Business Analyst Körkép egy részletes infografika projektszereplők körében történt kutatás alapján, amely megmutatja az üzleti elemző szakma jelenlegi piaci helyzetét, nehézségeit, céljait, szemléletét.

2021 tavaszán útjára indítottam egy kérdőívet Business Analyst Körkép néven.

Munkásságom a business analystek fejlesztéséhez kapcsolódik, amely során biztosítok módszertani rálátást, teret adunk az egyén tapasztalatainak, de hiányzott a piaci rálátás. Nálam sok információ összegyűlt a tréning résztvevők jelzései alapján, de mégsem jelent piaci helyzetképet a bennem létrejövő szintézis. Igyekeztem piaci információkat gyűjteni az álláshirdetésekből. Ez remek forrás ahhoz, hogy a szervezetek mit szeretnének, milyen legyen az üzleti elemző, de még mindig nem tudtam grafikonokba önteni, hogy a business analystek hogy vannak jelen a saját működésükben.

Nagy levegőt vettem és kíváncsiságomat kérdőív kérdésekbe fordítottam át.

Egy kincsestárat kaptam cserébe. Olyan gondolatokat adtak vissza, amelyekkel küzdenek, amelyek megakadásaik, amelyek a vágyaik, ahogyan érzik magukat. Végre…mintha beszélgethettem volna mindannyiójukkal egyszerre.

A válaszaikból pedig létrehoztam egy infografikát, hogy mindezt ne csak én lássam, hanem mások számára is láthatóvá váljon.

Üzleti elemzést nem csak üzleti elemzők végeznek

Mivel business analyst tevékenységet nem csak business analyst szerepkörben végeznek, ezért a kitöltésre is különböző projektszereplőket kértem meg. Projektmenedzsereket, rendszerszervezőket, product ownereket, tanácsadókat, architecteket, tesztelőket.

Mind végeznek business analyst tevékenységet, csak különböző mértékben.

Üzleti elemzés alatt a szervezetben a termék/szolgáltatás változásainak menedzselését értjük. A business analyst tevékenységek felölelik a változást a koncepcióalkotástól a visszamérésig. Értjük alatta a  projekt teljes ívét a magas szintű tervezéstől a részletes tervezésen át a megoldást és visszamérést végzők támogatásáig.

A koncepcióalkotásban a probléma feltárása, az üzleti cél megfogalmazása, a termék scope magas szintű definiálása, a megvalósíthatóság, az alternatívák értékelése mind üzleti elemzés tevékenység. Ha ebben a pillanatban kérdőjelek kezdtek tolulni a fejedben, az azért van, mert a PMI módszertana szerinti üzleti elemzés tevékenységek köre nem egyenlő a magyar piacon tevékenykedő business analyst szerepkör tevékenységeivel. A szerepkör scope-ja csak egy részhalmaza a módszertani keretrendszernek.

Miért értékes mindezt látni?

  • Egyrészt iránytűt jelent, hogy a piachoz képest hol tart a saját működés.
  • Másrészt mindig megnyugtató látni, hogy mások is hasonló problémákkal küzdenek. Csökkenti a frusztrációt.
  • Harmadrészt a nehézségek azonosítása lehetőséget biztosít a fejlődési irányvonalak megfogalmazásához.
  • Negyedrészt, látva, hogy számukra mi jelent sikert, a kommunikációban erősíthető az elköteleződésük
  • Ötödrészt pedig megmutatja, hogy milyen színes a társaság, aki az üzleti elemzőket alkotja

Tekintsd át a legfrisebb, Business Analyst Körkép 2022-es infografikát.

Ha szeretnél Te is a Körkép része lenni, töltsd ki a következő KÉRDŐÍVET már a 2023-as infografikához.

Ha már korábban kitöltötted a kérdőívet és érdemben nem változtak a válaszaid, akkor dönthetsz úgy, hogy felhasználhatjuk a korábbi válaszaidat idén is. Ha új munkahelyre kerültél, vagy fejlődtél az egy év alatt, nyugodtan töltsd ki ismét.

A kitöltési időszak 2023 májusig tart. Ekkor a kitöltők között egy 1 napos üzleti elemzés tréning lehetőséget sorsolunk ki több más kisebb ajándék között.

Íme a 2022-es Business Analyst Körkép részletei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha szeretnél Te is a Körkép része lenni, töltsd ki a következő KÉRDŐÍVET már a 2023-as infografikához.

 

 

Ha végigolvasva az infografikát úgy érzed, hogy szeretnéd magad bármely ponton segíteni, a következő tréningek tudnak fejlődést biztosítani számodra:

Üzleti elemzés MINDSET tréningFejleszd magad magabiztos és módszeres üzleti elemzővé

Tanuld meg két nap alatt az üzleti elemzés gondolkodásmódot és annak nemzetközi módszertanát!

Csatlakozz 2022. november 28-29-én a Business Analyst MINDSET tréninghez!