Vizsga, amely szoftvert frissít az üzleti elemzők gondolkodásában

Van egy vállalat, ahol néhány hete már két fő PMI-PBA (Professional Business Analyst) erősíti az üzleti elemző csapatot, és néhány héten belül a számuk még egyel fog növekedni.

Ha ranglistát néznénk, biztosan az élen lennének, de ennél sokkal fontosabb az a gondolkodásmód és kultúraváltás, amelyet a nemzetközi tanúsítvánnyal rendelkező Professional Business Analyst munkatársak hoznak létre a szervezetben.

Az Intrum Zrt. IT üzleti elemző csapatának tagja Szarka Gábor, aki néhány hete sikeres nemzetközi vizsgát tett üzleti elemzésből és PMI-PBA-vé vált.

Júliusban kezdtük a tréninget és november elején már boldog tulajdonosa lett annak a minősítésnek, amelyet hazánkban még kevesebb, mint 30 fő birtokolhat.

Interjút készítettem vele, hogy hogyan éli meg a felkészülési tesztek nélküli hétköznapokat.

Mi volt a célod a PMI-PBA minősítés megszerzésével? Elérted ezt az eredményt?

Egy kolléganőm miatt vágtam bele ebbe a felkészülésbe, aki több, mint egy éve szerezte meg ezt a nemzetközi minősítést. Utánaolvastam és akkor tudatosult bennem, hogy ezzel egy olyan keretet adhatok a munkámnak, amellyel nem csak az üzleti területet tudom segíteni, hanem egy minőségibb munkát is le tudok tenni az asztalra. Már a tanfolyam alatt éreztem, hogy a képzés olyan önbizalmat adott számomra, mellyel a kommunikációm is erősödött, és ennek a határozottságnak köszönhetően a projektet jobban tudom terelni egy sikeresebb együttműködés felé. Úgy érzem, hitelesebb lettem az üzlet szemében.

Ami rendkívül szembetűnő változás, hogy

időt nyertem, hiszen ezáltal gyorsabban tudok jó minőségű munkát végezni,

a felesleges tevékenységeket ki tudom szűrni a munkámból.

Erre vonatkozóan érkezett már visszajelzés?

Igen, mind az üzlettől, mind a vezetőmtől kaptam pozitív visszajelzést. Egyik, üzlettel való kommunikációmat követően a vezetőm vissza is jelezte számomra, hogy tetszik neki az a határozottság, amivel képviseltem az álláspontomat. Korábban ez kevésbé volt jellemző rám, de egyúttal az üzleti területen a fókuszom is megerősödött. A megoldás helyett az igények és a MIÉRT-ek feltárása a cél, amely számukra is érték. A legfontosabb, hogy olyan terméket állítsunk elő, amely az Ő munkájukat segíti.

Ezzel egyfajta edukációs szereped is megjelent a környezetedben?

Igen, és ezt szeretném továbbra is erősíteni. Alapból is olyan a személyiségem, hogy mindig keresem azokat az új dolgokat, amelyeket beépíthetek a munkámba, hogy fejlődni tudjak.

Lehet ezt a képzést erőltetni, de akkor épül be legjobban, ha valaki maga miatt szeretné végigvinni, elköteleződés szükséges hozzá.

Ma elmondhatom magamról, hogy egyrész megérkezett a működésembe, amit a képzés és a vizsga adhatott. Másrészt a gyakorlat, a tapasztalat megszerzése, a folyamatos tudatos használata a módszertannak már az én felelősségem.

Mindezeken túl a vezetőm, a szervezet teljes vállszélességgel mellettem áll. A vezetőmnek kifejezetten célja, hogy ahogyan mi, PMI-PBA-k működünk, az minta lehessen mások számára is. Én pedig szívesen segítem a kollégákat a meglátásaimmal.

Hogyan érzed magad PMI-PBA-ként? Milyen érzésekkel tudnád ezt leírni?

(Megosztottam az érzelmek listáját Gáborral és kértem, hogy válasszon ki hármat.)

A legelső, amin megakad a szemem, az az összeszedettség.
A második a boldogság, ami hatalmába kerített, mikor a vizsga végén megjelent a sikeres eredmény.
A harmadik pedig a céltudatosság és az elszántság.

Mivel az összeszedettség miatt megvan a nyugalom, ezért tudok az előttem álló feladatokba céltudatosan belevágni, amely energikusságot hoz létre.

Hogyan változott az üzleti elemzés működésed ezáltal?

Keretet tudtam adni a munkámnak, a MIÉRT-ek beépítése ebben a legfontosabb elem volt. Miért kérdésekkel nem az üzlet letámadása a cél, hanem hogy maguk is megismerjék, tudatosítsák a folyamataikat.

Nem csak az üzlet miértje vált erősebbé, hanem hogy miért és milyen eszközt szeretnék használni. Tudatosabbá tette a munkámat.
Jobban el tudom különíteni a szakaszokat, hogy mettől meddig tart egy tevékenység, illetve ez azt is eredményezi, hogy jobban érzékelem, hogy mikor kell hagynom egy folyamatot, vagy éppen jobban átvenni az irányítást. A környezetem tudja, hogy mit várhat el tőlem és mit kaphat.

Ennek következtében a konfliktusokból is kevesebb van és az együttműködés is erősödik.

Ez egy hosszútávú építkezés.

Milyen sikerekről számolhatsz be?

A kommunikációm tisztább lett, de ebben még van hová fejlődni, ez egy hosszú folyamat.

Néhány napja belefutottam egy tréning előtti specifikációmba és elolvasva azt éreztem, hogy „Huuu, ezt én írtam??”. Ekkor szembesültem ismét azzal, hogy tényleg mennyit jelent ez a tréning és a vizsga.
Ma már követelményeket sokkal egyszerűbben írok meg, kikerültek a felesleges mondati elemek. Korábban körmondatokban írtam meg egy követelményt, ma már SMART ? lett. Ez a specifikáció hosszán is látszik.

Hol látod magad két év múlva?

Most a stabilitás időszakát élem. Beépítem a tanultakat és fél év múlva szeretném visszamérni, hogy mire van még szükség a fejlődésemhez, hogy hol tartok.

Az elméleti irányvonal megvan, annak szintje most magasan áll, a tapasztalatot, a gyakorlatot szeretném ugyanerre a szintre felhozni, hogy egyensúlyban legyenek egymással.

Gábor! Köszönöm az interjút!
Rendkívül büszke vagyok, hogy részese lehettem a fejlődési folyamatodnak és hogy értékes válaszaiddal másokat is fejlődésre buzdítasz ?

Ha hasonló magabiztosságot szeretnél elérni, a fejlődésedhez a következő tréningek hozzá tudnak segíteni:

Mennyire volt értékes, hasznos számodra ez a tartalom?

Mivel hasznosnak, értékesnek találtad...

Oszd meg bátran másokkal is! 🙂

Sajnálom, hogy ez a tartalom most nem nyerte el a tetszésed...

Köszönöm a visszajelzésed, a szavazatod rögzítettük!

Kérlek segítsd a munkámat, és pár mondatban írd meg mit hiányoltál vagy hogyan lenne számodra hasznosabb ez a tartalom?

A fejlődésedhez a következő tréningekkel tudlak hozzásegíteni:

Gintl-Reszegi Mária

2020. november 23.

Szia. Marcsi vagyok. Üzleti elemzés gondolkodás megerősítésével foglalkozom tréningek, mentoringok, tanácsadás és közösségi tevékenységek keretében. Ezt a blogot én írtam neked.

korábbi írások

címkék

ez megvan már neked?

Decomposition diagram

Decomposition diagram

Biztosan ismered, biztosan használtad már, hiszen a JPÉ gondolkodás egyik legegyszerűbb megjelenési formája. Mégis érdemes közösen átgondolni, mi mindenre lehet használni.

itt követhetsz

Ba Talk - Üzleti elemzés nem csak üzleti elemzőknek

Mária Gintl-Reszegi PMI-PBA

Üzleti elemzés tréner / Mentor / Professional Business Analyst / Insprl alapítója

osztani ér