Nyárzáró beszélgetés Magyarország 55. PMI-PBA-jével, Tamás Szabolccsal

A tavaszi vizsgafelkészítő turnust követően nyáron sikeresen PMI-PBA-vé avanzsált Tamás Szabolcsot kértem, hogy az élmények leülepedése után, számoljon be nekünk a tapasztalatairól.

Hogy érzed magad a sikeres vizsgád után?

A vizsgát követően intenzív volt a „győzelem érzés”, azóta ez halványult. Arra próbálok koncentrálni, hogy a módszertani elemeket és hozzáállást a gyakorlatban is alkalmazzam.

 

Mi volt a legfőbb motivációd?

A munkahelyem kb. egy fél évig elég ingerszegény volt. Kerestem valami kihívást, ez lett a PBA. Több példa volt már előttem, leginkább a munkatársaim, akik előttem megcsinálták a vizsgát. Láttam rajtuk, hogy volt hozzáadott értéke a tanultaknak, nem csak egy újabb papírt kaptak a kezükbe. A munkahelyem is támogatta az elképzelést anyagilag is és munkaidőben részt vehettem a felkészítő tréningen.

 

Milyen volt az út?

A felkészítő mellett elkezdtem olvasni a két javasolt könyvet. Az egyetemen bevált módszert követtem, többször olvastam el a könyvet, először részletesen, majd a főbb pontokra koncentrálva. A felkészítő tanfolyam utolsó heteiben előfizettem a watermark-ra. Igyekeztem minden nap foglalkozni a témával, de a fő haladás a hétvégéken történt. Ebben támogatott a családom is, voltak nyugis óráim, amikor csak olvastam. Azt tűztem ki célul, hogy az ajánlott másfél hónapot rászánom a felkészülésre. Az utolsó két hétben 90+-os teszteket csináltam csak, egy idő után már feleslegesnek éreztem az újabb teszteket, mert sok volt az ismétlődés. A vizsga nekem fárasztó volt, a kérdések teljesen más logikával/szövegezéssel íródtak, több időbe telt megtalálni a lényegi pontot. Az evaluation részből nagyon sok kérdés volt, sőt a teszteléssel kapcsolatban is… Lehet, hogy ezek voltak a dummy kérdések. Sok kérdést megjelöltem, hogy majd visszatérek rá, de a vizsga végén már sietnem kellett, hogy maradjon idő a befejezésre. Mindebből számomra a tanulság az, hogy a watermark „csak” a két könyv tudás anyagának elsajátításában segít. Ha ez megvan, akkor van esély a vizsgát letenni.

 

Mi volt a célod a vizsgával?

A célom a BA tudás megszerzés/összegzés/felfrissítés volt. Ezen kívül a projektek nulláról történő indítása mindig is egy kicsit szürke zóna volt számomra, mert többnyire már akkor vontak be, amikor a projekt már elindult, vagy égett a ház. Most legalább azt tudom, hogyan kellene ezt módszertanilag helyesen csinálni. Jelenleg már a kezemben van egy „papír”, amit nemzetközileg is elismernek. Ki tudja mit hoz a jövő… Azóta több, a módszertanban szereplő ajánlást alkalmaztam, mind soft jellegűt, mind pedig a „technikaibb” modellezéssel kapcsolatosat. Az ajánlott projekt lefutási folyamat során is próbáltam az ideális úton haladni. (Aztán persze szembejött az élet…de végül mégis a módszertannak lett igaza.)

 

Mit tanultál magadról a folyamat során?

Rég volt már, hogy nagyobb anyagot kellett megtanulnom, szerencsére megy ez még. Ami jóleső érzés volt, hogy az angol sem okozott gondot.

A felkészítő óta tudatosabban próbálom a feladataimat végezni. Mindig a miértekre próbálom helyezni a hangsúlyt és a két lépéssel hátrébbról indítok egy-egy probléma, feladat kezelésekor.

 

Szerinted, kiknek való ez a minősítés?

Annak aki a fejében lévő BA ismereteket, tapasztalatot rendszerezni akarja. A módszertan egy irányt ad, amit követve nagyot nem lehet hibázni.

 

Ha erre egy projektként tekintesz, néhány projektfeladatot ossz meg velünk, kérlek!

  • Milyen felkészítők álltak rendelkezésedre?

A hat hetes felkészítőn és az ezt követő vizsgafeladat elemző alkalmakon vettem részt. Korábban jártam már BA mindset és BA technikák tréningen is, de ezek évekkel ezelőtt voltak.

  • Mennyit tanultál alkalomról, alkalomra?

A könyveket (papír alapon) olvasva haladtam, a handout-okat csak átpörgettem. Az én tanulási módszertanom a többszöri olvasás, most is eszerint jártam el. Az elektronikus könyveket a vizsgakérdések visszaellenőrzésére használtam, mivel könnyebb volt bennük keresni. A felkészítő utolsó két hetében már elkezdtem a teszteket is csinálni.

  • Mennyi időt töltöttél tanulással a vizsgafelkészítő után?

Rászántam a javasolt másfél hónapot, előre kitűztem a vizsga napját. Többnyire a hétvégén olvastam a könyveket, hétközben tesztkérdéseket oldottam meg.

  • Mennyi tesztet oldottál meg?

2800+, de látva az éles vizsga kérdéseit elég lett volna kevesebb. Egy idő után már voltak ismétlődések, felismertem a kérdéseket. A watermark-os tesztek a könyvek anyagának elsajátítását segítik, a vizsgán teljesen más típusú, stílusú kérdések voltak. Jóval több időbe telt egy-egy kérdés megválaszolása.

 

Hogyan tudod a munkádba beépíteni a tanultakat?

A nem használt módszertani elemek biztosan ki fognak kopni, szóval szükség lesz az időszakos frissítésre. Törekszem a napi munkában használni a módszertani elemeket. Az élet azonban sok esetben felülírja az ideális működést. 🙂

 

Milyen a sikerben lubickolni?

Nem vagyok egy hivalkodó ember, nem vertem nagy dobra azt, hogy megszereztem a minősítést. (Na jó, a Linkedin poszt azért megvolt…) Az nekem bőven elegendő, hogy akik hozzájárultak a sikerhez, akiknek adok a véleményére azok tudják, hogy megvan a vizsga.

Én mindenesetre gratulálok a minősítés megszerzéséhez. Nagyon büszke vagyok rád, ahogy a tavaszi turnus többi sikeres vizsgázójára is. Köszönöm, hogy megosztottad velünk az tapasztalataidat. Azt remélem, ezek a beszámolók erőt és motivációt adhatnak azoknak, akik még hezitálnak, és nem tudják elképzelni, hogy mivel jár egy nemzetközi certifikáció megszerzése.

Kíváncsian várom, vajon ki lesz a következő PMI-PBA, akit végigi kísérhetek az úton. Ha szeretnél te lenni az, még nem késő jelentkezni az őszi felkészítő tréningre.

2023. június 1-jén megjelent az üzleti elemzőknek szóló könyvem A jól hangolt business analyst címmel.

A könyv egy hiánypótló szakirodalom a hazai üzleti elemzők számára, amellyel célom, hogy a szakma megismerje és a mindennapi műkédésébe beillessze az üzleti elemzés gondolkodásmódot.

Ha menő jövőre vágysz, olvasd el a könyvet és válj te is jól hangolt business analystté!

Mennyire volt értékes, hasznos számodra ez a tartalom?

Mivel hasznosnak, értékesnek találtad...

Oszd meg bátran másokkal is! 🙂

Sajnálom, hogy ez a tartalom most nem nyerte el a tetszésed...

Köszönöm a visszajelzésed, a szavazatod rögzítettük!

Kérlek segítsd a munkámat, és pár mondatban írd meg mit hiányoltál vagy hogyan lenne számodra hasznosabb ez a tartalom?

A fejlődésedhez a következő tréningekkel tudlak hozzásegíteni:

Gintl-Reszegi Mária

2023. augusztus 30.

Szia. Marcsi vagyok. Üzleti elemzés gondolkodás megerősítésével foglalkozom tréningek, mentoringok, tanácsadás és közösségi tevékenységek keretében. Ezt a blogot én írtam neked.

korábbi írások

címkék

ez megvan már neked?

Decomposition diagram

Decomposition diagram

Biztosan ismered, biztosan használtad már, hiszen a JPÉ gondolkodás egyik legegyszerűbb megjelenési formája. Mégis érdemes közösen átgondolni, mi mindenre lehet használni.

itt követhetsz

Ba Talk - Üzleti elemzés nem csak üzleti elemzőknek

Mária Gintl-Reszegi PMI-PBA

Üzleti elemzés tréner / Mentor / Professional Business Analyst / Insprl alapítója

osztani ér