A márciusi vizsgafelkészítőtől, a szeptemberi sikeres vizsgáig

Egy fél éves projekt Simon Eszter főszereplésével, amely keretein belül megszerezte a PMI-PBA képesítést. A sikeres vizsga után az 58-as lett az új szerencseszáma, amely tükrözi, hogy az országban hányadikként érdemelte ki ezt a minősítést.

Íme a projektleírás, Eszter szemszögéből.:

  • Idén márciusban jelentkeztem Marcsihoz a PBA vizsgafelkészítő tréningre. A motivációt kerestem, mivel úgy éreztem, régóta intuitív módon végzem a feladataimat, szükségem volt arra, hogy elméleti tudást is szerezzek a gyakorlati tapasztalat mellé. Marcsi úgy fogalmazott, “szoftverfrissítésre” van szükségem – igaza volt.

  • A vizsgafelkészítőn szembesültem vele, hogy a mindennapi munkám során nagyon kevés olyan módszertant alkalmazok a BA eszköztárból, ami sokkal könnyebbé tehetné a közvetítést üzlet és IT között. Alkalomról-alkalomra készültem, ismerkedtem újabb modellekkel, technikákkal, és persze csináltam a teszteket is, hogy rutint szerezzek a vizsga előtt.

 

  • A vizsgafelkészítő után a projektleírásaimra fókuszáltam. Az első sikerélményem akkor volt, amikor a PMI elfogadta a jelentkezésemet. Utána kitűztem a vizsga időpontját szeptember végére, és az azt megelőző hetekben már csak a tesztekkel foglalkoztam. Minden nap csináltam valamennyi tesztet, volt amikor csak 25 darabra volt időm, valamikor 100-at csináltam, hogy a koncentrációmon javítsak.

  • A vizsga előtt pár nappal elég borúlátó voltam. A vizsgán meg már valami furcsa módon teljes nyugalomban ültem. A Training360-nál vizsgáztam, nagyon profik voltak, minden gördülékenyen ment, nekem tényleg csak annyi volt a dolgom, hogy a vizsgára figyeljek. Az én módszerem az volt, hogy a lehető legkevesebb kérdést jelölöm meg. Tudtam, hogy ha sok kérdésre visszatérek gondolkozni, csak rontok a helyzetemen. Az utolsó 50 kérdést nehéznek találtam, nagyon kellett koncentrálnom, hogy ne “csapjam össze”. Mindent egybevetve ~3,5 óra alatt végeztem a kérdések megválaszolásával.

  • Nagyon megkönnyebbültem és örültem, amikor megláttam a kijelzőn, hogy megszereztem a PBA minősítést. Büszke vagyok erre az eredményre, különösen inspiráló és jó érzés a hazai PBA közösség tagjának lenni.

  • Azért vágtam bele a felkészülésbe és a minősítés megszerzésébe, mert stabilabb, rendszerezettebb elméleti alapokra vágytam a BA működésemhez. Úgy gondolom, ennél még többet is kaptam, mivel tudatosabbnak és ezáltal magabiztosabbnak is érzem magam egy-egy helyzetben, amiben korábban inkább a háttérbe léptem, mert nem volt meg minden eszközöm a megoldáshoz.

  • A PBA minősítés értékét számomra az adja, hogy sokkal tudatosabb szintre juttatott a felkészülés által. Pontosan látom azt is, hogy az egyes területeken miben érdemes még jobban elmélyülnöm, vagyis az igazi tanulás még csak most kezdődik. Ugyanakkor azáltal, hogy PBA lettem, a felelősséget is érzem abban, hogy ebből a tudásból átadjak az erre nyitott és lelkes BA társaim számára a projektjeimen.

  • Szeretném még kiemelni azt a csapatot, akikkel együtt vettem részt a felkészítő tréningen. Ilyen együttműködő és elszánt társaságban még motiválóbb volt a felkészülés. Köszönet érte! 🙂

Szeretnék még egyszer gratulálni, neked, Eszter, és sok sikert kívánni a továbbiakhoz! Bízom benne, hogy még lesznek kapcsolódásaink a jövőben.

Amennyiben a céljaid között neked is szerepel az üzleti elemzők legmagasabb szintű nemzetközi minősítésének megszerzése, akkor csatlakozz egy motiváló csapathoz, akikkel november 24-én megkedzjük a felkészülést.

Légy te az 59. magyar PBA! Még nem késő jelentkezni a BE A PBA Vizsgafelkészítő tréningre!

2023. június 1-jén megjelent az üzleti elemzőknek szóló könyvem A jól hangolt business analyst címmel.

A könyv egy hiánypótló szakirodalom a hazai üzleti elemzők számára, amellyel célom, hogy a szakma megismerje és a mindennapi műkédésébe beillessze az üzleti elemzés gondolkodásmódot.

Mennyire volt értékes, hasznos számodra ez a tartalom?

Mivel hasznosnak, értékesnek találtad...

Oszd meg bátran másokkal is! 🙂

Sajnálom, hogy ez a tartalom most nem nyerte el a tetszésed...

Köszönöm a visszajelzésed, a szavazatod rögzítettük!

Kérlek segítsd a munkámat, és pár mondatban írd meg mit hiányoltál vagy hogyan lenne számodra hasznosabb ez a tartalom?

A fejlődésedhez a következő tréningekkel tudlak hozzásegíteni:

Gintl-Reszegi Mária

2023. november 9.

Szia. Marcsi vagyok. Üzleti elemzés gondolkodás megerősítésével foglalkozom tréningek, mentoringok, tanácsadás és közösségi tevékenységek keretében. Ezt a blogot én írtam neked.

korábbi írások

Ami másoknak a kikerics, az a hazai BA világnak Haaz Dóra

Ami másoknak a kikerics, az a hazai BA világnak Haaz Dóra

Megjött az ősz hírnöke, a következő PMI-PBA-nk. Elérkezett az ősz és az iskolakezdés ideje, ezzel együtt a szabadságról is visszaérkeznek a kollégák. De a magyar BA közösségnek is fontos időszak ez, ugyanis egy újabb PMI-PBA-t köszönthet soraiban, Haaz Dóra személyében.

Az AI hatása a projektmenedzsmentre

Az AI hatása a projektmenedzsmentre

Az AI technológiáknak kiemelt fontossága lesz az elkövetkezendő években. A szakértők szerint a projektmenedzsmentben a tervezés és asszisztencia kiváltásán lesz a legnagyobb fókusz. Nincs olyan terület a projektmenedzsmentben, amely ki fog maradni az AI beépítéséből, beleértve az adatbázis legalsóbb rétegétől az átfogó tervezésig. Az AI technológia fejlődése megkérdőjelezhetetlen.

címkék

ez megvan már neked?

Decomposition diagram

Decomposition diagram

Biztosan ismered, biztosan használtad már, hiszen a JPÉ gondolkodás egyik legegyszerűbb megjelenési formája. Mégis érdemes közösen átgondolni, mi mindenre lehet használni.

Business Analyst Körkép 2022

Business Analyst Körkép 2022

A Business Analyst Körkép egy részletes infografika projektszereplők körében történt kutatás alapján, amely megmutatja az üzleti elemző szakma jelenlegi piaci helyzetét, nehézségeit, céljait, szemléletét.

itt követhetsz

Ba Talk - Üzleti elemzés nem csak üzleti elemzőknek

Mária Gintl-Reszegi PMI-PBA

Üzleti elemzés tréner / Mentor / Professional Business Analyst / Insprl alapítója

osztani ér