A márciusi vizsgafelkészítőtől, a szeptemberi sikeres vizsgáig

Egy fél éves projekt Simon Eszter főszereplésével, amely keretein belül megszerezte a PMI-PBA képesítést. A sikeres vizsga után az 58-as lett az új szerencseszáma, amely tükrözi, hogy az országban hányadikként érdemelte ki ezt a minősítést.

Íme a projektleírás, Eszter szemszögéből.:

  • Idén márciusban jelentkeztem Marcsihoz a PBA vizsgafelkészítő tréningre. A motivációt kerestem, mivel úgy éreztem, régóta intuitív módon végzem a feladataimat, szükségem volt arra, hogy elméleti tudást is szerezzek a gyakorlati tapasztalat mellé. Marcsi úgy fogalmazott, “szoftverfrissítésre” van szükségem – igaza volt.

  • A vizsgafelkészítőn szembesültem vele, hogy a mindennapi munkám során nagyon kevés olyan módszertant alkalmazok a BA eszköztárból, ami sokkal könnyebbé tehetné a közvetítést üzlet és IT között. Alkalomról-alkalomra készültem, ismerkedtem újabb modellekkel, technikákkal, és persze csináltam a teszteket is, hogy rutint szerezzek a vizsga előtt.

 

  • A vizsgafelkészítő után a projektleírásaimra fókuszáltam. Az első sikerélményem akkor volt, amikor a PMI elfogadta a jelentkezésemet. Utána kitűztem a vizsga időpontját szeptember végére, és az azt megelőző hetekben már csak a tesztekkel foglalkoztam. Minden nap csináltam valamennyi tesztet, volt amikor csak 25 darabra volt időm, valamikor 100-at csináltam, hogy a koncentrációmon javítsak.

  • A vizsga előtt pár nappal elég borúlátó voltam. A vizsgán meg már valami furcsa módon teljes nyugalomban ültem. A Training360-nál vizsgáztam, nagyon profik voltak, minden gördülékenyen ment, nekem tényleg csak annyi volt a dolgom, hogy a vizsgára figyeljek. Az én módszerem az volt, hogy a lehető legkevesebb kérdést jelölöm meg. Tudtam, hogy ha sok kérdésre visszatérek gondolkozni, csak rontok a helyzetemen. Az utolsó 50 kérdést nehéznek találtam, nagyon kellett koncentrálnom, hogy ne “csapjam össze”. Mindent egybevetve ~3,5 óra alatt végeztem a kérdések megválaszolásával.

  • Nagyon megkönnyebbültem és örültem, amikor megláttam a kijelzőn, hogy megszereztem a PBA minősítést. Büszke vagyok erre az eredményre, különösen inspiráló és jó érzés a hazai PBA közösség tagjának lenni.

  • Azért vágtam bele a felkészülésbe és a minősítés megszerzésébe, mert stabilabb, rendszerezettebb elméleti alapokra vágytam a BA működésemhez. Úgy gondolom, ennél még többet is kaptam, mivel tudatosabbnak és ezáltal magabiztosabbnak is érzem magam egy-egy helyzetben, amiben korábban inkább a háttérbe léptem, mert nem volt meg minden eszközöm a megoldáshoz.

  • A PBA minősítés értékét számomra az adja, hogy sokkal tudatosabb szintre juttatott a felkészülés által. Pontosan látom azt is, hogy az egyes területeken miben érdemes még jobban elmélyülnöm, vagyis az igazi tanulás még csak most kezdődik. Ugyanakkor azáltal, hogy PBA lettem, a felelősséget is érzem abban, hogy ebből a tudásból átadjak az erre nyitott és lelkes BA társaim számára a projektjeimen.

  • Szeretném még kiemelni azt a csapatot, akikkel együtt vettem részt a felkészítő tréningen. Ilyen együttműködő és elszánt társaságban még motiválóbb volt a felkészülés. Köszönet érte! 🙂

Szeretnék még egyszer gratulálni, neked, Eszter, és sok sikert kívánni a továbbiakhoz! Bízom benne, hogy még lesznek kapcsolódásaink a jövőben.

Amennyiben a céljaid között neked is szerepel az üzleti elemzők legmagasabb szintű nemzetközi minősítésének megszerzése, akkor csatlakozz egy motiváló csapathoz, akikkel november 24-én megkedzjük a felkészülést.

Légy te az 59. magyar PBA! Még nem késő jelentkezni a BE A PBA Vizsgafelkészítő tréningre!

2023. június 1-jén megjelent az üzleti elemzőknek szóló könyvem A jól hangolt business analyst címmel.

A könyv egy hiánypótló szakirodalom a hazai üzleti elemzők számára, amellyel célom, hogy a szakma megismerje és a mindennapi műkédésébe beillessze az üzleti elemzés gondolkodásmódot.

Mennyire volt értékes, hasznos számodra ez a tartalom?

Mivel hasznosnak, értékesnek találtad...

Oszd meg bátran másokkal is! 🙂

Sajnálom, hogy ez a tartalom most nem nyerte el a tetszésed...

Köszönöm a visszajelzésed, a szavazatod rögzítettük!

Kérlek segítsd a munkámat, és pár mondatban írd meg mit hiányoltál vagy hogyan lenne számodra hasznosabb ez a tartalom?

A fejlődésedhez a következő tréningekkel tudlak hozzásegíteni:

Gintl-Reszegi Mária

2023. november 9.

Szia. Marcsi vagyok. Üzleti elemzés gondolkodás megerősítésével foglalkozom tréningek, mentoringok, tanácsadás és közösségi tevékenységek keretében. Ezt a blogot én írtam neked.

korábbi írások

Ami másoknak a kikerics, az a hazai BA világnak Haaz Dóra

Ami másoknak a kikerics, az a hazai BA világnak Haaz Dóra

Megjött az ősz hírnöke, a következő PMI-PBA-nk. Elérkezett az ősz és az iskolakezdés ideje, ezzel együtt a szabadságról is visszaérkeznek a kollégák. De a magyar BA közösségnek is fontos időszak ez, ugyanis egy újabb PMI-PBA-t köszönthet soraiban, Haaz Dóra személyében.

címkék

ez megvan már neked?

Decomposition diagram

Decomposition diagram

Biztosan ismered, biztosan használtad már, hiszen a JPÉ gondolkodás egyik legegyszerűbb megjelenési formája. Mégis érdemes közösen átgondolni, mi mindenre lehet használni.

itt követhetsz

Ba Talk - Üzleti elemzés nem csak üzleti elemzőknek

Mária Gintl-Reszegi PMI-PBA

Üzleti elemzés tréner / Mentor / Professional Business Analyst / Insprl alapítója

osztani ér