Az együttműködés sava-borsa

Thury Mónival a múlt év során találkoztunk össze az együttműködés szó tisztázásának első lépéseinél. Megkértem, hogy vesse papírra, hogy azóta hogyan látja ezt a fogalmat a munkájában.

Fogadjátok szeretettel Thury Móni gondolatait az együttműködés téma harmadik lépcsőjeként. Köszi Móni ?

A kezdő lökés

Egy júniusi napon 2019-ben kirúgott a könyvelőm. Hét év után, egyik pillanatról a másikra rám rakta a telefont. A mai napig nem állt össze, mi történhetett. Nem érzékeltem, hogy bármilyen probléma lett volna köztünk, sőt, először azt hittem, hogy csak megszakadt a telefon. Azóta sem tudtam meg a miértjét, egyszerűen többé nem beszéltünk.

Még sosem történt velem ilyen durva dolog, ezért rendesen fenn is akadtam rajta. Ráadásul abban az időszakban nem ez volt az egyetlen megmagyarázhatatlan konfliktusom.

Kamaszkoromban sokat hallottam ezt a mondatot:

„Ha túl sok hülyét látsz magad körül, talán benned van a hiba.”

Azt hiszem, nálam ez rendesen beégett. A történtek hatására elhatároztam, hogy az eddiginél mélyebben és tudatosabban fogok foglalkozni az együttműködés témájával, és dolgozni fogok saját magamon.

Az én életemben fontos szerepet tölt be az együttműködés. Azt is mondhatnám, hogy a lételemem. Tanácsadóként, projektmenedzserként, trénerként és facilitátorként folyamatosan kapcsolódom másokhoz. Együtt dolgozunk, közösen gondolkodunk, vagy éppen szakmai közösséget építünk. A keretek és a szereplők gyakran mások, de a lényeg mindig ugyanaz: az együttműködés.

Számtalan kérdés foglalkoztatott a történetem kapcsán, túllépve azon, hogy „Hol rontottam el?”, például:

Mitől lesz igazán jó egy együttműködés?
Mitől nem csak hasznos, de élvezetes is?
Mitől működik hosszú távon?
Hogyan járulok én hozzá ehhez?
Mi az együttműködés sava-borsa?

Ahogyan mások…

Az egyik számomra értékes önfejlesztő közösségben (Action Learning csoport) sok magvas gondolat mellett kaptam egy nagyon jó tanácsot, miszerint végezzek gyűjtést a közvetlen környezetemben arról, hogy kinek mit jelent az együttműködés.

Megkértem néhány kollégát, barátot, hogy írják meg nekem, számukra mit jelent ez a szó. Nagyon érdekes volt látni, hogy mindegyikük mennyire más oldalról közelíti meg a témát, és mennyire máshol vannak a hangsúlyok.

  • Voltak, akiknél fő motívumként a közös munka öröme, egymás lelkesítése és a közös sikerek megünneplése jelent meg, míg másoknál a pontosan definiált szerepek, keretek és célok kaptak nagyobb hangsúlyt.
  • Voltak, akik feladat- vagy problémamegoldásra vonatkoztatták az együttműködést, míg mások általánosabban fogalmaztak.

Többeknél kiemelkedett, hogy az együttműködésben különböző képességű, kompetenciájú személyek vesznek részt, akik ezáltal olyan dolgot is megvalósíthatnak, amelyre külön-külön nem volnának képesek.

A közös cél szinte mindenhol elsőként szerepelt, mint az együttműködés alapja.

Ahogyan én…

Amikor én az együttműködésről gondolkodom, elsősorban a szakmai oldalról közelítem meg. Kilenc éve vagyok vállalkozó, és azon túl, hogy ez az életforma nagyon közel áll hozzám, az igazán jó szakmai partnerségek teszik érdekessé és inspirálóvá a mindennapjaimat.

Hiszek abban, hogy minden jó munkakapcsolat egy jó „szerződéssel” kezdődik. Ha tisztában vagyunk a másik fél céljaival, elvárásaival, képességeivel, és ezeket jól össze tudjunk hangolni a sajátjainkkal, akkor szárnyalni tudunk a közös munkában.

Tapasztalataim alapján az együttműködések leggyakrabban akkor fulladnak kudarcba, amikor nincsenek megfelelő alapok. Különbözőek vagyunk, ezért természetes, hogy egy-egy szót is különbözőképpen értelmezzük, tehát

mindenekelőtt meg kell találnunk a közös nyelvet.

Számomra az együttműködés nélkülözhetetlen elemei az alábbiak:

  1. Van közös célunk, és arról egy közös értelmezésünk,
  2. Közösen meghatározott keretek mentén működünk,
  3. Partnerként tekintünk egymásra,
  4. Betartjuk az ígéreteinket,
  5. Rendszeresen kommunikálunk.

A fentieken túl még egy fontos dolgot megemlítenék: a közös értékrendet. Sokkal olajazottabban megy az együttműködés olyasvalakivel, akivel közös értékeket vallunk.

Sava-borsa

Igazán jó együttműködéseket kialakítani nem könnyű. Ez egy befektetés, mindegyik fél részéről.

Nézzünk meg még néhány sikertényezőt!

  • Önismeret

Szükség van mindenekelőtt megfelelő önismeretre: fontos tudnunk, hol vannak a határaink, hogy mit bírunk el, és mit tudunk adni.

  • Win-win

Egy jó együttműködésben mindenki nyer: az egyéni célok éppúgy megvalósulnak, mint a közös cél.

  • Nyílt és őszinte kommunikáció

A nyílt és őszinte kommunikáció nagyban segítheti az együttműködés hatékonyságát. Általa

elkerülhetők a félreértések, lerövidíthető az egyeztetések időtartama, és erősítheti a partnerek közötti bizalmat.

Ugyanakkor ez a típusú kommunikáció kétélű fegyver, mert a nyers őszinteség kényelmetlen, sőt bántó is lehet azok számára, akik érzékenyebbek vagy zárkózottabbak. A nyílt kommunikáció hiánya pedig belső konfliktust okozhat azok számára, akik nem könnyen vállalják fel gondolataik tiszta megosztását. Ez aztán később nyílt konfliktussá is fajulhat.

Talán épp hasonló okok húzódtak meg az én történetem hátterében is.

Szerencsére az együttműködési készség fejleszthető, és nagy személyes ráhatásunk van az együttműködéseink minőségére.

Hiszek abban, hogy érdemes tudatosságot vinni a másokkal való együttműködésbe és magas szintre emelni azt, mert az együttműködő partnerek kiegészítik, inspirálják egymást, és közösen valami sokkal jobb létrehozására képesek.

Az együttműködés működtetése valóban alapja annak, ha környezetünkkel tartósan kapcsolódni szeretnénk.
Ha még többet szeretnél tudni arról, hogy ezt egy projekt során milyen módszerekkel kivitelezd, keresd fel a kapcsolódó tréningeket, amelyek mindegyikén központi téma az együttműködés.

Mennyire volt értékes, hasznos számodra ez a tartalom?

Mivel hasznosnak, értékesnek találtad...

Oszd meg bátran másokkal is! 🙂

Sajnálom, hogy ez a tartalom most nem nyerte el a tetszésed...

Köszönöm a visszajelzésed, a szavazatod rögzítettük!

Kérlek segítsd a munkámat, és pár mondatban írd meg mit hiányoltál vagy hogyan lenne számodra hasznosabb ez a tartalom?

A fejlődésedhez a következő tréningekkel tudlak hozzásegíteni:

Gintl-Reszegi Mária

2020. szeptember 24.

Szia. Marcsi vagyok. Üzleti elemzés gondolkodás megerősítésével foglalkozom tréningek, mentoringok, tanácsadás és közösségi tevékenységek keretében. Ezt a blogot én írtam neked.

korábbi írások

címkék

ez megvan már neked?

Decomposition diagram

Decomposition diagram

Biztosan ismered, biztosan használtad már, hiszen a JPÉ gondolkodás egyik legegyszerűbb megjelenési formája. Mégis érdemes közösen átgondolni, mi mindenre lehet használni.

itt követhetsz

Ba Talk - Üzleti elemzés nem csak üzleti elemzőknek

Mária Gintl-Reszegi PMI-PBA

Üzleti elemzés tréner / Mentor / Professional Business Analyst / Insprl alapítója

osztani ér