fejlesztőből, rendszerszervezőből válik üzleti elemzővé, mégpedig azért, mert mindenre kiterjedő rendszer ismerete van. Ő maga és szervezete is úgy gondolja, hogy ez a mély szintű rendszerismeret elősegíti a magas szintű üzleti elemzői működést.

Ez egy ideig így is van ?

Ezek alapján ne csodálkozzunk, hogy valamilyen  tudás területen mély szakmai ismeretet párosítanak az üzleti elemzőhöz.

A minap beszélgettem egy munkát kereső üzleti elemzővel. Beadta az önéletrajzát egy banki területre, amelyet azzal a lendülettel vissza is utasítottak, hogy nincs banki tapasztalata.

Hasonló helyzetben lévő, szintén állást kereső üzleti elemző azzal küzd, hogy évek óta nem tud kitörni a banki projektek árnyékából. Sok-sok éves banki tapasztalattal rendelkezik, de szeretne más területen üzleti elemzőként működni a jövőben. Neki is nehézséget okozott állást találni.

Mi ez, ha nem a 22-es csapdája mindkét félnek.

Recept

Vizsgáljuk meg a fenti gondolkodásmódot egy 10 ezer darabos puzzle tükrében.

Ahogy már korábban említettem

    • Az első lépcső, hogy a BA rendelkezik a 10 ezer darab különböző  puzzle-el. Az övé.
    • A második lépcsőfokon megvan a puzzle fele, a második felét pedig tudatosan összegyűjti.
    • A harmadik lépcsőn tisztában van a puzzle karakterisztikájával, tudja milyen lépéseken kell keresztül mennie ahhoz, hogy a 10 ezer puzzle darab mindegyikét összegyűjtse. Tudatosan kezeli a stakeholdereket, tudatosan kezeli a saját tevékenységeit, tudatosan kérdez, tudatosan építi a modelljeit, az összefüggéseit. Tudja pontosan, hogy mit kell leszállítania a munkafolyamatok végére és azt is tudja mi az, amit tartalmaznia kell és mi az amit nem.

Az első lépcsőn a tudás birtoklása a felelőssége, míg a harmadik lépcsőn az információ megfelelő összegyűjtéséért felel.

A titok az üzleti elemzés gondolkodásmód

A kérdezéstechnika önmagában nem hozza el a sikert.

A szenioritás kulcsa, hogy nem a domain tudást kell magabiztosan ismerni,  hanem az üzleti elemzés módszertan keretrendszerét és a saját működésünket.

Vagyis a recept:

  1. Business analyst keretrendszer, módszertan ismerete, annak érdekében hogy tudd és tisztában legyél a saját tevékenységed karakterisztikájával és scopejával
  2. Kérdezéstechnika kompetencia, annak érdekében, hogy a keretrendszernek megfelelő tevékenységeidben fel tudd tenni azt a kérdést, kérdéseket, amely biztosítja számodra a szükséges információt

Pillanatra tekintsünk vissza a kérdőív kitöltő definíciójára. Bányász munkás vagyok, aki keresi az aranyat. Tökéletesen írja le.

Nem rendelkezem az arannyal, hanem van hozzá kompetenciám, hogy kibányásszam.

Te melyik lépcsőn szeretnél állni?

Ezeket a lépcsőket saját magad is bejárhatod.  Ami segíteni tud számodra az a business analyst módszertani és kérdezéstechnika gyakorlati tréningek, a közösség, a meetupok. Viszont a legnagyobb társad ezen az úton az elköteleződésed és a bátorságod. Az a kíváncsiság, ami benned rejlik, bátran bővíti a határaidat, átléptet veled komfortzónákat és mint tudjuk, a komfortzónából való kilépés csak tanulást jelenthet számunkra.

Bármelyik irányt választod ne feledd, hogy ösztönszerűen jól csinálod az üzleti elemzésedet. Ami most veled történik, az egy lépés a szenioritásod felé vezető utad lépcsőin.

Ha magabiztos üzleti elemzővé szeretnél válni, a következő tréningek neked szólnak.

Mennyire volt értékes, hasznos számodra ez a tartalom?

Mivel hasznosnak, értékesnek találtad...

Oszd meg bátran másokkal is! 🙂

Sajnálom, hogy ez a tartalom most nem nyerte el a tetszésed...

Köszönöm a visszajelzésed, a szavazatod rögzítettük!

Kérlek segítsd a munkámat, és pár mondatban írd meg mit hiányoltál vagy hogyan lenne számodra hasznosabb ez a tartalom?

A fejlődésedhez a következő tréningekkel tudlak hozzásegíteni:

Gintl-Reszegi Mária

2022. május 27.

Szia. Marcsi vagyok. Üzleti elemzés gondolkodás megerősítésével foglalkozom tréningek, mentoringok, tanácsadás és közösségi tevékenységek keretében. Ezt a blogot én írtam neked.

korábbi írások

címkék

ez megvan már neked?

Decomposition diagram

Decomposition diagram

Biztosan ismered, biztosan használtad már, hiszen a JPÉ gondolkodás egyik legegyszerűbb megjelenési formája. Mégis érdemes közösen átgondolni, mi mindenre lehet használni.

itt követhetsz

Ba Talk - Üzleti elemzés nem csak üzleti elemzőknek

Mária Gintl-Reszegi PMI-PBA

Üzleti elemzés tréner / Mentor / Professional Business Analyst / Insprl alapítója

osztani ér