Ami másoknak a kikerics, az a hazai BA világnak Haaz Dóra

Megjött az ősz hírnöke, a következő PMI-PBA-nk. Elérkezett az ősz és az iskolakezdés ideje, ezzel együtt a szabadságról is visszaérkeznek a kollégák. De a magyar BA közösségnek is fontos időszak ez, ugyanis egy újabb PMI-PBA-t köszönthet soraiban, Haaz Dóra személyében.

Mesélnél nekünk, hogy mi motivált a minősítés megszerzésében?

 

Az egész úgy kezdődött, hogy Chapter Lead lettem a cégünk BA/rendszerszervezői Chapterében. Jó maximalista lévén rögtön számba is vettem, hogy szakmai vezetőként miben kellene még tovább fejlődnöm. Innen aránylag hamar eljutottam oda, hogy lejátszódott bennem a jelenet, ahogy a kollégák felteszik nekem a kérdést, hogy mit gondolok az elérhető certifikációs lehetőségekről – netán támogatást kérnek a felkészülés során. Jelentkezés, csatt; és már ott is ültem Marcsi következő PMI-PBA képzésén. Elsősorban tehát nem magáért az elismerésért, hanem sokkal inkább az oda vezető útért mentem. Arra számítottam, hogy kézzelfogható tapasztalatot szerzek a felkészülésről és a vizsgáról (amiről így első kézből oszthatok majd meg információkat), emellett pedig a kapott ismeretanyaggal tovább növelhetem saját szakmai tudatosságomat és eszköztáramat is, amit mind az éles-ügyfeles, mind pedig a belső projektjeink során ki tudok majd aknázni. Ennél végül még többet is kaptam.

  • Magabiztosságot: Mi a Nova Servicesnél egyedi alkalmazásokat fejlesztünk változatos nagyvállalati ügyfelek részére. Minden ügyfelünk máshogy működik, máshogy dokumentál, máshogy gondolkodik – és persze minden projekt más. Mégis, vannak bizonyos vezérfonalak, amikre az ember igyekszik szakmailag törekedni. Amik megadják a fő csapásvonalat a gondolkozásmódjában. Ezek a vezérfonalak egy módszertan mélyebb elsajátításakor megerősödnek, hiszen visszaigazolást kap rá az ember: nem csak ő gondolja úgy, hogy ez a helyes mindset. Az külön tetszett, hogy ezzel párhuzamosan az életszerűség sem veszik el a PMI módszertanában, mert hangsúlyozza a “tailoring” szerepét is. Így tudtam azonosulni az egésszel.
  • Szakmai közösség-érzetet: Nekem ez fontos. Amikor nyáron részt vettem az első magyar BA konferencián, akkor nem csak az előadások tartalma villanyozott fel, hanem az is, hogy végre egy helyen lehetek ennyi szakmabelivel. Ugyanígy most a PMI-PBA felkészülés alatt nagyon élvezetes volt a kurzusra járó többi kolléga gondolatait, tapasztalatait hallgatni – certifikáció birtokosként pedig a PMI-PBA-k virtuális közösségének részévé válni. Az “öröm” az az érzés, amit elsőként említenék, ha valaki megkérdezné, hogy milyen érzés volt látni, hogy meglett a vizsga – méghozzá az itt említett aspektusok miatt.
  • Alapot egy-egy jó szakmai beszélgetéshez. Volt pár pont a módszertanban, amin csak magamban gondolkoztam el; de olyanok is, amik jó beszélgetéseket nyitottak más kollégákkal. Azt gondolom, hogy az ilyen beszélgetésekből csak épülni lehet.

 

Mit gondolsz, kiknek való igazán ez a minősítés?

 

Bárkinek jó szívvel ajánlom, akinek van legalább 3 évnyi BA tapasztalata – fog tudni profitálni belőle. Emellett a BA terület iránt érdeklődő rendszerszervezőknek is ajánlom, ha már korábban kipróbálták a BA oldalt is. Ennél kevesebb tapasztalattal szerintem nem annyira érdemes nekivágni, mert egyrészt kell a releváns háttér a vizsgára bocsájtáshoz is, másrészt sokkal többet ki tud venni belőle az ember, ha tudja konkrét múltbeli projekthez, feladatokhoz kötni és viszonyítani az elhangzottakat. Na de ha ez megvan, akkor szerintem tényleg mindenkinek érdemes megismerkednie a módszertan adta eszköztárral, gondolatvilággal.

 

Milyen felkészítők álltak rendelkezésedre?

 

Az elmúlt években lelkesen jártam Marcsi tréningjeire, és építettem be a munkámba az ott elhangzottakat – most tavasszal pedig beiratkoztam a március végén induló PMI-PBA felkészítő kurzusára is. Ezt a kombót bárkinek tudom ajánlani. Így visszatekintve a többi tréning már kvázi alapozóként szolgált számomra a vizsgafelkészüléshez. Úgy is meg lehet csinálni a vizsgát, ha csak a PMI-PBA felkészítőre megy el az ember, mert nagyon jól emeli ki a hangsúlyokat és hogy mire kell odafigyelni, de előny volt, hogy ily módon nem volt egyszerre annyira sok új információ, mintha mindenről most hallottam volna először.

 

Mennyi tanulásra volt szükséged alkalomról, alkalomra?

 

A házi feladatként kiadott tesztkérdéseket mindig megcsináltam (saját kútfőből töltöttem ki őket, majd a helytelenül megválaszoltaknak utánanéztem). Emellett a Business Analysis for Practitioners olvasásával igyekeztem a kurzussal együtt haladni.

 

A vizsgafelkészítő után mennyi tanulásra volt szükséged?

 

A felkészítő végére pont besűrűsödtek a projektek, aztán pedig jöttek a nyári szabadságok is, így 2 hónap teljesen kimaradt. Utána 3 hétig minden hétköznap megoldottam a Watermarkon 25/50 tesztkérdést. Ha valamit nagyon nem értettem, akkor utánanéztem a könyvben, de összességében kb napi 1 órát töltöttem vele.

 

Milyen anyagi vonzattal járt ez az egész „projekt”?

 

Elképesztően szuper munkahelyem van, így konkrétan nekem semmilyennel.

 

Mennyi időt ölelt fel számodra?

 

5 hónapot.

 

Ha valamit ki tudnál emelni, akkor mi lenne az, ami végigsegített az utadon?

 

A hatékony felkészítő kurzus és hogy utána test-driven módra váltottam. Így végül nem éreztem fárasztónak, monotonnak a felkészülési folyamatot – lényegében végig motivált tudtam maradni.

 

Ilyennek képzelted, vagy valami másra számítottál?

 

Jobban tetszett, mint amire számítottam – talán főleg amiatt, hogy a “tailoring” attitűd miatt végül nem éreztem életszerűtlennek. Korábban ettől azért kicsit tartottam. A tananyagban, főleg a PMI Guide to Business Analysisban pedig voltak agilis (a PMI-nál “adaptív”) vonatkozású best practice-ek is – ez is meglepetésként ért.

 

Mi tartotta ébren az elköteleződésed? Nem volt hullámvölgy?

 

Amikor 2 hónapig nem jutottam el odáig, hogy foglalkozzak vele, akkor eléggé ráfeszültem, hogy mennyire lesz nehéz visszarázódni. Végül ez is meglepően zökkenőmentes volt. Kitűztem magam elé a határidőt és onnantól mentem előre.

 

Véleményed szerint most mindent megtanultál, vagy ettől függetlenül még van olyan rész a módszertanban, amit mélyíteni szükséges?

 

Van pár olyan eszköz, amit még nem próbáltam, de mindenképp szeretnék. Az elmélet jó és fontos, de ebben a szakmában a gyakorlat elengedhetetlen a tudás magabiztos elsajátításához. Ezért se könnyű ráunni, szerencsére.

Dóri, neked ezúton is köszönöm, hogy megosztottad a tapasztalataid, megéléseidet. Őszinte elismerésem a minősítés megszerzéséhez, és hálás vagyok, hogy részese lehettem a személyes és szakmai fejlődésednek.

Ha úgy érzed, a PMI-PBA minősítés megszerzése számodra is értékes szakmai előrelépést jelentene, akkor csatlakozz a november végén induló vizsgafelkészítő programhoz.

2023. június 1-jén megjelent az üzleti elemzőknek szóló könyvem A jól hangolt business analyst címmel.

A könyv egy hiánypótló szakirodalom a hazai üzleti elemzők számára, amellyel célom, hogy a szakma megismerje és a mindennapi műkédésébe beillessze az üzleti elemzés gondolkodásmódot.

Mennyire volt értékes, hasznos számodra ez a tartalom?

Mivel hasznosnak, értékesnek találtad...

Oszd meg bátran másokkal is! 🙂

Sajnálom, hogy ez a tartalom most nem nyerte el a tetszésed...

Köszönöm a visszajelzésed, a szavazatod rögzítettük!

Kérlek segítsd a munkámat, és pár mondatban írd meg mit hiányoltál vagy hogyan lenne számodra hasznosabb ez a tartalom?

A fejlődésedhez a következő tréningekkel tudlak hozzásegíteni:

Gintl-Reszegi Mária

2023. október 5.

Szia. Marcsi vagyok. Üzleti elemzés gondolkodás megerősítésével foglalkozom tréningek, mentoringok, tanácsadás és közösségi tevékenységek keretében. Ezt a blogot én írtam neked.

korábbi írások

címkék

ez megvan már neked?

Decomposition diagram

Decomposition diagram

Biztosan ismered, biztosan használtad már, hiszen a JPÉ gondolkodás egyik legegyszerűbb megjelenési formája. Mégis érdemes közösen átgondolni, mi mindenre lehet használni.

itt követhetsz

Ba Talk - Üzleti elemzés nem csak üzleti elemzőknek

Mária Gintl-Reszegi PMI-PBA

Üzleti elemzés tréner / Mentor / Professional Business Analyst / Insprl alapítója

osztani ér