Találd ki mi az! 4 betű…

Találd ki mi az! 4 betű… Egy színesen vegyes, de mégis strukturált kavalkád. Nincs két egyforma lefutása a világon. Az emberi elmére gondoltál? Jó megoldás az is! Képzeld el, hogy a gondolkodásomat LEGO-val kellett reprezentálnom az őszi Nemzetközi facilitációs hét egyik rendezvényén.

Remek érzés volt a gondolataimat a fejemen kívül látni ?

A rendezvény célja volt, hogy széles körben megismertesse a facilitációs eszközöket. Az aranyfonál, amelyre a hét esemélyei felfűzésre kerültek, az együttműködés volt.

A tanulás egyik legjobb módja, mikor egy gondolatot több különböző kameraállásból megszemlélünk és összehasonlítunk.

Ez történt velem és az együttműködéssel. Különböző workshopokon tanulmányozhattam, hogy ki mit gondol róla, hogy kialakíthassam a saját álláspontomat.

Baseline

Székely Viola, aki a Roboktat és a Hellorobotika keretein belül foglalkozik legoépítéssel, vezetett be minket a LEGO SERIOUS PLAY világába.

Bemelegités képpen egy rendkívül egyszerű 6 elemű készletből kacsát kellett építenünk. 4 piros és 2 sárga lego. Nem nagy variáció, hogy kacsa lehessen belőle, viszont 1 perc múlva körbenézve nem volt két egyforma alkotás. 10-12 ember sem gondolkodik egyformán.

Kiemelt feladatunk facilitátorként a különböző gondolatokat egy mederbe terelni, legyen az munkahely, család, vagy bármilyen más környezet. Ez az a pont, ahol a szavak ereje kevésnek bizonyulhat és segítségül hívható a tanulás egy következő szintje.

Amikor nem hallgatjuk, hanem csináljuk. Az eszközünk a LEGO volt.

Design thinking, avagy tervezzük meg a gondolkodásunk

Az együttműködés egyik kötelező eleme, hogy tisztázzuk a saját működési kereteinket, ezért kaptunk Violától fázisokat és szerepeket.

A Design thinking 4 gondolateleme olyan formai keretet biztosított, amelyben, mint társasjátékban, mezőről-mezőre haladva tudtuk teljesíteni a saját gondolati és fizikai mérföldköveinket egyaránt.

Design thinking állomásai célt adtak a gondolatainknak, szabályozták a scope-ját és biztosították, hogy a csapat minden tagja ugyanazon a gondolati szinten dolgozzon.

A csapongás és a különböző megértés az együttműködést hátráltatják. Ennek elkerülése céjából a gondolatokhoz fizikai leszállítandók is kapcsolódtak, amelyek a megállapításokat pontosították, konkretizálták. Azonnal felszínre kerültek a félreértések, és az is tisztázódott, hogy az in scope-unk mellett mi az out of scope.

A Design thinking segítségével leLEGOztuk a jelenlegi problémát, majd a cél megfogalmazását követően akciókat terveztünk annak érdekében, hogy létrejöjjön az első prototípusunk. A prototípust az “ügyfeleink” véleményezték visszajelzéseket adva a további fejlődéshez.

BA TIPP: A prototípusoknak különböző szintjeit használhatjuk. Üzleti elemzőként egy felskiccelt rajz, vagy jelen esetben egy összerakott lego halmaz is prototípusnak számít. Célja minden esetben az, hogy feltárjon olyan kérdéseket, gondolatokat, követelményeket, amelyek addig, a prototípus nélkül nem jutottak volna eszünkbe.

Esettanulményként Viola felvezetett nekünk egy sötét és veszélyes várost, mely kiutat keresett a gödörből. A részleteket nem írom le, hiszen kívánom, hogy járjatok Violánál megismerni, és segitségével ismerjétek meg a LEGO módszertanát. Nem szeretném előre lelőni a történet a poénját ?

Ösztönszerűen

Klasszikus jelenség 1  A csapatunk a feladat kiadást követően rögtön a lehetséges megoldásokat kezdte feltárni. Viola facilitációs képességeinek és a design thinking kereteinek köszönhetően sikerült csak nagy csikorogva a jelenlegi probléma feltárására fókuszálni elsőként. Az építkezés során a probléma minden szürke és fekete bugyrát beleöntöttük a szabályos kockákba, megszemélyesítve azokat.

Érdekes jelenség, ahogy elkezdett egymással egyre több konkrétumról beszélni a csapat és iterálva tártuk fel, építettük meg a probléma részleteit.

Egyszerre járt a kezünk, járt a szánk és járt az agyunk.

 

Klasszikus jelenség 2 Elvesztettük a szerepeinket. Az együttműködésben van egy olyan jelenség, hogy a mindenki által ismert és értett közös cél érdekében a partnerség kerül előtérbe puzzleként kiegészítve egymást. A városvezetésünk, vagyis a szerepeink által létrejött csoport talán itt vált igazi csapattá. Partnerként ötleteltünk, érveltünk, priorizáltunk, kiviteleztünk és feedback-eltünk.

 

Power

A workshopot követően kerestem a saját gondolati szintemen az erőt a témában és az eszközben. A következőket találtam:

  1. Rövid idő alatt létrehozza a térben az információt és annak részletezettsége is sokkal mélyebb, mint eddigi tapasztalataim során. Olyan kérdések merülnek fel, amelyek enélkül nem.
  2. Egyértelművé tesz. Mindenki ugyanazt érti, érzi alatta.
  3. Magától érkezik a felszínre az információ. A feladat közben a folyamatos iterálással a LEGO átveszi a facilitátor, szinte a kérdező szerepét
  4. Senki nem akart kimaradni a LEGOzásból, mindenki épített és mindenki beleadta a saját stílusát, ezért potyautasok kizárva. Ennek mentén az együttműködésnek már kikövezett útja van.

 

Trénerként izgalommal tölt el annak lehetősége, hogy ha nem is egy egész folyamatra vonatkozóan, de egy kisebb feladat erejéig bevigyek a tréningemre LEGOt. Felvillanyozott. 3 óra alatt kaptam AHA élményt, kapcsolódást, ötleteket és új célt. Ez is egyfajta flow. Teljesen idegen emberek által 3 óra alatt létrehozva a konszenzust, a teremtést, az együttműködést. Teljesen érthető, hiszen színes is, strukturált is, és kavalkád is ? Köszönöm!

Ha már együttműködés, akkor legyen a jövő héten együttműködés a téma!

Addig is nézz körül a tréningek között, vagy a korábbi bejegyzéseket is böngészheted ? !

Mennyire volt értékes, hasznos számodra ez a tartalom?

Mivel hasznosnak, értékesnek találtad...

Oszd meg bátran másokkal is! 🙂

Sajnálom, hogy ez a tartalom most nem nyerte el a tetszésed...

Köszönöm a visszajelzésed, a szavazatod rögzítettük!

Kérlek segítsd a munkámat, és pár mondatban írd meg mit hiányoltál vagy hogyan lenne számodra hasznosabb ez a tartalom?

A fejlődésedhez a következő tréningekkel tudlak hozzásegíteni:

Gintl-Reszegi Mária

2020. június 17.

Szia. Marcsi vagyok. Üzleti elemzés gondolkodás megerősítésével foglalkozom tréningek, mentoringok, tanácsadás és közösségi tevékenységek keretében. Ezt a blogot én írtam neked.

korábbi írások

címkék

ez megvan már neked?

Decomposition diagram

Decomposition diagram

Biztosan ismered, biztosan használtad már, hiszen a JPÉ gondolkodás egyik legegyszerűbb megjelenési formája. Mégis érdemes közösen átgondolni, mi mindenre lehet használni.

itt követhetsz

Ba Talk - Üzleti elemzés nem csak üzleti elemzőknek

Mária Gintl-Reszegi PMI-PBA

Üzleti elemzés tréner / Mentor / Professional Business Analyst / Insprl alapítója

osztani ér