Lépcsők a mikromenedzseléstől a delegálásig

A delegálás régen azt jelentette számomra, hogy azt a saját feladatot, amelyre nincs időm vagy nem szeretem, arra találjak valakit, aki elvégzi. Nyugodtan tegye fel a kezét, aki ezzel a jelenséggel nem találkozik a munkahelyén, legyen bármelyik szereplő a történetben!

Dicséret

A minap megdicsért a fiam, hogy anya, nagyon büszke vagyok arra, hogy annak ellenére, hogy a karantén kezdetével kezdődött a te vállalkozásod is, te nem adtad fel, küzdesz és csinálod ?

Ebben a pillanatban villámcsapásként futottak végig a múlt eseményei  a fejemben, hogy mi mindent is csináltam jól és valamiért a gondolatfolyamom végén a delegálás szó jutott eszembe.

Néhány nappal később ismét az Eisenhower mátrix delegálás oszlopán elmélkedtem, hogy egy egyszemélyes vállalkozásban kinek is delegálhatnék. Rájöttem, hogy eddig meg sem hallottam azokat a mondatokat a gyerekeimtől, hogy : “Anya, ha bármiben segíthetünk, kérlek szólj!”

Ebben a pillanatban  végre összeértek a szálak. Találtam egy angol nyelvű érdekességet és megkértem a fiamat, hogy fordítsa le nekem. A lányomhoz a rajzolás áll közel, őt egy fotó átalakítására kértem meg rajzprogrammal. Korábban ötletem sem volt, hogyan vonhatnám be őket, most meg egyre másra tök jó gondolatok érkeznek és ők is nagyon ügyes javaslatokat tesznek hozzá.

Bevontam őket és nagyobb megértést kaptam cserébe!

Don Quijote-ként vívunk szélmalomharcot magunkkal, az idővel, a feladatokkal és a saját vállunkra húzzuk az egész világ felelősségét (legalábbis érzetre olyan). Abban a pillanatban, hogy bevontam a gyerekeket, partneri együttműködés kezdődött, érezték, hogy értéket adhatnak hozzá a fejlődéshez és nem utolsó sorban jobban beleláttak és megértették az elvonuló dolgozó nő szerepkörömet.

Delegálás dimenziói

Egy vezetőnek különböző lehetőségei adottak, hogy egy feladatot átadjon a munkatársainak. Mielőtt ezt megteszi, a következő szempontokat érdemes figyelembe vennie:

  • rendelkezik-e a másik fél elegendő szakértelemmel az adott feladatvégzés tekintetében
  • illetve megvan-e a kellő elkötelezettség, motiváció, önbizalom a feladatvégzéshez

Olyan ez, mint egy kirakós. Rakjuk is ki!

1

Kis szakértelem
Nagy elkötelezettség

IRÁNYÍTÓ VEZETÉS

Sok irányító, kevés támogató
Konkrét utasítások
Vezető szorosan ellenőrzi a feladatok végrehajtását

2

Kevés szakértelem
Kis elkötelezettség

COACHING VEZETÉS

Sok irányító, sok támogató magatartás
Továbbra is irányítás van, viszont magyaráz, javaslatokat kér, támogatja az előrehaladást

3

Nagy szakértelem
Változó elkötelezettség

TÁMOGATÓ VEZETÉS

Sok támogatás, kevés irányítás
Segíti és támogatja a vezető a feladatvégrehajtás folyamatát, megosztja a felelősséget

4

Nagy szakértelem
Nagy elkötelezettség

DELEGÁLÁS

Kevés irányítás
Kevés támogatás
A vezető átengedi a döntéshozatal és a problémamegoldás felelősségét

A táblázat a Helyzetfüggő vezetés modellje alapján készült. A sorszámok egyben evolúciót is mutathatnak, amelyek lépcsőfok lehetőségek a delegálás irányába.

Ez alapján két gondolat is eszembe jut.

    • Egyrészt a gyerekeink nevelése, hisz amikor még kicsik, akkor sokkal szorosabban fogjuk a kezünket, majd egyre nagyobb teret adva nekik folyamatosan átadjuk a felelősséget és hagyjuk hogy hibázzanak.
    • A másik a mentoring folyamat, amely számomra szintén a tapasztalaton alapuló tanulás és a folymatos tér bővítésen alapul.

A mentoringhoz való hozzáállásom gondolata Simon Sinek fejében fogalmazódott meg.

“A mentorálás hasonló a barátsághoz. A mentor olyan személy, aki mindig időt szán rád. Ez nem egyirányú utca, hanem egy lehetőség, hogy tanuljunk egymástól és együtt növekedjünk.”

Finomhangolás

A delegálás a táblázatban megjelenő megközelítésben nagyon sótlannak tűnhet, hiszen tessék, staféta átadva, dönts és vállalj felelősséget. A kép ennél jóval színesebb, illetve színesebbé tehető.

Amire érdemes figyelni:

#1 Előkészítés: Saját magam vezetőként tisztában legyek, hogy mi az a feladat, amit delegálni szeretnék, mi a célja és hogy honnan fogom tudni, hogy a cél elérkezett

#2 Feladat átadás: A címzett fél tekintetében fontos, hogy ismerjem a másik fél kompetenciáit és hogy az illeszkedik-e a feladathoz.

#3 Légy pontos! Mármint a kommunikáció, a feladatátadás során.

#4 Megerősítés: Érdemes megkérni a másik felet, hogy foglalja össze, mit fog csinálni. Neccesnek érződhet, de ez az a pont, amely segíti, hogy ne beszéljünk el egymás mellett.

#5 Gyakorlás: Kipróbálás, minta.

#6 Nyomonkövetés: Időt szánni a közös áttekintésre.

#7 Ne mikromenedzselj! Nekem ez a legnehezebb, hogy ezen a ponton ne diktáljam, hogy mit csináljon, vagy éppen csináljam meg helyette. ?

#8 Visszajelzés: Hogyan csinálta, mit érdemes még fejleszteni. Ezen kérdések mentén tudatosítani a lezajlott folyamatot.

#9 Megünneplés: Érdemes az ünneplésnek egy kevésbé formális verzióját választani, amely lehet egy mezei pirospont vagy egy erős hátbaveregetés.

Amikor a delegálás szó igazi jelentése megérkezett hozzám, akkor egy szép őszi nap volt. Én voltam tréning résztvevő. A tréner hozta a fakockáit, aztán keresztülvezetett minket a fenti folyamat megértésén.

A tréner delegált. Ebben a pillanatban éreztem azt, hogy ha ez a delegálás, akkor bárcsak nekem is delegálna valaki egy feladatot! Bárcsak valaha egy feladathoz megkapnám a MIÉRT-teket, a MIT-eket, a HOGYAN-okat, az időt a fejlődésre és a sok-sok dicséretet, bíztatást.

Amikor jobban végiggondoltam, akkor jutott eszembe, hogy bizony volt vezetőm az életemben, aki valóban delegált nekem és rendkívül hálás vagyok neki….és így születnek a példaképek ?

Jövő héten megleplek benneteket egy üzleti elemző interjúval.
Judit csodálatos gondolatai a munkájáról nagyon i n [ s p r l ]-óak. ?

Addig is itt találod a tréning galériát. Sétálj és válogass kedvedre !?

Mennyire volt értékes, hasznos számodra ez a tartalom?

Mivel hasznosnak, értékesnek találtad...

Oszd meg bátran másokkal is! 🙂

Sajnálom, hogy ez a tartalom most nem nyerte el a tetszésed...

Köszönöm a visszajelzésed, a szavazatod rögzítettük!

Kérlek segítsd a munkámat, és pár mondatban írd meg mit hiányoltál vagy hogyan lenne számodra hasznosabb ez a tartalom?

A fejlődésedhez a következő tréningekkel tudlak hozzásegíteni:

Gintl-Reszegi Mária

2020. július 21.

Szia. Marcsi vagyok. Üzleti elemzés gondolkodás megerősítésével foglalkozom tréningek, mentoringok, tanácsadás és közösségi tevékenységek keretében. Ezt a blogot én írtam neked.

korábbi írások

címkék

ez megvan már neked?

Decomposition diagram

Decomposition diagram

Biztosan ismered, biztosan használtad már, hiszen a JPÉ gondolkodás egyik legegyszerűbb megjelenési formája. Mégis érdemes közösen átgondolni, mi mindenre lehet használni.

itt követhetsz

Ba Talk - Üzleti elemzés nem csak üzleti elemzőknek

Mária Gintl-Reszegi PMI-PBA

Üzleti elemzés tréner / Mentor / Professional Business Analyst / Insprl alapítója

osztani ér