Mindig nézd meg, mi van a 6. oldal 3. bejegyzésében!

Amikor valakinek gyereke születik minden nap gyönyörködik benne. Türelmesen figyeli a fejlődés minden percét. Mikor megkérdezik, hogy „Mennyi idős?” a válasz, hogy „3 hetes és 2 napos” és persze az órák számát is tudnánk mondani, de ki számolja… Én is így érzek az insprl iránt.

Keresés

Az insprl-t a 6. oldal 3. bejegyzéseként hozta.

Tegye fel a kezét, de őszintén, hogy ki szokott ellapozni a 6. oldal 3. bejegyzését megnézni? Esküszöm, ezentúl megteszem, hisz ahogyan a példa mutatja, még ott is lehetnek értékes elemek.

Ebben a felismerésben viszont megérkezett a második gondolat. Kirajzolódott az út, amelyen végig fogok masírozni, hogy egy számomra értékes helyen kezelje az insprl-t a google. Bár a marketing enyhén szólva sem az erősségem, de ez egy megoldandó feladat számomra.

Cél

Mi a fontosabb, a cél, vagy az oda vezető út? Hogyan állunk egy feladathoz? Úgy, hogy kikövezték az utunkat és azon kell végig haladnunk, vagy úgy, hogy add csak ide azokat a köveket és malteros kanalat, majd én építek még hozzá két leágazást, hogy eljussak a célig!

Mikor ezt felismertem, abban a pillanatban meg is fordult a világ és erős motivációt éreztem, hogy ez tök jó, hiszen innen szép nyerni! Benne van a tanulásom, a hibázásom és a fejlődésem lehetősége egyaránt. Talán érték, hogy mennyi mindent fogok tanulni a kereső mechanizmusokról, mire elérem a célom, hogy az első oldalra beengedjék a mellső lábamat google-ék?

Dehogyis. Nem a marketing lexikális tudásom lesz érték, hanem az a képesség és gondolkodásmód változás, amit addig szerzek, amíg a célig eljutok. Kompetenciákat fejlesztek, hisz az agyam olyan, mint egy izom, mozgásban tartom, tornásztatom. Ezáltal még több információs pont lesz összekötve másikkal a fejemben, ami folyamatosan fenntartja a lendületem, a kreativitásom, amint egy újabb, számomra kedves céllal találkozom

Mindset

Dr. Carol Dwenk pszichológus, a Stanford egyetem professzora fogalmazta meg a fejlődő elme gondolatát. Rendkívül kedvelem azokat az egyszerű modelleket, amelyek valamely szemüvegen keresztül rendezőelvként szolgálnak a világunk megértéséhez. Ezek közül egy a fejlődő (growth) és rögzült (fixed) gondolkodásmód (mindset) modellje.

rögzült gondolkodás alapján az alapértékeink, vagyis azok a képességek, amelyek számunkra rendelkezésre állnak, azok fixek. Tudom vagy nem tudom, ennyire egyszerű az út és ezt kell felfedeznünk, kihoznunk a lehető legtöbbet életünk során.

fejlődő gondolkodásmód alapján egy folyamatos fejlődésben élünk. Ez a dinamika az alapgondolkodásunk, a lételemünk és az életet egy végtelen lehetőségnek tekintjük új dolgok kitalálására, fejlesztésére. Hibázunk? Sebaj, hiszen megtanuljuk, ha eléggé akarjuk. Ebben az esetben a lexikális tudás helyett fontosabb, hogy a képességeinket fejlesszük.

Az utóbbi táborba tartozunk mi üzleti elemzők is és minden projektben dolgozó, a változás létrehozását elősegítő kolléga is. Igyekszünk a saját business analyst képességtárunk segítségével a ránk osztott feladatokat a lehető legjobban megoldani. Utánanézünk a neten, megkérdezünk másokat, elmegyünk tréningre, youtube videókat bújunk, pedig senki nem ad nekünk listát, hogy ezt kell végigcsinálnunk és akkor elérjük a szivárvány végén az arannyal teli lábast. Hajt bennünket egy belső motor. Nem a tárgyi tudásunk az elsődleges, bár semmiképp nem hátrány. A tudásunk a kompetenciákban rejlik, hogy az információkat hogyan használjuk fel. Összegyűjtöttem azt az 5 elemet, amely legerősebben támogatja számomra a growth mindset gondolatkört.

  • Gyorsan teszünk szert sok információra. 

Aki például iratkezeléssel foglalkozik tudja, hogy mi az expediálás. Én is tudom, utánajártam a szükséges mértékig, felhasználtam a projektben az információt, de ha leültetnének egy asztalhoz, hogy Marcsi, most expediálj, akkor bajban lennék.

  • Úgy kérdezünk, hogy a szükséges információkat össze tudjuk gyűjteni

Kérdezünk, aminek eredményeként még több kérdésünk merül fel. Így bővítjük az ismereteinket, fejlesztjük a gondolkodásmódunkat. A kérdezés művészete jelentős képességünk.

  • Bármiből ki tudunk alakítani struktúrát

Legyen az információ, post-it vagy fűszerek a konyhában.

  • Nem célunk egy bizonyos működést fenntartani

Mi megcsináljuk, kialakítjuk, megünnepeljük és továbblépünk. Nem célunk az általunk létrehozott változást követően fenntartani az új rendet. Én például szívesen megtervezem, megszervezem, hogy minden nap ki mosogasson, csak ne nekem kelljen kivitelezni. ?

  • A változás a lételemünk

Ha megállunk a fejlődésben, akkor visszafejlődünk, ezért mindig előre menekülünk.

Ha magadra ismersz a fenti pontokban, akkor lehet, hogy te is üzleti elemzés tevékenységet végzel a szervezetedben, életedben csak még nem tudsz róla? Lehet, hogy beszélnünk kell! ?

Erről a Dunning -Krüger effektus jutott eszembe, de azt majd egy másik bejegyzésben kapcsolom hozzá ehhez gondolathoz…

ui: Míg megírtam a bejegyzést előreugrott az insprl 2 helyet az üzleti elemzés keresésre. Ezt nevezem fejlődésnek! ?

Mennyire volt értékes, hasznos számodra ez a tartalom?

Mivel hasznosnak, értékesnek találtad...

Oszd meg bátran másokkal is! 🙂

Sajnálom, hogy ez a tartalom most nem nyerte el a tetszésed...

Köszönöm a visszajelzésed, a szavazatod rögzítettük!

Kérlek segítsd a munkámat, és pár mondatban írd meg mit hiányoltál vagy hogyan lenne számodra hasznosabb ez a tartalom?

A fejlődésedhez a következő tréningekkel tudlak hozzásegíteni:

Gintl-Reszegi Mária

2020. április 28.

Szia. Marcsi vagyok. Üzleti elemzés gondolkodás megerősítésével foglalkozom tréningek, mentoringok, tanácsadás és közösségi tevékenységek keretében. Ezt a blogot én írtam neked.

korábbi írások

címkék

ez megvan már neked?

Decomposition diagram

Decomposition diagram

Biztosan ismered, biztosan használtad már, hiszen a JPÉ gondolkodás egyik legegyszerűbb megjelenési formája. Mégis érdemes közösen átgondolni, mi mindenre lehet használni.

itt követhetsz

Ba Talk - Üzleti elemzés nem csak üzleti elemzőknek

Mária Gintl-Reszegi PMI-PBA

Üzleti elemzés tréner / Mentor / Professional Business Analyst / Insprl alapítója

osztani ér