Hunting territory avagy hogyan hangoljuk össze a vadászterületeinket

Vadászterület és projekt. Gyakran kapcsolok össze két klasszikusan nem együtt mozgó gondolatot, de most nem volt szükség az asszociációmra. Megtette helyettem a Hunting Territory modell alkotója.

Talán két éve volt, amikor egy megbeszélésen ültem egy rendkívül bölcs, pozitív kisugárzású úr mellett. Bemutatta modelljét, a misszióját és én csillogó szemmel ittam szavait. A felé irányuló kérdések közepette egyszer csak odafordult hozzám, a szemembe nézett és azt mondta: “Úgy látom, hogy Te érted, hogy miről mesélek!?” Ez a pillanat egyszerre volt számomra megtisztelő, felemelő és varázslatos.

Persze, hogy értettem, hiszen olyan pofonegyszerűen magyarázta el és öntötte modellbe az együttműködés egyik konfliktusos területét, amely csodálattal tölt el a mai napig.

Az úr, akivel találkoztam Dr. Görgényi István, a Hunting Territory modell megalkotója. István egyébként coach és tapasztalatait vízilabdázóként, majd edzőként szerezte. Ennek talán az ausztrál női vízilabda válogatott hölgy tagjai örülhettek legjobban, amikor István edzősége során nyakukba akaszthatták az olimpiai aranyérmet.

 

Fotó forrása: http://www.huntingterritory.com/

A modell a projekt együttműködést elősegítő Hunting Territory módszertan részeként éli gyakorlati életét, nem csak Magyarországon, hanem külföldön egyaránt. István és munkatársai arra fordítják energiáikat, hogy az azonos nevet viselő program segítségével változást idézzenek elő a szervezetekben, ezáltal valódi értéket teremtsenek.

A modell működése

modell célja kezelni azokat a konfliktusokat az együttműködés során, amelyek a hatáskörünk megtartásának igényéből adódnak.

Íme a modell nagyszerűsége:

1. állapot

Vegyünk két projekt résztvevőt. Legyen A, mint Aladár és B, mint Béla. A halmazok Aladár és Béla feladatait tartalmazzák.

Aladár és Béla vadászterületével semmi probléma, amíg csak a metszeten kívüli feladatokról beszélünk. Nincs konfliktus, együttműködnek, még akár szerethetik is egymást. ?

2. állapot

Akkor kezd a talaj forrósodni, amikor a metszetben lévő feladatokat vizsgáljuk. Aladár és Béla is azt hiszi, hogy a metszet elemei mind CSAK az Ő feladatai. Ekkor érkezik meg az érzés, hogy a másik fél folyamatosan bele szeretne folyni az Ő feladatába.

Ilyenkor így hangzanak a belső monológok:

  • Miért szól bele, hogy hogyan csináljam?
  • Véleményezi a munkámat, pedig erre senki nem kérte fel
  • Azt hiszi, hogy én nem tudom egyedül megoldani?
  • Miért Ő adja elő, mikor én dolgoztam halálra magam vele?

Nos ezek a belső hangok inkább ellenállást, mint együttműködést hoznak létre. A gond, hogy ez nem csak az adott projektre lesz érvényes, hanem a többi projekten is át fog ívelni, hiszen itt az emberi kapcsolódás sérül, amely csorbulás a projekt élesítéssel nem szűnik meg, hanem fennmarad előítéletként.

3. állapot

Van ennek a játszmának egy másik vadászterülete is, amely csak erősíti az előzőben kialakult nehézségeket. Azok a feladatok, amelyekről Aladár azt hiszi, hogy Béla fogja megcsinálni, Béla pedig azt gondolja, hogy aladár feladatai. Erre szoktuk azt mondani, hogy a két szék közül a földre huppan.

A belső hang folytatódik:

 

    • Ahelyett, hogy a saját feladatával foglalkozna, mert azt bezzeg nem csinálja.

Az emberi agy az információhiányt feltételezésekkel pótolja. Jelen esetben az információ, ami hiányzik az a projekten belül a feladatok egyértelmű elkülönítése és kommunikálása. Ez a hiány megmérgezi az együttműködést, megakadályozza az elköteleződést … és akkor még csak két projekttagról beszéltünk.

Ha a dominó elindul, a projekt sikere, ezáltal a szervezet sikere múlhat rajta!

A vadászterület jelentősége

A projektek tagjai és feladatai projektenként változnak és ez felerősíti a vadászterületek jelentőségét.

Mondják, hogy “fél szavakból érti egymást a két kolléga”. A jelenség részben azon alapul, hogy már korábbi munkák során leosztották a lapokat, kialakultak a vadászmezők és ezért a konfliktushelyzet csökken.

Egyre nagyobb a Hunting Territory jelentősége:

  • amikor nagy volumenű projektben dolgozunk
  • amikor egymással még nem dolgozó kollégák kerülnek a projektbe
  • amikor a még projektben nem dolgozó kollégák száma igen magas
  • amikor a szervezeti kommunikációs kultúra hiányosságokat mutat

Általánosságban érdemes Hunting Territory problémára gondolni, mikor két projekttag között konfliktus, vagy bármilyen ellenállás merül fel, hiszen azok alapja legtöbbször az információhiány, amely adódhat a ki nem tisztázott tevékenységi körökből.

Tudatosítás

Ahogyan a Hunting Territory-ban a két halmaz két szerepkört reprezentál, a szervezetek is hasonlóan címkézik fel az embereket szerepkörökkel, mielőtt tisztáznák, hogy miylen tevékenységeket is tartalmaz a halmaz.

Te üzleti elemző vagy, te rendszerszervező, te projektvezető, te tesztelő, és még nem is beszéltünk a tizeniksz másik projektszerepkörről.
Kíváncsi lennék annak a felmérésnek az eredményére, hogy ki mit ért az üzleti elemzés szerepkörök alatt és mi kerül a metszetbe vagy melyik feladat esik a földre. Egyszer megcsinálom ezt a felmérést ?

A tréningeken szoktam hangoztatni, hogy nem üzleti elemző szerepkört, hanem üzleti elemzés tevékenységek sorát azonosítjuk. Ha a módszertan szerint üzleti elemzés tevékenységből van 30, akkor a szervezetekben ennek egy bizonyos részhalmazát nevezik üzleti elemzőnek a munkaköri leírás alapján, arról nem is beszélve, hogy a fejekben ennek még másik 10 verziója létezhet.

Sok a variáció, sok az elcsúszási lehetőség!

A nemzetközi PMI Business Analysis módszertan alapján a projekten átívelő üzleti elemzés tevékenységek 5 fő szakaszából a második szakasz a BA munka tervezése, amely stakeholder elégedettséghez, elköteleződéshez vezet. A tervezés egyik legjelentősebb része az

  • elvégzendő feladatok összegyűjtése
  • stakeholderek azonosítása
  • szerepük, felelősségi körük tisztázása
  • kommunikációs terv készítése

Vagyis hogyan fogunk mi együtt dolgozni!

Miért egyre nagyobb a jelentősége az üzleti elemzés munka tervezésének?
Mert sokszor sajnos csak on the fly foglalkozunk vele, amikor már ég a ház, amikor már problémát, konfliktust okoz a tiszta kommunikáció hiánya és ez rengeteg erőforrást von el ahatékony munkavégzéstől.

Ki kell tenni a csizmát az asztalra és körbe kell rajzolni a vadászterületeket. Nem csak magunknak végezzük ezt a feladatot, hanem fontos, hogy mindenki tudja és ugyanazt értse alatta.

Kell a biztonság

A történetek bármely szervezetben lejátszódhatnak és nem csak projektkörnyezetben.

Kell a biztonság, amelyet részben a tisztánlátással, az információk rendszerezésével a KERETEK-el tudunk létrehozni!

Ezzel tudjuk csökkenteni a metszetekben gyülekező és a földre eső feladatok számát.
Eltűnni soha nem fognak, de amennyi megmarad az pont elég.

Szeptember az EGYÜTTMŰKÖDÉS hónapja volt blog témákban, mert ez alapja a környezetünkkel való tartós kapcsolódásnak.

Ha hasonló tartalmak megjelenéséről szeretnél értesítést kapni, akkor kövesd a facebook oldalt vagy iratkozz fel hírlevélre!

Ha még többet szeretnél tudni arról, hogy ezt a projektjeid során milyen módszerekkel kivitelezd, keresd fel a kapcsolódó tréningeket, amelyek mindegyikén központi téma az együttműködés.

Mennyire volt értékes, hasznos számodra ez a tartalom?

Mivel hasznosnak, értékesnek találtad...

Oszd meg bátran másokkal is! 🙂

Sajnálom, hogy ez a tartalom most nem nyerte el a tetszésed...

Köszönöm a visszajelzésed, a szavazatod rögzítettük!

Kérlek segítsd a munkámat, és pár mondatban írd meg mit hiányoltál vagy hogyan lenne számodra hasznosabb ez a tartalom?

A fejlődésedhez a következő tréningekkel tudlak hozzásegíteni:

Gintl-Reszegi Mária

2020. október 7.

Szia. Marcsi vagyok. Üzleti elemzés gondolkodás megerősítésével foglalkozom tréningek, mentoringok, tanácsadás és közösségi tevékenységek keretében. Ezt a blogot én írtam neked.

korábbi írások

címkék

ez megvan már neked?

Decomposition diagram

Decomposition diagram

Biztosan ismered, biztosan használtad már, hiszen a JPÉ gondolkodás egyik legegyszerűbb megjelenési formája. Mégis érdemes közösen átgondolni, mi mindenre lehet használni.

itt követhetsz

Ba Talk - Üzleti elemzés nem csak üzleti elemzőknek

Mária Gintl-Reszegi PMI-PBA

Üzleti elemzés tréner / Mentor / Professional Business Analyst / Insprl alapítója

osztani ér