Polgár Nóra beszámolója PMI-PBA-vé válásáról

Újabb sikertörténet: Polgár Nóri 2023 novemberében sikeresen megszerezte a PMI-PBA nemzetközi minősítést. Az elhatározástól a sikeres vizsgáig vezető, itt-ott rögös, útjáról mesél nekünk a következő sorokban.

Először is, őszintén gratulálok a minősítésedhez. Kérlek, írd le nekünk azt az utat, amin az ötlettől a kivitelezésen át, a sikeres vizsgáig végig mentél!

Mesélj, milyen volt a folyamat?

 

Tavaly márciusban jelentkeztem a PMI-PBA felkészítő kurzusra. Az ötletet az adta, hogy sok projektmenedzser ismerősöm rendelkezett már nemzetközileg elismert tanúsítvánnyal, és szerettem volna én is egy hasonlót szerezni – csak az üzleti elemzés területén. Úgy gondolom, hogy nagy mértékben hozzá tud járulni egy üzleti elemző hitelességéhez ez a tanúsítvány.

 

A kurzus során egyrészt az eddigi gyakorlati tapasztalataimat tudtam rendszerezni, másrészt rengeteg új módszerrel ismerkedtem meg, melyeket a kurzust követő pár hónapban a szakirodalom olvasásával és a gyakorlatba ültetésével mélyítettem el.

 

A kurzust követő majd féléves felkészülés alatt, azaz a könyvek olvasása közben és az online előfizethető tesztkérdéssorok kitöltése során részletes jegyzetet készítettem. A jegyzeteim nélkül biztosan sokkal nehezebb lett volna a felkészülés a vizsgára, hiszen a két kötelező könyv és a tesztkérdések is nagyon sokféleképpen világítanak rá egy-egy tevékenységre vagy módszertani eszközre.

 

Kétszer csináltam végig a vizsgaszimulációt, mindkettőt 85% feletti eredménnyel. Ez követően állítottam össze a projektleírásomat, amit a PMI 5 nap alatt hagyott jóvá. A jelentkezésnél talán érdemesebb a személyes vizsgát választani – nekem sajnos a nevemben lévő ékezetek miatt az online vizsgát elkezdenem sem sikerült (ennek oka, hogy a vizsgaközpont rendszere nem tudja fogadni a PMI regisztráció során megadott és engedélyezett ékezetes karaktereket). A vizsga előtt kb. 12 óra alatt olvastam át a jegyzeteimet, felkészülten és magabiztosan érkeztem a vizsgára.

 

A vizsga kérdéseinek megválaszolásakor érthetővé válik, hogy miért is kell a szakmai tapasztalatokat alátámasztani a vizsgára történő jelentkezés során. “Csak” a könyvek átolvasása nem biztosítja a vizsga sikerességét, mivel a szituációs kérdések nagyban építenek arra, hogy “fél szavakból” is érti a BA közösség, hogy miről is van pontosan szó. A vizsga 89. kérdése után volt egy 10 perces szünet, melyet követően a korábbi kérdésekhez már nem lehet visszatérni. A vizsga eredményét a vizsgateremből kilépve tudja meg a vizsgázó (a monitoron mindenkinek gratulálnak a vizsga kitöltéséhez). Összességében a 4 órán át tartó folyamatos koncentrálás kimerített, de mindenért kárpótolt a sikeres vizsgaeredményről szóló papír átvétele.

Ez valóban embert próbáló kihívás, de a felkészülés alatt éreztem, sőt, biztos voltam abban, hogy a siker nem marad el. És ez így is lett.

Kérlek, ossz meg velünk néhány projektrészletet:

Milyen felkészítők előzték meg a sikeres vizsgát?

Az általatok tartott BE a PBA Vizsgafelkészítő kurzus, 4 hónap Watermark előfizetés, Youtube-os magyarázó videók.

Mennyit tanultál alkalomról, alkalomra?

A kurzus alatt nem tanultam hétről hétre, nekem túl sok volt az anyag pár hét leforgása alatt.

Mennyit tanultál a vizsgafelkészítő után? 

A kötelező könyveket szeptember közepéig olvastam el és jegyzeteltem ki. Az ezt követő aktív tanulás/vizsgakérdéssor megoldás körülbelül 1,5 hónapot vett igénybe.

Mennyi tesztet oldottál meg? 

1350-1500 közöttit.

Mennyiben került összesen? 

A munkáltatóm (Capgemini) állta az összes felmerülő költséget.

Átfutási idő?

Márciustól novemberig tartott a folyamat.

Mi segített az utadon?

Sokat segített, hogy láttam, több csoporttársamnak is sikerült letennie a vizsgát a tavaszi felkészítő foglalkozásról.

Bizony, a közösség támogató erejével semmi sem ér fel. Ha szeretnéd te is megtapasztalni ezt a támogató erőt, csatlakozz a tavaszi vizsgafelkészítő kurzusra!

Nóri, neked köszönöm, hogy megosztottad velünk az tapasztalataidat és még egyszer gratulálok a minősítésedhez. Büszke vagyok, hogy részese lehettem a folyamatnak.

Kíváncsian várom, vajon ki lesz a következő PMI-PBA, akit végigi kísérhetek az úton. Ha szeretnél te lenni az, február 14-ig még a tavalyi áron jelentkezhetsz az április 5-én induló BE A PBA Vizsgafelkészító tréningre.

2023. június 1-jén megjelent az üzleti elemzőknek szóló könyvem A jól hangolt business analyst címmel.

A könyv egy hiánypótló szakirodalom a hazai üzleti elemzők számára, amellyel célom, hogy a szakma megismerje és a mindennapi műkédésébe beillessze az üzleti elemzés gondolkodásmódot.

Mennyire volt értékes, hasznos számodra ez a tartalom?

Mivel hasznosnak, értékesnek találtad...

Oszd meg bátran másokkal is! 🙂

Sajnálom, hogy ez a tartalom most nem nyerte el a tetszésed...

Köszönöm a visszajelzésed, a szavazatod rögzítettük!

Kérlek segítsd a munkámat, és pár mondatban írd meg mit hiányoltál vagy hogyan lenne számodra hasznosabb ez a tartalom?

A fejlődésedhez a következő tréningekkel tudlak hozzásegíteni:

Gintl-Reszegi Mária

2024. január 22.

Szia. Marcsi vagyok. Üzleti elemzés gondolkodás megerősítésével foglalkozom tréningek, mentoringok, tanácsadás és közösségi tevékenységek keretében. Ezt a blogot én írtam neked.

korábbi írások

címkék

ez megvan már neked?

itt követhetsz

Ba Talk - Üzleti elemzés nem csak üzleti elemzőknek

Mária Gintl-Reszegi PMI-PBA

Üzleti elemzés tréner / Mentor / Professional Business Analyst / Insprl alapítója

osztani ér