A kérdezés az EGO halála

A kérdezéstechnika fejlesztése esetén is fókuszban van a mondás, hogy nem halat szeretnénk adni, hanem halászni megtanítani.

Sokan letöltötték már az insprl honlapon fellelhető 70 hasznos kérdés összeállítást, amely elősegíti az üzleti elemző, vagy bármely projektszereplő információgyűjtési folyamatát. A kérdésgyűjtemény viszont csak akkor fogja hozni a várt sikert, ha a kérdések beépülnek a hétköznapokba.

Nem a kérdezéstechnikát kell elsősorban erősíteni

A kérdezéstechnika tréningek során jól érzékelhető, hogy nem kizárólag a kérdezéstechnikát kell erősíteni.

A következő 3 megközelítés kerül fókuszba a fejlesztések során:

  • Hogyan építsük fel a kérdezés ívét, gondolatmenetét, amely modell kéznél lesz számunkra bármikor a jövőben, mikor éles helyzetbe kerülünk
  • Hogyan nyissuk ki a zárt kérdéseket, amely minden esetben többlet információ gyűjtést biztosítanak a zárt kérdésekhez képest
  • Hogyan alakítsuk át a feltételezéseket valós információkká, amelyek biztosítják, hogy az elvárt eredményt szállítsuk le és ne csússzon félre a kivitelezés

A tapasztalatok alapján rengeteg jó kérdés fogalmazódik meg a kérdezők fejében, ezért a fenti három szemponton túl bónusztrack, hogy hogyan bízz magadban, honnan meríts bátorságot, mi ad keretet és biztonságot számodra a fentiek kivitelezéséhez.

Amit mondasz, amit gondolsz, amit érzel, amit cselekszel és amit hiszel, az legyen pariban.

Mert az nem kérdés, hogy a jó helyen feltett jó kérdéssel hitelessé válsz.

De miért nehéz feltenni a kérdést?

Al Ghaoui Hesna Félj bátran könyve, amely a félelem karakterisztikájával foglalkozik felfedi, hogy a félelmeink osztályozhatóak az erősségük alapján.
Ha egy piramisba rendezzük a különböző félelem típusainkat, akkor egy fejjel lefelé fordított piramis tetején az
EGO halála helyezkedik el. Ez a XXI. századi ember életében a legjelentősebb félelemforrás. Kiállni emberek elé és előadni, tréninget tartani, és üzleti elemzőként levezetni egy workshopot. Mind egy tőből fakad.
Félelem a szégyentől, a megsemmisüléstől, a sebezhetőségtől, a hibázástól.

Ha egy megbeszélés levezetése során rákérdezünk szerintünk alapvető fogalmakra, azáltal azt sugallhatjuk, hogy nem vagyunk tisztában a témával.
Ezt tudnunk kellene, vagy ennek utána kellett volna néznünk, vagy… és már bele is szaladtunk, hogy egyrészt feltételezzük, hogy a másik mit gondol (pedig ez nem is jelenik meg az Ő fejében), másrészt olyan kompetenciákat mutatunk magunkról, amelyekkel nem, vagy csak részben rendelkezünk.
Elkezdünk játszani egy nehéz szerepet, amely rengeteg energiát vesz el tőlünk és egy lefelé menő spirálba visz.

A bátran feltett releváns kérdés felszabadító erővel hat. Iszonyatos energiákat emészt fel dugdosni, hogy mit nem tudunk. A bátorsággal, hogy kitesszük a csizmát az asztalra őszintén, nagyon sok energia szabadul fel, amely már a sikerre fordítható. Benne van a pakliban, hogy sebezhetővé válunk, de hitelesek leszünk.
Van, amikor ugrani kell. A munkánk része az ego halála, és ezzel szükséges tisztában lennünk. Ezzel tudatosan letesszük a határvonalainkat a valós helyre, ezáltal növekszik a biztonság és a magabiztosság.

Talán a nike jelszava a legjobb üzenet, csak csináld!

A tréning résztvevők üzenete

Megkértem a legutóbbi Kérdezéstechnika az üzleti elemzésben tréning résztvevőit, hogy gyűjtsék össze számotokra 7 pontban, mire érdemes figyelni a kérdezés fejlesztése során.
A szempontok a legfontosabbtól csökkenő sorrendben vannak feltüntetve.

A következőket üzenik nektek:

 1. Merjünk kérdezni!
 2. Határozzuk meg mi a valós probléma! Sokszor elcsábulunk és a megoldást építjük a kérdéseink által, de pontosabb és illeszkedőbb a megoldás, ha tudjuk, hogy milyen problémát szeretnénk vele megoldani.
 3. Fontos a közös hang megtalálása! A kérdések kapcsolódási lehetőséget is biztosítanak. Ugyanazt a kérdést feltehetjük úgy, hogy kicsapja a másik félnél a biztosítékot és úgy is, hogy szívesen mesél róla.
 4. Tegyük fel nyugodtan kétszer ugyanazt a kérdést! Csak fogalmazd másként. Lehet, hogy egyik kérdésel nem érsz célt, nem jutsz kielégítő válaszhoz. Ha másként felteszed ugyanazt a kérdést, van esély, hogy közelebb kerülj az információhoz, többet megtudj.
 5. A modell segít a kérdezésben! Strukturál és felépíti a gondolatívet. Ezzel elkerülhetőek a súlytalan kérdések és a struktúra mindkét felet vezeti.
 6. Érzelmekre vonatkozó kérdésnek is helye van! Tegyük fel nyugodtan a kérdést, hogy hogyan érinti őt ez a változás, mit gondol róla. Ezzel ventillál is, aminek következtében utána könnyebb az együttműködés, könnyebben kapcsolódik a témához. A félelmek, megakadások akár olyan pontokra is rávilágíthatnak, amelyek kockázatot jelentenek.
 7. Kérdezzünk rá arra is, amit nem látunk! Tréningen ezt úgy hívtuk, hogy kérdezz rá arra is, ami a kamera mögött van. Az üzleti bemutatás olyan, mint egy film. Levetítik nekünk, de ne feledjük el, hogy mi lehet a kamerán kívül. Nekünk azzal is dolgunk van. Háttértevékenység, háttérstakeholderek stb.
 8. És bónuszként érkezett, hogy nyitott kérdéseket tegyünk fel!

Köszönöm a tréning résztvevőknek, hogy összefoglalták számotokra a legfontosabb szempontokat!

Közös siker számomra, hogy a résztvevők nagy része jó kérdésekért érkezett, viszont a jó kérdések mellett a gondolkodásmód váltást vitték el. Halászni tanítani és nem halat adni!

Amennyiben Te is szeretnéd a kérdezéstechnikádat fejleszteni, ősszel lehetőséged lesz a Kérdezéstechnika az üzleti elemzésben tréningen részt venni, amelyre már most lefoglalhatod a helyed!

Ha felkeltettem az érdeklődésed, további tréningeket is találsz:

Mennyire volt értékes, hasznos számodra ez a tartalom?

Mivel hasznosnak, értékesnek találtad...

Oszd meg bátran másokkal is! 🙂

Sajnálom, hogy ez a tartalom most nem nyerte el a tetszésed...

Köszönöm a visszajelzésed, a szavazatod rögzítettük!

Kérlek segítsd a munkámat, és pár mondatban írd meg mit hiányoltál vagy hogyan lenne számodra hasznosabb ez a tartalom?

A fejlődésedhez a következő tréningekkel tudlak hozzásegíteni:

Gintl-Reszegi Mária

2021. május 3.

Szia. Marcsi vagyok. Üzleti elemzés gondolkodás megerősítésével foglalkozom tréningek, mentoringok, tanácsadás és közösségi tevékenységek keretében. Ezt a blogot én írtam neked.

korábbi írások

Ami másoknak a kikerics, az a hazai BA világnak Haaz Dóra

Ami másoknak a kikerics, az a hazai BA világnak Haaz Dóra

Megjött az ősz hírnöke, a következő PMI-PBA-nk. Elérkezett az ősz és az iskolakezdés ideje, ezzel együtt a szabadságról is visszaérkeznek a kollégák. De a magyar BA közösségnek is fontos időszak ez, ugyanis egy újabb PMI-PBA-t köszönthet soraiban, Haaz Dóra személyében.

Az AI hatása a projektmenedzsmentre

Az AI hatása a projektmenedzsmentre

Az AI technológiáknak kiemelt fontossága lesz az elkövetkezendő években. A szakértők szerint a projektmenedzsmentben a tervezés és asszisztencia kiváltásán lesz a legnagyobb fókusz. Nincs olyan terület a projektmenedzsmentben, amely ki fog maradni az AI beépítéséből, beleértve az adatbázis legalsóbb rétegétől az átfogó tervezésig. Az AI technológia fejlődése megkérdőjelezhetetlen.

címkék

ez megvan már neked?

Decomposition diagram

Decomposition diagram

Biztosan ismered, biztosan használtad már, hiszen a JPÉ gondolkodás egyik legegyszerűbb megjelenési formája. Mégis érdemes közösen átgondolni, mi mindenre lehet használni.

Business Analyst Körkép 2022

Business Analyst Körkép 2022

A Business Analyst Körkép egy részletes infografika projektszereplők körében történt kutatás alapján, amely megmutatja az üzleti elemző szakma jelenlegi piaci helyzetét, nehézségeit, céljait, szemléletét.

itt követhetsz

Ba Talk - Üzleti elemzés nem csak üzleti elemzőknek

Mária Gintl-Reszegi PMI-PBA

Üzleti elemzés tréner / Mentor / Professional Business Analyst / Insprl alapítója

osztani ér