Spórolj az energiáddal! Vizualizálj!

Elmondom neked, hogy mi kell egy modellhez! Téglalapok, körök, vonalak, nyilak és ha már haladó vagy, akkor rombuszt is használhatsz ? Ezek megfelelő kombinációja minden esetben rögzít egy gondolatot a résztvevők között.

Ezek a spórolásod eszközei. A HOGYANT-t a következő bekezdésekben találod.

Modell-makett dilemma

Mérő László egyik előadását hallgattam, amikor a lányáról mesélt, aki gimnázium után 4 évig modellkedett. Amikor megkérdezték a lányát, hogy mivel foglalkozik, azt válaszolta, hogy Ő bizony makett, hiszen a modell egy bizonyos dolognak a kiemelt lényege. Úgy működik, mint az igazi, de nem úgy néz ki. Ebből következik, hogy Ő biztosan nem modell, hanem makett.

“A modelleket érdemes megismerni, mert azokat fogjuk tudni alkalmazni azokra a problémákra, amelyekről most még azt sem tudjuk, hogy problémák.” Mérő László

Valójában az iskolában és a munkahelyen is hasonlóan modelleket szükséges elsajátítanunk vagy gyártanunk, hogy jövőbeni problémákat, amelyek még fel sem merültek, meg tudjuk oldani.

Kell az összefüggés

Másfél évvel ezelőtt, egy ködös január végi napon a lányom lógó orral hozta haza 5. osztályos féléves bizonyítványát. Nem volt meglepetés számunkra a tartalma, de természetesen attól még senkinek nem esett jól.
Nekünk bizony ezen a ponton nagyon hiányzott egy jó modell!

A közös tanulások felfedték a problémát.
Hiányoztak az összefüggések. Nem volt, ami összekösse a fejében az elemi információkat.
Érdekes jelenség volt, hogy például angolból megtanult szó szertefoszlott és másnap fogalma nem volt, hogy mit jelent és hogy valaha látta ezt a szót. Történelemből is hasonló eseteket tudnék mesélni.

Olyan volt, mintha külön-külön kellett volna zsonglőrködnie az információkkal, ami rengeteg energiába került, miközben …

…ha felfedezzük az információ összefüggéseit, történetbe helyezzük, lekottázzuk, akkor stabilan megtarthatóak.

Egyszer csak megérkezett…. Facebook esemény… SZKECCS tanulás?

Elmentünk a 3 órás szkeccs (felismerhető ikonszerű alakzat készítése minél kevesebb vonallal) workshopra és kinyílt számunkra a világ. Akkor még azt hittem, hogy kaptunk egy eszközt, hogy hogyan lehet könnyebben tanulni.
most már látom, hogy eszközt kaptunk a tudatossághoz, a lényegkiemeléshez és a tanulás lerövidítéséhez.
Energiát spórolunk!

Lépésről lépésre

A módszerünk a következő volt:

  1. Emeld ki a lényeges szavakat
    10 fontos szó kiemelése a történelem leckéből.  A könyvben legalább segített a félkövéren kiemelt szövegrész ?
  2. Értelmezd a szavakat
    Minden szó jelentésének utánajártunk. Az első történelem tanulások egész délutánokat vettek igénybe. Még az olyan rendkívül egyszerű szavakat is kikerestük az értelmező szótárból, hogy mi a “cél”. Ebben az időben és azóta is nagyon sok szó jelentését megvizsgáltuk. Ennek eredményét magamon is érezem, mert sokkal tudatosabb lett a kommunikációm.
  3. Alkoss vele mondatot
    Szövegkörnyezetben rögtön kiderült, hogy megtaláltuk-e a megfelelő jelentést.
  4. Vizualizáld
    Miért kellett az értelmezés és a mondatalkotás? Azért, hogy annyira értsük a szó jelentését, hogy ikonszerű szkeccsrajzot tudjuk hozzá rajzolni. Egyik kedves emlékem, mikor a demokrácia jelentését kerestük. Használjuk a szót mindannyian, de hogyan rajzolnád le? Amikor megérkezik a rajz, eltűnik a zsonglőrködés ?
  5. Strukturáld
    A rajzokkal ellátott 10 szóból egy színes elmetérképet készítettünk. Középen a történelem téma címe, majd körülötte azok a részek, amelyekre puzzle-szerűen szétesik. Ezután hagymahéj rétegenként alá dolgoztuk az egész töri leckét.

Struktúra és vizualizálás! Ez teszi egyértelművé és gyorsabbá az információ átadását, befogadását

Ezennel megalkottuk a saját tanulási, vagyis információ áramlást elősegítő modellünket!

Ez a modell segít nekünk azóta is a tanulásban. A modell vagy rajz berakja az információt a hosszú távú memóriádba, ezáltal sokkal könnyebben felidézhetővé válik.

Történelemből rajzos elmetérképek születtek, angolból pedig humoros rajzokat készítettünk egy-egy szóról, amely a későbbiekben biztosította, hogy ezekből a tantárgyakból jól tudjon felelni.

Hozzám pedig megérkeztek az általatok hétről-hétre látható rajzaim ?

A modell ereje

Ilyen egy üzleti elemző gyermekének élete. Hamarabb megismeri a modellek világát, mint arra valaha is vágyott ? Viszont a vizualizálás ereje nem kérdéses.

Ennek a bekezdésnek a BA TIPP címet is adhattam volna, hiszen üzleti elemzőként pontosan ezek a lépések zajlanak egy megbeszélésen az információk gyűjtése és elemzése során.

  • Bár a lényeges szavak nincsenek kiemelve félkövérrel az üzlet mondanivalójában, de a többször elhangzó nyomatékos szavak mindenképp segítenek.
  • A szavak értelmezése nem csak a megértéshez és a jól dokumentáltsághoz fontos. Többször volt segítségemre egy megbeszélésen az a kérdés, hogy “Számodra ez a kifejezés mit jelent?” vagy “Te mit értesz az alatt, hogy …?” Tisztázva a felek között, hogy különböző szavakon ugyanazt, vagy ugyanazon szavak mögött mást értenek, ezáltal a konfliktusok csökkenthetőek, a továbbhaladás lehetősége biztosított.
  • Mi üzleti elemzők gyakran élünk azzal a módszerrel az információ feltárása során, hogy visszamondjuk az elhangzottakat. Célja tisztázni, hogy valóban megszületett-e a megértésünk. “Ezt én úgy hallottam a szavaidból, hogy… Jól értem?” Nem teszünk mást, mint mondatot alkotunk, mondatba helyezzük az új szót vagy kifejezést.
  • Ezen a ponton viszont előkerül a flipchart papír és színes filcek, vagy bármi más eszköz, ki melyikre esküszik. A lényeg a transzparencia!
    Bármilyen mondnivaló esetében lehetőségünk van vizualizálni, strukturálni az elhangzottakat, legyen az egy folyamatmodell, vagy egy lebontott scope use case diagramja stb.

Hogy miért érdemes minden esetben energiát fektetni bele?

A modell, a rajz mindig feltárja számunkra, ami nem logikus, amit nem értünk

  • Ha nem tudjuk lerajzolni, akkor már eleve nem értjük
  • Ha lerajzoljuk, de valami nem stimmel, logikátlan, azt azonnal érezzük
  • Ha lerajzoljuk és valami még hiányzik a modellből, azt a kérdést fel tudjuk tenni
  • Ha lerajzoljuk és hátradőlünk, még akkor is jelezheti a másik fél, hogy szuper a rajz, de én nem erre gondoltam

Amint azt az előző felsorolás is mutatja, a modell felteszi helyettünk a kérdéseket!
Business analyst tréningen szoktam azt mondani:

Ha lerajzolsz egy modellt, és nem jut eszedbe plusz egy kérdés, akkor fizetek egy sört ?

Bármelyik eset is következik be a fentiek közül, azért rendkívül hálásak lehetünk, hiszen biztosítja számunkra a lehetőséget, hogy teljesebb, hatékonyabb, sikeresebb munkát végezzünk. Épp ezért érdemes megismernünk a modellek lelkivilágát és hogy hogyan, miért kapcsolódnak egymáshoz, hogyan segítik egymást.

Spóroljunk!

Nekünk, akik vizuálisan tanulunk és gondolkodunk sokat segít a modell, a diagram, a színek, a táblázat, a térképek. Nem kell ahhoz gyerekként arra vágyni, hogy papírboltosok legyünk, hogy felnőttként a legjobb barátunk legyen egy nagy darab papír és a színes filc, amelynek segítségével a kommunikációnkat egyértelműsítjük és ezáltal energiát is spórolunk.

A modellünk kiszórja a feltételezések jó részét, kezelni tudja a konfliktusok eredőjét és megadja a tisztánlátás lehetőségét. Megszűnnek azok a mondatkeztetek, hogy “Ja, én eddig úgy értettem…” vagy “Jé, én eddig ezt teljesen másként láttam!”. A modell az együttműködés erősítésének eszköze.
Ezek azok az elemek, amelyek nem hiányozhatnak egy üzleti elemző szerszámosládájából, de mint ahogyan a példa is mutatja a modell mindenütt nagy segítség, ahol információt kell áramoltatni.

Van egy jó hírem! A modellezés gondolkodásmód fejleszthető, ezáltal a te kommunikációs híd szereped megbecsülése és sikeressége is növelhető, bármilyen szerepben is végzed a munkád.

A téma bizony az utcán hever! Jövő héten elindítom a BA Katalógus rovatot. A következő alkalommal egy olyan beszélgetés lenyomatát hozom nektek, ahol az üzleti elemző új állás után néz.

Addig is nézz körbe a tréningek között, biztos találsz számodra értékeset!

Mennyire volt értékes, hasznos számodra ez a tartalom?

Mivel hasznosnak, értékesnek találtad...

Oszd meg bátran másokkal is! 🙂

Sajnálom, hogy ez a tartalom most nem nyerte el a tetszésed...

Köszönöm a visszajelzésed, a szavazatod rögzítettük!

Kérlek segítsd a munkámat, és pár mondatban írd meg mit hiányoltál vagy hogyan lenne számodra hasznosabb ez a tartalom?

A fejlődésedhez a következő tréningekkel tudlak hozzásegíteni:

Gintl-Reszegi Mária

2020. június 2.

Szia. Marcsi vagyok. Üzleti elemzés gondolkodás megerősítésével foglalkozom tréningek, mentoringok, tanácsadás és közösségi tevékenységek keretében. Ezt a blogot én írtam neked.

korábbi írások

címkék

ez megvan már neked?

Decomposition diagram

Decomposition diagram

Biztosan ismered, biztosan használtad már, hiszen a JPÉ gondolkodás egyik legegyszerűbb megjelenési formája. Mégis érdemes közösen átgondolni, mi mindenre lehet használni.

itt követhetsz

Ba Talk - Üzleti elemzés nem csak üzleti elemzőknek

Mária Gintl-Reszegi PMI-PBA

Üzleti elemzés tréner / Mentor / Professional Business Analyst / Insprl alapítója

osztani ér