Riport Magyar Nikolettával, egy naprakész PMI-PBA-vel

Következő interjúmban Magyar Nikolettával beszélgettem, aki nemrég szerezte meg a PMI-PBA képesítést, ezzel pedig csatlakozott ahhoz az 50 fős magyar csoporthoz, akik rendelkeznek ilyen minősítéssel. A válaszaiból kiderül, hogy a minősítés megszerzése hogyan befolyásolta nemcsak az üzleti elemzői szerepét, hanem a mindennapi működését is.

Mi ösztönzött, hogy belevágj?

Részt vettem múlt év elején egy BA kerekasztal-beszélgetésen, ahol az üzleti elemzők számára elérhető certifikációs lehetőségekről volt szó. Tapasztalt BA-k számoltak be arról, hogy a felkészülés során szerzett tudásnak köszönhetően strukturáltabb lett a gondolkodásmódjuk, és a minősítés megszerzése után a szakmai elismertségük is nőtt. A beszélgetésen elhangzottak inspirálóan hatottak rám és elhatároztam, hogy én is belevágok a kihívásba. A certifikációs lehetőségek vizsgálata után a PMI-PBA-re esett a választásom.

 

Amit kitűztél célul magadnak, elérted?

A legfőbb célom az volt, hogy tudatosabb üzleti elemzővé váljak. Úgy gondoltam, hogy ennek eléréséhez szükségem van egy olyan keretrendszerre, ami a rendelkezésemre álló elemzői eszköztárat bővíti, kiegészíti és strukturálja. Úgy gondolom, hogy ezt a célt sikerült elérni, a módszertannak köszönhetően megváltozott a gondolkodásmódom, és elkezdtem tudatosabban és magabiztosabban használni a technikákat.

Ezen kívül fontos volt még számomra, hogy egy olyan kézzel fogható „bizonyítékot” is szerezzek a tudásomról, ami nemzetközi szinten is elismert és ezáltal hitelesebb üzleti elemzővé tesz.

 

Mit éreztél a sikeres vizsga után? Büszke vagy magadra?

Hatalmas megkönnyebbülést és örömöt éreztem, amikor a vizsga után felvillant a képernyőn, hogy PBA lettem. Nagyon büszke vagyok rá, hogy sikerült a vizsga és elégedett vagyok az eredménnyel.

 

Volt-e valamilyen tanulási stratégiád?

Azt tapasztaltam az egyéni felkészülés során, hogy sokkal könnyebben megértettem az anyagot akkor, ha közben „rajzolgattam” és rendszereztem a rendelkezésre álló információkat: a módszertan használatával értettem meg a módszertant.

 

Miben fejlődtél, mint BA? A munkádban tudod ezt kamatoztatni?

Megváltozott a hozzáállásom a felmerülő problémákhoz: ahelyett, hogy azonnali megoldást keresnék, megállok egy pillanatra és átgondolom, hogy milyen technikát érdemes választani az adott probléma esetén.

A kollégákkal és az ügyfelekkel történő közös munka során is törekszem a problémák/információk vizuális megjelenítésére, ami az eddigi tapasztalataim szerint gyorsítja a közös megértést.

 

Ha projektként tekintünk a képesítés megszerzésére, akkor bizonyos projektfeladatokat is meghatározhatunk.

– Mik segítették a felkészülést?

A PBA vizsgafelkészítő előtt elvégeztem újra a BA mindset tréninget, ami nagyon hasznos alaptudást adott a módszertan megértéséhez.

Ide sorolnám még a Modellezés gondolkodás tréninget is, amit ugyan jóval korábban végeztem el, de szintén megkönnyítette a tanulást, hogy a modellek nagy része már ismerős volt.

 

– Mennyit készültél alkalmanként?

Hetente kb. 1-2 órát: elolvastam a kapott a handoutot, megoldottam pár tesztet és meghallgattam az összefoglaló hanganyagokat.

 

– Hány tesztet töltöttél ki?

Kb. 800 tesztet oldottam meg Watermarkon. Párhuzamosan gyakoroltam a teszteket és tanultam: a tesztek során kirajzolódott, hogy melyek azok a területek, témakörök, amiket még át kell ismételnem. Addig gyakoroltam az egyes modulokat, amíg el nem értem egy bizonyos százalékot, amit célul tűztem ki.

 

– A vizsgafelkészítő után mennyi időt szántál a tanulásra?

Az egyéni felkészülés összesen kb. 4 hónap volt.

 

– Mennyi volt számodra a teljes átfutási idő?

A vizsgafelkészítő után és az egyéni felkészülés elkezdése között egy projekt miatt ki kellett hagynom másfél hónapot, így az átfutási idő kb. 7 hónap volt.

 

– Anyagilag hogyan alakult ez a projekt?

Összesen kb. 500.000 Ft-ba került. Ez tartalmazta a PBA vizsgafelkészítő díját, a PMI tagságot, a vizsgadíjat és 2 hónap Watermark előfizetést. Így a tananyagra külön nem kellett költeni, mert a PMI tagságnak köszönhetően hozzáfértem online a szükséges könyvekhez.

 

– Mi volt a segítségedre?

A sok-sok kávén, szövegkiemelőn és cetlin túl Marcsi és a tőle kapott hasznos tippek, segédanyagok.

 

Számításaidnak megfelelően alakultak a dolgok?

A vizsgafelkészítő indulása előtt azt gondoltam, hogy elég lesz 2 hónap az egyéni felkészülésre, de hamar kiderült, hogy a tananyag sokkal komplexebb, mint amire számítottam.

 

Kerültél néha hullámvölgyekbe?

A felkészülés sok lemondással járt, de a kitűzött céljaim motiváltak, így végig fennmaradt az elköteleződésem.

 

Ért-e valamilyen kellemes meglepetés?

Nem számítottam rá, hogy nem csak a munkában, hanem a magánéletben is alkalmazni tudok egy-egy módszert, valamint arra sem, hogy a szakmai angol és a terminológia ennyire beépül az aktív szókincsembe.

 

Mit gondolsz, elég mély most már a tudásod, vagy ettől függetlenül még van olyan rész a módszertanban, amely további tanulást igényel?

Szerintem senki sem jelentheti ki a módszertan kapcsán, hogy mindent megtanult, a módszertan minden területe folyamatosan mélyíthető, gyakran születhetnek új eszközök, technikák vagy új szakirodalom. A certifikáció megtartásához szükséges PDU pontokat is többnyire tanulással lehet megszerezni, ami egyrészt biztosítja a folyamatos tanulást és fejlődést, másrészt hitelesebbé teszi a minősítést.

 

Érkezett-e már valamilyen külső visszajelzés az új működésedről?

Az első külső visszajelzést édesanyámtól kaptam, ami pozitív volt. BA eszközökkel segítettem neki egy magánéleti döntés meghozásában, amit neki csak utólag árultam el. Nagyon boldog volt, hogy sikerült tisztázni a miérteket és megalapozott döntést tudott hozni.

 

Mik a terveid a jövőre nézve? Mi a következő lépés?

Jelenleg arra fókuszálok, hogy a módszertant minél jobban beépítsem a mindennapjaimba, és hogy megtartsam a certifikációmat. A tanulást semmiképp sem szeretném abbahagyni, vannak terveim a jövőre nézve, amiket majd az aktuális kihívásoknak megfelelően fogok alakítani.

 

Kiknek ajánlanád szívesen ezt a certifikációt?

Nemcsak üzleti elemzőknek, hanem bárkinek, aki BA tevékenységet végez (pl. projektvezetőknek, tanácsadóknak, rendszerszervezőknek).

Niki, még egyszer szeretném megköszönni, hogy megosztottad meglátásaidat. Az Te nézőpontod rávilágított azokra az értékes okokra, amelyek miatt a PMI-PBA minősítés megszerzése valóban megéri. Szívből gratulálok a tanúsítvány megszerzéséhez, és köszönöm, hogy szerepet játszhattam a személyes és szakmai fejlődésedben.

Ha Te is hasonló előrehaladást szeretnél elérni BA-ként és célod megszerezni a PMI-PBA képesítést, akkor itt a lehetőség, hogy a szeptember végén induló Vizsgafelkészítő programon részt vegyél és egy nagy lépéssel közelebb kerülj hozzá.

2023. június 1-jén megjelent az üzleti elemzőknek szóló könyvem A jól hangolt business analyst címmel.

A könyv egy hiánypótló szakirodalom a hazai üzleti elemzők számára, amellyel célom, hogy a szakma megismerje és a mindennapi műkédésébe beillessze az üzleti elemzés gondolkodásmódot.

Mennyire volt értékes, hasznos számodra ez a tartalom?

Mivel hasznosnak, értékesnek találtad...

Oszd meg bátran másokkal is! 🙂

Sajnálom, hogy ez a tartalom most nem nyerte el a tetszésed...

Köszönöm a visszajelzésed, a szavazatod rögzítettük!

Kérlek segítsd a munkámat, és pár mondatban írd meg mit hiányoltál vagy hogyan lenne számodra hasznosabb ez a tartalom?

A fejlődésedhez a következő tréningekkel tudlak hozzásegíteni:

Gintl-Reszegi Mária

2023. július 6.

Szia. Marcsi vagyok. Üzleti elemzés gondolkodás megerősítésével foglalkozom tréningek, mentoringok, tanácsadás és közösségi tevékenységek keretében. Ezt a blogot én írtam neked.

korábbi írások

címkék

ez megvan már neked?

Decomposition diagram

Decomposition diagram

Biztosan ismered, biztosan használtad már, hiszen a JPÉ gondolkodás egyik legegyszerűbb megjelenési formája. Mégis érdemes közösen átgondolni, mi mindenre lehet használni.

itt követhetsz

Ba Talk - Üzleti elemzés nem csak üzleti elemzőknek

Mária Gintl-Reszegi PMI-PBA

Üzleti elemzés tréner / Mentor / Professional Business Analyst / Insprl alapítója

osztani ér