Spórolj az energiáddal! Vizualizálj!

Elmondom neked, hogy mi kell egy modellhez! Téglalapok, körök, vonalak, nyilak és ha már haladó vagy, akkor rombuszt is használhatsz ? Ezek megfelelő kombinációja minden esetben rögzít egy gondolatot a résztvevők között.

Ezek a spórolásod eszközei. A HOGYANT-t a következő bekezdésekben találod.

Modell-makett dilemma

Mérő László egyik előadását hallgattam, amikor a lányáról mesélt, aki gimnázium után 4 évig modellkedett. Amikor megkérdezték a lányát, hogy mivel foglalkozik, azt válaszolta, hogy Ő bizony makett, hiszen a modell egy bizonyos dolognak a kiemelt lényege. Úgy működik, mint az igazi, de nem úgy néz ki. Ebből következik, hogy Ő biztosan nem modell, hanem makett.

“A modelleket érdemes megismerni, mert azokat fogjuk tudni alkalmazni azokra a problémákra, amelyekről most még azt sem tudjuk, hogy problémák.” Mérő László

Valójában az iskolában és a munkahelyen is hasonlóan modelleket szükséges elsajátítanunk vagy gyártanunk, hogy jövőbeni problémákat, amelyek még fel sem merültek, meg tudjuk oldani.

Kell az összefüggés

Másfél évvel ezelőtt, egy ködös január végi napon a lányom lógó orral hozta haza 5. osztályos féléves bizonyítványát. Nem volt meglepetés számunkra a tartalma, de természetesen attól még senkinek nem esett jól.
Nekünk bizony ezen a ponton nagyon hiányzott egy jó modell!

A közös tanulások felfedték a problémát.
Hiányoztak az összefüggések. Nem volt, ami összekösse a fejében az elemi információkat.
Érdekes jelenség volt, hogy például angolból megtanult szó szertefoszlott és másnap fogalma nem volt, hogy mit jelent és hogy valaha látta ezt a szót. Történelemből is hasonló eseteket tudnék mesélni.

Olyan volt, mintha külön-külön kellett volna zsonglőrködnie az információkkal, ami rengeteg energiába került, miközben …

…ha felfedezzük az információ összefüggéseit, történetbe helyezzük, lekottázzuk, akkor stabilan megtarthatóak.

Egyszer csak megérkezett…. Facebook esemény… SZKECCS tanulás?

Elmentünk a 3 órás szkeccs (felismerhető ikonszerű alakzat készítése minél kevesebb vonallal) workshopra és kinyílt számunkra a világ. Akkor még azt hittem, hogy kaptunk egy eszközt, hogy hogyan lehet könnyebben tanulni.
most már látom, hogy eszközt kaptunk a tudatossághoz, a lényegkiemeléshez és a tanulás lerövidítéséhez.
Energiát spórolunk!

Lépésről lépésre

A módszerünk a következő volt:

 1. Emeld ki a lényeges szavakat
  10 fontos szó kiemelése a történelem leckéből.  A könyvben legalább segített a félkövéren kiemelt szövegrész ?
 2. Értelmezd a szavakat
  Minden szó jelentésének utánajártunk. Az első történelem tanulások egész délutánokat vettek igénybe. Még az olyan rendkívül egyszerű szavakat is kikerestük az értelmező szótárból, hogy mi a “cél”. Ebben az időben és azóta is nagyon sok szó jelentését megvizsgáltuk. Ennek eredményét magamon is érezem, mert sokkal tudatosabb lett a kommunikációm.
 3. Alkoss vele mondatot
  Szövegkörnyezetben rögtön kiderült, hogy megtaláltuk-e a megfelelő jelentést.
 4. Vizualizáld
  Miért kellett az értelmezés és a mondatalkotás? Azért, hogy annyira értsük a szó jelentését, hogy ikonszerű szkeccsrajzot tudjuk hozzá rajzolni. Egyik kedves emlékem, mikor a demokrácia jelentését kerestük. Használjuk a szót mindannyian, de hogyan rajzolnád le? Amikor megérkezik a rajz, eltűnik a zsonglőrködés ?
 5. Strukturáld
  A rajzokkal ellátott 10 szóból egy színes elmetérképet készítettünk. Középen a történelem téma címe, majd körülötte azok a részek, amelyekre puzzle-szerűen szétesik. Ezután hagymahéj rétegenként alá dolgoztuk az egész töri leckét.

Struktúra és vizualizálás! Ez teszi egyértelművé és gyorsabbá az információ átadását, befogadását

Ezennel megalkottuk a saját tanulási, vagyis információ áramlást elősegítő modellünket!

Ez a modell segít nekünk azóta is a tanulásban. A modell vagy rajz berakja az információt a hosszú távú memóriádba, ezáltal sokkal könnyebben felidézhetővé válik.

Történelemből rajzos elmetérképek születtek, angolból pedig humoros rajzokat készítettünk egy-egy szóról, amely a későbbiekben biztosította, hogy ezekből a tantárgyakból jól tudjon felelni.

Hozzám pedig megérkeztek az általatok hétről-hétre látható rajzaim ?

A modell ereje

Ilyen egy üzleti elemző gyermekének élete. Hamarabb megismeri a modellek világát, mint arra valaha is vágyott ? Viszont a vizualizálás ereje nem kérdéses.

Ennek a bekezdésnek a BA TIPP címet is adhattam volna, hiszen üzleti elemzőként pontosan ezek a lépések zajlanak egy megbeszélésen az információk gyűjtése és elemzése során.

 • Bár a lényeges szavak nincsenek kiemelve félkövérrel az üzlet mondanivalójában, de a többször elhangzó nyomatékos szavak mindenképp segítenek.
 • A szavak értelmezése nem csak a megértéshez és a jól dokumentáltsághoz fontos. Többször volt segítségemre egy megbeszélésen az a kérdés, hogy “Számodra ez a kifejezés mit jelent?” vagy “Te mit értesz az alatt, hogy …?” Tisztázva a felek között, hogy különböző szavakon ugyanazt, vagy ugyanazon szavak mögött mást értenek, ezáltal a konfliktusok csökkenthetőek, a továbbhaladás lehetősége biztosított.
 • Mi üzleti elemzők gyakran élünk azzal a módszerrel az információ feltárása során, hogy visszamondjuk az elhangzottakat. Célja tisztázni, hogy valóban megszületett-e a megértésünk. “Ezt én úgy hallottam a szavaidból, hogy… Jól értem?” Nem teszünk mást, mint mondatot alkotunk, mondatba helyezzük az új szót vagy kifejezést.
 • Ezen a ponton viszont előkerül a flipchart papír és színes filcek, vagy bármi más eszköz, ki melyikre esküszik. A lényeg a transzparencia!
  Bármilyen mondnivaló esetében lehetőségünk van vizualizálni, strukturálni az elhangzottakat, legyen az egy folyamatmodell, vagy egy lebontott scope use case diagramja stb.

Hogy miért érdemes minden esetben energiát fektetni bele?

A modell, a rajz mindig feltárja számunkra, ami nem logikus, amit nem értünk

 • Ha nem tudjuk lerajzolni, akkor már eleve nem értjük
 • Ha lerajzoljuk, de valami nem stimmel, logikátlan, azt azonnal érezzük
 • Ha lerajzoljuk és valami még hiányzik a modellből, azt a kérdést fel tudjuk tenni
 • Ha lerajzoljuk és hátradőlünk, még akkor is jelezheti a másik fél, hogy szuper a rajz, de én nem erre gondoltam

Amint azt az előző felsorolás is mutatja, a modell felteszi helyettünk a kérdéseket!
Business analyst tréningen szoktam azt mondani:

Ha lerajzolsz egy modellt, és nem jut eszedbe plusz egy kérdés, akkor fizetek egy sört ?

Bármelyik eset is következik be a fentiek közül, azért rendkívül hálásak lehetünk, hiszen biztosítja számunkra a lehetőséget, hogy teljesebb, hatékonyabb, sikeresebb munkát végezzünk. Épp ezért érdemes megismernünk a modellek lelkivilágát és hogy hogyan, miért kapcsolódnak egymáshoz, hogyan segítik egymást.

Spóroljunk!

Nekünk, akik vizuálisan tanulunk és gondolkodunk sokat segít a modell, a diagram, a színek, a táblázat, a térképek. Nem kell ahhoz gyerekként arra vágyni, hogy papírboltosok legyünk, hogy felnőttként a legjobb barátunk legyen egy nagy darab papír és a színes filc, amelynek segítségével a kommunikációnkat egyértelműsítjük és ezáltal energiát is spórolunk.

A modellünk kiszórja a feltételezések jó részét, kezelni tudja a konfliktusok eredőjét és megadja a tisztánlátás lehetőségét. Megszűnnek azok a mondatkeztetek, hogy “Ja, én eddig úgy értettem…” vagy “Jé, én eddig ezt teljesen másként láttam!”. A modell az együttműködés erősítésének eszköze.
Ezek azok az elemek, amelyek nem hiányozhatnak egy üzleti elemző szerszámosládájából, de mint ahogyan a példa is mutatja a modell mindenütt nagy segítség, ahol információt kell áramoltatni.

Van egy jó hírem! A modellezés gondolkodásmód fejleszthető, ezáltal a te kommunikációs híd szereped megbecsülése és sikeressége is növelhető, bármilyen szerepben is végzed a munkád.

A téma bizony az utcán hever! Jövő héten elindítom a BA Katalógus rovatot. A következő alkalommal egy olyan beszélgetés lenyomatát hozom nektek, ahol az üzleti elemző új állás után néz.

Addig is nézz körbe a tréningek között, biztos találsz számodra értékeset!

Mennyire volt értékes, hasznos számodra ez a tartalom?

Mivel hasznosnak, értékesnek találtad...

Oszd meg bátran másokkal is! 🙂

Sajnálom, hogy ez a tartalom most nem nyerte el a tetszésed...

Köszönöm a visszajelzésed, a szavazatod rögzítettük!

Kérlek segítsd a munkámat, és pár mondatban írd meg mit hiányoltál vagy hogyan lenne számodra hasznosabb ez a tartalom?

A fejlődésedhez a következő tréningekkel tudlak hozzásegíteni:

Gintl-Reszegi Mária

2020. június 2.

Szia. Marcsi vagyok. Üzleti elemzés gondolkodás megerősítésével foglalkozom tréningek, mentoringok, tanácsadás és közösségi tevékenységek keretében. Ezt a blogot én írtam neked.

korábbi írások

Ami másoknak a kikerics, az a hazai BA világnak Haaz Dóra

Ami másoknak a kikerics, az a hazai BA világnak Haaz Dóra

Megjött az ősz hírnöke, a következő PMI-PBA-nk. Elérkezett az ősz és az iskolakezdés ideje, ezzel együtt a szabadságról is visszaérkeznek a kollégák. De a magyar BA közösségnek is fontos időszak ez, ugyanis egy újabb PMI-PBA-t köszönthet soraiban, Haaz Dóra személyében.

Az AI hatása a projektmenedzsmentre

Az AI hatása a projektmenedzsmentre

Az AI technológiáknak kiemelt fontossága lesz az elkövetkezendő években. A szakértők szerint a projektmenedzsmentben a tervezés és asszisztencia kiváltásán lesz a legnagyobb fókusz. Nincs olyan terület a projektmenedzsmentben, amely ki fog maradni az AI beépítéséből, beleértve az adatbázis legalsóbb rétegétől az átfogó tervezésig. Az AI technológia fejlődése megkérdőjelezhetetlen.

címkék

ez megvan már neked?

Decomposition diagram

Decomposition diagram

Biztosan ismered, biztosan használtad már, hiszen a JPÉ gondolkodás egyik legegyszerűbb megjelenési formája. Mégis érdemes közösen átgondolni, mi mindenre lehet használni.

Business Analyst Körkép 2022

Business Analyst Körkép 2022

A Business Analyst Körkép egy részletes infografika projektszereplők körében történt kutatás alapján, amely megmutatja az üzleti elemző szakma jelenlegi piaci helyzetét, nehézségeit, céljait, szemléletét.

itt követhetsz

Ba Talk - Üzleti elemzés nem csak üzleti elemzőknek

Mária Gintl-Reszegi PMI-PBA

Üzleti elemzés tréner / Mentor / Professional Business Analyst / Insprl alapítója

osztani ér