Amikor egy SQL tanfolyam életcélt ad

Szavak nem tudják leírni, módszertan nem tudja bemutatni azt a lelkesedést, amely Besnyő Rékával folytatott beszélgetésem során még online térben is átütő volt.

Vannak az üzleti elemzés szakma szerelmesei és vannak, akik majd szerelmesek lesznek. Réka már az.

A Business Analyst Katalógus következő bemutatkozása Besnyő Rékáról szól, aki jelenleg üzleti elemzői munkája mellett a Corvinus Egyetemen tanul üzleti adatelemző szakon. OTP Banknál, K&H-nál dolgozott dolgozott korábban, most egy fejlesztő cégnél erősíti az üzleti elemzők csapatát.
Réka megjelenik, mosolyog, határozott gondolatai, véleménye van és ezt a lényéből fakadó kedvességgel tudja képviselni. Rendkívül élveztem a vele való beszélgetést.

Milyen út vezetett téged az üzleti elemzésig?

Pénzügy szakon végeztem korábban és egyik korábbi munkahelyemen elküldtek egy SQL tanfolyamra, ahol rájöttem, hogy én pont erre vágytam. Ami nagyon sokat jelentett számomra, hogy az adatok segítségével tudjak tisztánlátást adni és következtetéseket levonni, amely előremozdítja a szervezet működését.

Amellett, hogy nagyon szeretek SQL-ezni, a másik erős vonal, hogy mindig szerettem emberekkel foglalkozni. Az egyik főnököm mindig mondta rólam, hogy …

… egy tökéletes világban én tanítónéni lennék.

Ez hozza létre, hogy szeretek az ügyfelekkel kapcsolódni, együtt dolgozni.

A harmadik pillére, hogy szeretek kitalálni új dolgokat. Ez a szakma alapvetően kreatív. Számomra érték ennek a munkának a monoton és a pörgős része egyaránt. Ez hozza létre számomra az egyensúlyt.

A jelenlegi munkád során milyen üzleti elemző vagy?

Azért szeretek a jelenlegi munkahelyemen dolgozni, mert az IT területen és az ügyfelek is partnernek tekintenek.
A másik érték számomra, hogy az “ügyfélnek mindig igaza van”. Ez nem azt jelenti, hogy fejet hajtva megcsináljuk bármilyen hülyeséget kér, hanem azt, hogy

      • tárjuk fel mire van igazán szüksége az ügyfélnek
      • érveljünk szakmailag, hogy mi az ami számára a legértékesebb, ami legjobban illeszkedik
      • segítsük őket végig a folyamatban, hogy tisztán lássanak

Az eddigi munkatapasztalataim és pénzügyi érdeklődésemnek köszönhetően a banki környezetben már feltalálom magam üzleti elemzőként. A pénzügyi szektor illeszkedik legjobban az érdeklődésemhez és azt tapasztalom, hogy ebben a szektorban az elmúlt években felelrősödött az üzleti elemzők jelenléte.

Nem annyira klasszikus, de sokat használom munkám során a lekérdezéseket, akár a fejlesztőnek egy algoritmus logikát SQL-ben specifikálok. Ez nem közvetlenül business analyst feladat, de jól kiegészíti a működésem és hatékonyabbá, egyértelműbbé teszem ezáltal a követelményt. Persze azt is tudom, hogy mikor kell a fejelsztőknek sütit vinni ?

Mint gyakorló üzleti elemző rálátásod van, hogy mely egyetemi tantárgyak segítik elő a business analyst munkásságodat. Melyek ezek?

Amelyek a legnagyobb átfedést mutatják, talán a rendszerfejlesztés és az IT szolgáltatások menedzsmentje, amelynek keretében az ITIL4 és a TOGAF módszertanokat ismertük meg. Sajnos idő hiányában nem mindig tudjuk azt a mélységet érinteni, amely az én igényem lenne. Nem projektvezető vagyok, de ellátok projektvezetői feladatokat is és például a kapacitásmenedzsment nagyon izgalmas terület számomra. Ez azért is értékes, mert a tervezésnél látom a hozzáadott értékét, vagyis inkább azt mondanám, hogy azt látom, hogy ezen információk hiánya miatt milyen problémákba ütközünk.

A tantárgyaink holisztikus képet igyekeznek adni a teljes folyamatról és a nevesített módszertanokkal adnak hozzá egyfajta értékelő eszközrendszert, amely a változásokhoz keretrendszert biztosít.

A kortársaid mennyire tudják, hogy az üzleti elemző szakma létezik?

Többen mentek szaktársaim közül üzleti elemzés felé, de több helyen kell magyarázni, hogy ki vagyok és mit csinálok. Legtöbbször úgy fogalmazok, hogy én segítem elő és támogatom a folyamatot, hogy a változás hatékonyabban megtörténjen.

A fejlesztők valamilyen szempontból kockácskák. Persze ennek a kockácskának nem olyan éles az éle. Az üzlet pedig nagyon nem kocka. Ezért jellemzően nehezen értik meg egymást.

Ezekre a mismatch-ekre vagyok ott én, mint üzleti elemző, aki részben kocka vagyok részben pedig nem,

és ezeket próbálom kiegyenlíteni.

Az agilitás azért izgalmas számomra, mert közösen gondolkodnak a szereplők. Nincs egy üdvözítő és felülről korlátozó erő, hanem mellérendeltséget, partnerséget hoz létre. A másik vonzó eleme számomra az agilitás darabolási, ütemezési megközelítése. Ez jelenleg értékes választ ad a piac felgyorsult szállítási igényeire.

A szakdolgozatom is a projektvisszamérésről fog szólni agilis módszertani környezetben.

Miért vonz téged ez a téma?

A projekt sikerességét sok minden meghatározza, köztük a projektvisszamérés. Meggyőződésem, hogy ezt nem csak a projekt végén, hanem a projekt során bizonyos határpontokon, időszakonként szükséges megtenni. Ez ad támpontot és iránymutatást, hogy hol tartunk. Én ehhez szeretem használni a power BI-t. Nekem meg is van a kimutatásom, amiből látszik, hogy hol állunk, mennyit költöttünk, mik még a célok, mennyi van még hátra, mi volt a becslésünk.

Számomra fontos, hogy lássam a teljes képet és abban a saját helyzetemet.

Ezzel a tisztánlátást szeretném és tudom adni. Ezt rendkívül fontosnak tartom. Ez a misszióm. Ez az a része a feladatomnak, amelyet akkor is megcsinálnék, ha nem fizetnek érte. Ez ad számomra biztonságot

Megmutattam Rékának az üzleti elemzői kompetenciák térképét.

Érdekes, hogy a dokumentálás a kompetenciák között is megjelenik és a gyakorlatban is big issue-vá vált. A dokumentációk az információ hordozói szerepéből kiemelkedve projekt eredménytermékként vannak definiálva, mit projektcélok. Véleményem szerint ez inkább eszköz és nem cél. Annyit érdemes dokumentálni, amennyit és ahogyan az adott helyzet megkívánja.

Jó látni, hogy a módszertan szerint a stratégiai gondolkodás erősödik az üzleti elemzőknél. Hiszem, hogy üzleti hasznosság számítás nélkül nehéz elindulni, mert csalódás lesz a végén.

Sajnos sokat látom, hogy üzleti elemzőként rögzítik, amit az ügyfél mond és a végén jön a nagy megdöbbenés, hogy nem jó a leszállított eredmény. Persze, hogy nem jó, hiszen…

…nem csinálta meg a házi feladat 60-70%-át,

miszerint kapcsolódási pontokat és hiányzó elemeket kell keresni, elemezni kell a rendelkezésre álló információkat.

Nagyon sokat küzdök azzal, amikor az üzleti terület képviselője egyből a képernyőt tervezi. Még se cél, se megvalósíthatóság, de már a képernyőt funkcionalitásait sorolják.

Mi a legerősebb eszközöd a sikeredhez?

Amit elsőként kiemelnék, az a mosoly. Az sok mindenen átsegít.

Második gondolatom ehhez, hogy ha egy új feladatot kezdek, akkor egyrészt fontos megérteni a problémát és a kapcsolódó folyamatot. A megértéshez hozzásegít, hogy nem csak a konkrét folyamatot igyekszem megismerni, hanem azt a kontextust is, amelyben működik. Ez elősegíti, hogy a munkámat magas, stratégiai szintről, kívülről kezdem és úgy haladok a részletek felé. Ez adja a keretet, a biztonságot.

A harmadik gondolatként emelném ki, hogy a csapat óriási energiát tud adni a lendülethez.

Kitől tanulsz szívesen?

Én például egy korábbi munkahelyemen megismerkedtem egy régi BA-val és én csillogó szemmel hallgatom az esettanulmányait. Nem az adatmodell összerakását tanulom tőle, hanem hogy hogyan kommunikál, hogyan kezeli a konfliktusokat. A társas kompetenciák az üzelti elemzés veleje. Enélkül nem működik. Természetesen mindenki másként csinálja. Ehhez kell a kreativitás és a rugalmasság.

Hogyan kapcsolódsz ki?

A néptánc gyerek korom óta kíséri az életemet. Tartást ad, hagyománytiszteletet hoz létre, közösséget teremt körülöttem. Ehhez bármikor visszatérhetek és vissza tud tölteni.

Mit fogsz csinálni 10 év múlva?

Előbb utóbb projektmenedzser leszek. Ezt érzem.

Réka, én beírom a naptáramba, és 10 év múlva megkereslek ?

Azt, hogy Réka hol fog tartani, az természetesen ismeretle előttünk, de kívánom a sorstól, hogy azt a csillogást, lendületet, energiát és szerelmet, amelyet most üzleti elemzőként a szakma iránt érez, azt ne hagyja lankadni.

Köszönöm Réka a gondolataidat és sok sikert kívánok az elképzeléseidhez!

Ha Téged is érdekel az üzleti elemzés és fejlődni szeretnél benne, sikereidet szeretnéd növelni, a következő tréningek meghozzák ezt számodra. Business analyst keretrendszert, eszköztárat adnak és ezáltal magabiztosabb projektműködést biztosítanak:

Mennyire volt értékes, hasznos számodra ez a tartalom?

Mivel hasznosnak, értékesnek találtad...

Oszd meg bátran másokkal is! 🙂

Sajnálom, hogy ez a tartalom most nem nyerte el a tetszésed...

Köszönöm a visszajelzésed, a szavazatod rögzítettük!

Kérlek segítsd a munkámat, és pár mondatban írd meg mit hiányoltál vagy hogyan lenne számodra hasznosabb ez a tartalom?

A fejlődésedhez a következő tréningekkel tudlak hozzásegíteni:

Gintl-Reszegi Mária

2021. június 10.

Szia. Marcsi vagyok. Üzleti elemzés gondolkodás megerősítésével foglalkozom tréningek, mentoringok, tanácsadás és közösségi tevékenységek keretében. Ezt a blogot én írtam neked.

korábbi írások

címkék

ez megvan már neked?

Decomposition diagram

Decomposition diagram

Biztosan ismered, biztosan használtad már, hiszen a JPÉ gondolkodás egyik legegyszerűbb megjelenési formája. Mégis érdemes közösen átgondolni, mi mindenre lehet használni.

itt követhetsz

Ba Talk - Üzleti elemzés nem csak üzleti elemzőknek

Mária Gintl-Reszegi PMI-PBA

Üzleti elemzés tréner / Mentor / Professional Business Analyst / Insprl alapítója

osztani ér