Meseterápiától az üzleti elemzésig – Drapcsik Margit kalandos útja a PMI-PBA-vé válásáról

Drapcsik Margit üzleti elemzés világában tett a kalandozásait olvashatjátok ebben a blog bejegyzésben. A szakmai életútjának egyik főbb állomása a PMI-PBA vizsga letétele volt. Minősítéssel a zsebében már a következő célkitűzéseit tervezgeti. A nemzetközi certifikáció számára ugyanis közel sem a jéghegy csúcsa, az igazi kaland még csak ezután következik.

Nos, tehát a kaland:

3 évvel ezelőtt egy meseterápiának köszönhetem, hogy az üzleti elemzés a látókörömbe került. Pár hónappal korábban jöttem el az előző cégemtől, ahol több mint 20 évet töltöttem – és fogalmam sem volt, hogy hogyan és merre tovább.

Ezután jött a „mese” ami alatt felmértem, analizáltam a helyzetemet, összegyűjtöttem a képességeimet és döntöttem az üzleti elemzés mellett! Akkor még nem tudtam, de üzleti elemzési tevékenységeket végeztem a mese hatására ?

A következő lépés, hogy állásinterjú volt, ahol én igazából a korábbi munkámat szerettem volna megkapni, de üzleti elemzőre volt szükségük.

És elkezdtem – de igazából fogalmam sem volt, hogy mit és hogyan kell csinálni, csak a JPÉ módszer vezetett.

Kellő próbálkozás után, az égi és földi segítőim az utamba sodorták Gintl-Reszegi Marcsit, mint egy ajándékot. Az első telefonos beszélgetésünk, nagyon meghatározó volt számomra – azonnal tudtam, hogy én Tőle szeretném megtanulni a szakma csínját-bínját.

Elkezdődtek a közös konzultációk, 1-1 napos tréningek sorozata, de távlati célként már megjelent a PMI PBA vizsga is.

A tanultakat folyamatosan építettem be a napi munkámba, és folyamatosan visszajeleztem Marcsinak hogy mely modelleket próbáltam már ki.

És eljött a pillanat, hogy jelentkeztem a PMI PBA vizsga felkészítő csoportba. Élveztem a szellemi kihívást, a feladatokat, a teszteket.

De rá kellett jönnöm, hogy még nem vagyok kész a vizsga letételére, fel kellett ismernem a hiányosságaimat.

Sok időt töltöttem a projekt leírásokkal, és a szakmai angolom fejlesztésével. Nagyon jóleső érzés volt amikor a projektleírásaimat befogadta a PMI – akkor éreztem, hogy talán van esélyem illetve hogy miért van jelentősége a 3 év szakmai tapasztalatnak.

Előfizettem a Watermark-ra – és elkezdtem teszteket megoldani – és valami átkapcsolt a működésemben. Nagyon sok tesztet csináltam meg, 6 próba vizsgát és a megoldási idővel már 2 órán belül voltam.

Nagyon fontos volt számomra, hogy 06.14-én, Marcsi szülinapján menjek el vizsgázni. Ez nagyon motivált.

A vizsga nagyon érdekes tapasztalat volt – úgy éreztem, mintha egy tornádó közepén ülnék, körülöttem minden forog, de én nyugodt vagyok. A vizsgakérdések, mintha fejre állítottak volna, és 2-3x körbe forgattak, azt sem tudtam, hogy fiú vagyok-e vagy lány, de nyugodt maradtam. Érdekes volt ez a kettősség érzése.

Olvastam, értelmeztem, időskálán elhelyeztem, kizártam, újra olvastam – és kiválasztottam egy választ. Ahogy a Marcsi tanította.

Nem használtam fel a szünetet, hanem benne maradtam a Flow–ba – és 3,5 óra alatt tettem le a vizsgát sikeresen. Igazából fel sem fogtam amikor kiírták a képernyőre, hogy sikerült. És azóta sem emlékszem a vizsgakérdésekre.

Miért volt fontos számomra ez a vizsga?

  • Igen, meg tudtam csinálni – bármire képes vagyok
  • Egy szakmai minősítést kaptam – ami a napi munkámban magabiztosságot ad
  • Sokat hallottam, hogy nem olyan fontos egy minősítés megszerzése – DE IGEN FONTOS, nekem nagyon fontos, önmagam miatt volt fontos.
  • Egy exkluzív szakmai klub tagja lettem.

Ez egy állomás volt a professzionális BA-vá válásom útján – de a kaland igazán csak most kezdődik.

Hű, micsoda izgalmas utazás! Köszönjük az érzelmekkel átszőtt élménybeszámolódat.

A magabiztosságon kívül, miben változott még a BA működésed a vizsgával?

„Sokkal tudatosabb és gyorsabb lettem.”

Mit látsz magad előtt, van –e következő célkitűzésed már?

„Célom, hogy a teljes BA tevékenységi spektrumot csinálhassam. Azután programok, portfoliók üzleti elemzése és az agilis üzleti elemzés is érdekel.”

Valahogy sejtettem, hogy nem állsz meg itt a fejlődésben! ?

Még egyszer gratulálok, igazán különleges születésnapi ajándék volt ez számomra! Sok sikert kívánok a továbbiakhoz! Biztos vagyok benne, hogy még lesznek kapcsolódásaink a jövőben.

Ha az idei céljaid között neked is szerepelt az üzleti elemzők legmagasabb szintű nemzetközi minősítésének megszerzése, akkor a jó hír számodra az, hogy az őszi kurzusra még vannak helyek. Olvasd el a részleteket és jelentkezz a szeptember 29-én induló BE A PBA Vizsgafelkészítő tréningre.

2023. június 1-jén megjelent az üzleti elemzőknek szóló könyvem A jól hangolt business analyst címmel.

A könyv egy hiánypótló szakirodalom a hazai üzleti elemzők számára, amellyel célom, hogy a szakma megismerje és a mindennapi műkédésébe beillessze az üzleti elemzés gondolkodásmódot.

Mennyire volt értékes, hasznos számodra ez a tartalom?

Mivel hasznosnak, értékesnek találtad...

Oszd meg bátran másokkal is! 🙂

Sajnálom, hogy ez a tartalom most nem nyerte el a tetszésed...

Köszönöm a visszajelzésed, a szavazatod rögzítettük!

Kérlek segítsd a munkámat, és pár mondatban írd meg mit hiányoltál vagy hogyan lenne számodra hasznosabb ez a tartalom?

A fejlődésedhez a következő tréningekkel tudlak hozzásegíteni:

Gintl-Reszegi Mária

2023. augusztus 3.

Szia. Marcsi vagyok. Üzleti elemzés gondolkodás megerősítésével foglalkozom tréningek, mentoringok, tanácsadás és közösségi tevékenységek keretében. Ezt a blogot én írtam neked.

korábbi írások

címkék

ez megvan már neked?

Decomposition diagram

Decomposition diagram

Biztosan ismered, biztosan használtad már, hiszen a JPÉ gondolkodás egyik legegyszerűbb megjelenési formája. Mégis érdemes közösen átgondolni, mi mindenre lehet használni.

itt követhetsz

Ba Talk - Üzleti elemzés nem csak üzleti elemzőknek

Mária Gintl-Reszegi PMI-PBA

Üzleti elemzés tréner / Mentor / Professional Business Analyst / Insprl alapítója

osztani ér