Egy friss, ropogós PMI-PBA vallomása

Kelemen Szabolcs, hazánk egyik legfrissebb PMI-PBA-ja ? Vele készítettem interjút, hogy másokat is motiváljon az Ő sikere és lássatok tisztán, miért érdemes Professional Business Analyst-é válni.

Egy jó BA felkészül a megbeszélésre. Összeírtam a kérdéseimet és elküldtem Szabolcsnak a találkozónk előtt. Egy jó BA felkészül a megbeszélésre, vagyis Szabi leírta a válaszokat ? Így a találkozónkon egy igazi felszabadult, felhőtlen, érzelemmel teli, büszke kávézás zajlott.

Szabolcs üzleti elemzőként dolgozik és márciusban megkeresett, hogy szeretne csatlakozni a viszgafelkészítő programomhoz. Összehasonlította a piacon elérhető vizsgafelkészítőket és feltette nekem a keresztkérdéseket, hogy miért jobb az enyém, mint a többieké. Őszintén válaszoltam. Rövid időn belül bejelentkezett és olyan tudatosan, erőforrást nem kímélve vitte végig a felkészítő folyamatot, hogy kérdés nem volt számomra, hogy nyár elején Ő lesz az egyik legfrissebb PBA. Így is lett.

Ezekről kérdeztem…..

Hogy érzed magad? Mennyire vagy büszke?

Nagyon boldog és elégedett vagyok örülök az elért sikernek! Számomra a PMI-PBA képesítés egy rangos szakmai megmérettetés és büszke vagyok rá, hogy sikerült abszolválnom.

Mi motivált, hogy megcsináld? Milyen célt szerettél volna elérni?

Idei céljaim közé került, hogy nemzetközileg elismert BA képesítést szerezzek és ezáltal kapjak egy mély szakmai tudást, amit felhasználhatok a mindennapi működésem során. Ez adott motivációt, a felkészülési folyamatban.

A célom a 100%-os vizsga volt? Törekszem mindig a tökéletességre, ami sokszor segít, néha viszont hátrány, mert képes vagyok rettentő sok energiát elégetni, ami már nem feltétlenül térül meg. Ennek felismerésében segített például a módszertanban is megjelenő a pareto elv és diagram tudatosítása.

Kettős célt fogalmaztam meg mikor belevágtam a felkészülésbe. Egyrészt minősített BA-vá válni (PMI-PBA) ezt sikerült teljesítenem. Másrészt a napi működést módszertani sztenderdek szerint átalakítani és üzemeltetni. Ez utóbbi úgy vélem, hogy egy folyamat „mini-project” amit már elkezdtem, de még sokat kell rajta dolgoznom.

Mit tanultál magadról a folyamat során?

Egyrészt, hogy képes vagyok iszonyúan tudatos lenni és a célomnak alárendelten szervezni az életemet. Belefért az időmbe a felkészülés a napi projektmunka peak időszakában még egy komplex release mellett is. Másrészt, hogy vizuálisan tudok nagyon gyorsan és hatékonyan tanulni. Például a különböző technikákra google-ben / youtube-on rákeresve néhány perces videó segítségével sikerült megérteni és megtanulni a működésüket.

Miben változott meg a BA működésed?

Bár még viszonylag friss az „élmény” és a változás még csak most kezdődik, de ami már most látszik, hogy sokkal tudatosabban a megtanult struktúrában gondolkozva és a módszertani elemeket használva igyekszem operálni. A vizsgához közeledve meg is fogalmazódott benne, hogy már nem is érdekel, hogy sikerül vagy nem, mert a tudás, amely az enyém lett, a gondolkodásmód, ami változott, az a legnagyobb eredménye ennek a folyamatnak.

Szerinted kiknek való ez a minősítés?

Ajánlom mindenkinek, aki üzleti elemzés feladatokat végez akár BA sapkában akár egyéb feladatkörben és szeretné azt hatékonyan, megfelelő minőségben végezni.

Ez egy projekt. Osszunk meg némi kulisszatitkot a leszállításról.

 1. Mennyit tanultál a vizsgafelkészítő során alkalomról-alkalomra?
  • Minden alkalom végén kaptunk házifeladatot. Ezek heti szinten 1-2 órát vettek igénybe. Nagyjából ennyit foglalkoztam vele az első 6 hét során.
 2. Mennyit tanultál a vizsgafelkészítő után?
  • Az utolsó kontakt óra után 1 hónappal tettem sikeres vizsgát. Az első két hétben átlag napi 1 órát foglalkoztam vele. Az utolsó 2 hétben rádupláztam napi 2 órát átlagban tanultam.
 3. Mennyi tesztet oldottál meg?
  • Sokat! ? Ahogy véget ért a közös felkészülés előfizettem a Marcsi által ajánlott Watermark tesztbankra és a felkészülés vége felé napi szinten teszteltem. Összesen valahol 1000-1500 körüli tesztpéldát oldottam meg.
 4. Mennyiben került összesen?
  •  Nem volt olcsó.. ? A vizsgadíj is combos, a tananyagok, a watermark előfizetés és persze a tanfolyam. Azonban szerintem ezt abból a szemszögből érdemes megközelíteni, hogy a megszerzett tudással mennyivel válik értékesebbé a kolléga. Mennyivel nagyobb hozzáadott értéke van egy projekthez. Ebből a megközelítésből már szerintem kifejezetten jó befektetés. ?
 5. Mennyi volt az átfutási idő?
  • 3-4 hónap. Ennyi idő alatt tudatosan, tervezve, de azért nem beleszakadva teljesíthető a vizsga. Természetesen ez mindenkinek egyedi lesz és saját életkörülményeinek is függvénye.
 6. Mi segített az utadon?
  • Nagyon hasznos volt a felkészítő training, hogy tudtam kérdezni és kaptam is konkrét magyarázatokat. Segített az órákhoz kapott jegyzet, illetve a játékos feladatok pl. a modellek csoportosítása is. Továbbá hasznos volt, hogy csoportban dolgoztunk tudtunk egymástól kérdezni, megtárgyalni a témákat.

Mire számítottál? Ilyennek gondoltad ezt a 3-4 hónapot?

Féltem tőle, hogy nagyon „száraz” és magolós lesz. Ami részben beigazolódott ? Másik oldalról viszont hála a Marcsi által bevezetett vizualizációnak (conceptboard, jegyzetek stb.) és játékos feladatoknak, könnyebben ment a tanulás, mint gondoltam.

Mi az, amire nem számítottál, de megérkezett bónuszként?

Hogy a mindset-em is változni fog a tanultak hatására. Mielőtt belekezdtem a tanfolyamba és a felkészülésbe úgy gondoltam, eszközöket fogok kapni a kezembe, amit majd egy adott szituációban egy adott probléma megoldására tudok hasznosítani. Viszont ezen felül egy komplett gondolkodásmódot is sikerült elsajátítani, aminek hatására, amikor projektről és üzleti elemzésről beszélünk akkor egy komplett rendszerben tudok gondolkodni.

A munkádba hogyan tudod beépíteni?

Tudatossággal. Törekszem arra, hogy amikor elém kerül egy feladat tegyek egy lépést hátra és feltegyem magamnak a kérdést, hogy „módszertan szerint ezt, hogy is kellene?!” És igyekszem a megtanultakat tudatosan használni. Hiszem, hogy ha erre most odafigyelek előbb- utóbb a napi rutin részévé válik.

Mit látsz magad előtt, neked mi a karrierben vagy kompetenciádban való előrelépés ezek után?

Úgy gondolom, hogy köszönhetően a felkészülés alatt gyűjtött tudásnak, van már egy olyan „szakmai magabiztosságom”, hogy egy flagship projekten Lead BA pozíciót töltsek be. Ezt tűztem ki következő lépésnek.

Mit üzensz a jövő PBA-inak?

Hogy érdemes rászánni az időt és energiát mert a vizsgára való felkészüléssel egy átfogó szakmai tudást tudnak szerezni amit gyümölcsözően lehet kamatoztatni a különböző projekteken. A felkészülésben pedig maximálisan tudom ajánlani Marcsit és az Insprl támogatását! ? ( Ez itt a marketing helye! )

…………….

Köszönöm Szabolcs a gondolataidat. Gratulálok a minősítésedhez és kívánom neked, hogy a következő lépcsőd, a Lead BA pozíció a gyakorlatban is megtaláljon. A tudatosságod, a szakmai alázatod, a személyiséged tökéletesen alkalmas hozzá. Megtiszteltetés, hogy részese lehettem a fejlődésednek.

 

Ha úgy gondolod, hogy hasonló fejlődést szeretnél elérni ősszel, akkor a Vizsgafelkészítő programon még vannak szabad helyek.

Mennyire volt értékes, hasznos számodra ez a tartalom?

Mivel hasznosnak, értékesnek találtad...

Oszd meg bátran másokkal is! 🙂

Sajnálom, hogy ez a tartalom most nem nyerte el a tetszésed...

Köszönöm a visszajelzésed, a szavazatod rögzítettük!

Kérlek segítsd a munkámat, és pár mondatban írd meg mit hiányoltál vagy hogyan lenne számodra hasznosabb ez a tartalom?

A fejlődésedhez a következő tréningekkel tudlak hozzásegíteni:

Gintl-Reszegi Mária

2022. június 29.

Szia. Marcsi vagyok. Üzleti elemzés gondolkodás megerősítésével foglalkozom tréningek, mentoringok, tanácsadás és közösségi tevékenységek keretében. Ezt a blogot én írtam neked.

korábbi írások

címkék

ez megvan már neked?

Decomposition diagram

Decomposition diagram

Biztosan ismered, biztosan használtad már, hiszen a JPÉ gondolkodás egyik legegyszerűbb megjelenési formája. Mégis érdemes közösen átgondolni, mi mindenre lehet használni.

itt követhetsz

Ba Talk - Üzleti elemzés nem csak üzleti elemzőknek

Mária Gintl-Reszegi PMI-PBA

Üzleti elemzés tréner / Mentor / Professional Business Analyst / Insprl alapítója

osztani ér