Szerinted az 1% sok vagy kevés?

A sok kicsi sokra megy elvéért van, akit már lovaggá ütött az angol királynő, ezért is van ebben valami figyelemfelkeltő, valami megnyugtató, és óriási erő.

És 1 %, amely változás tuti megvalósul, az már figyelemfelkeltőbb?
Emelem a tétet. Mit szólsz több területen 1%-nyi változáshoz?

Sir David Brailsford története

David Brailsford lovaggá ütésének története 2010-ben kezdődött. Elvállalta minden idők leglúzerebb kerékpár válogatottjának, az angol Sky Team csapatnak edző szerepét. Közreműködésének köszönhetően 76 év sikertelen próbálkozás után a következő két olimpiáról az érmek 70%-át hozta el a csapat. Tettenérhető és meggyőző a változás, érthető, hogy ezt a királynő is értékelte.

David Brailsford lovaggá ütésének története 2010-ben kezdődött. Elvállalta minden idők leglúzerebb kerékpár válogatottjának, az angol Sky Team csapatnak edző szerepét. Közreműködésének köszönhetően 76 év sikertelen próbálkozás után a következő két olimpiáról az érmek 70%-át hozta el a csapat. Tettenérhető és meggyőző a változás, érthető, hogy ezt a királynő is értékelte.
Fotó forrása: https://www.dailymail.co.uk/sport/article-5465379/David-Brailsford-overplayed-hand-British-sport.html

Ha David Brailsfordot kérdezed, hogy mit tett, akkor nem mond vagy mutat mást, mint hogy 1%.

Nem gyökerestül szerette volna feje tetejére fordítani a világot, hanem ízekre szedte a működést, …

minden ok-okozatot megfigyelt és ahol lehetőséget látott, ott változtatott…csak 1%-ot.

Tudod milyen ez?

Mintha David Brailsford megcsinálta volna a gyökérok elemzést a halszálka diagramban, majd figyiszt mutatott Paretonak, aki azt mondja, hogy válaszd ki a gyökérokok 20 %-át, amelyet megoldva a probléma 80 %-a megoldódik.

Helyette minden felmerülő gyökérokot fejlesztett 1%-ban, így az ő modellje a Paretojéval szemben lineáris.

Pareto

Lineáris növekedés

Ezzel a nagy tűzijáték helyet sok csillagszóró mellé tette le a voksát.

HOGYAN-ra néhány példa:

  • Szélcsatornába küldte a kerékpárosokat és addig változtattak a testtartáson, hogy az 1%-os gyorsulást hozott.
  • Az alkatrészek között sok volt a por, ezért fehérre festtette szervizkocsi padlóját, ahol látszik a por, így hamarabb felmosnak, tisztábbá vált a környezet
  • A szállodáig vezető buszút holtidő volt, ezért projektort rakatott a buszba, kiértékelték a futamot a szállodáig vezető buszút alatt, így megérkezés után már csak vacsora és rekreáció várta a versenyzőket
  • A francia kajáktól rossz volt a versenyzők gyomra, ezért felvett egy szakácsot, aki angol kajákat főzött nekik, amihez már hozzá voltak szokva

Nem tudom, hogy pontosan hogyan csinálta, de ha elképzelem magam a helyzetében, akkor figyelte, meghallotta, gyűjtötte a problémákat, megkereste a gyökérokokat és finomhangolt.

Három kapcsolódó gondolat

A marginális fejlődések összeadva hatalmas változásokat tudnak realizálni.

Az 1%-os fejlődésekhez három gondolat kapcsolódik a fejemben

Stabilizálás

A változás, az újdonság ereje jelentőséggel bír számunkra, lendületet ad, energetizál, de sokszor szükséges megállnunk a felfutó ág után és stabilizálni a folyamatainkat, gondolatainkat.
Ahogyan a MÖMO, A munka öröme modell alkotóitól tanultam, a revolution után kell az evolution, hogy be tudjon épülni a változás.

Számomra ez azt is jelenti, hogy tudatosítok, beépítem a működésbe a szükséges mintákat, elengedem, ami nem kell és rögzítem, ami értékes. Az én képem a stabilizálás folyamatáról, hogy kicsit lassabb és fókuszáltabb. Számomra a rendet, a biztonságot kelti életre.

STAR modell

Másik asszociációm a STAR modellhez kapcsolódik.
STAR, ami a következő elemekből tevődik össze:
Situation – Szituáció, Task – Feladat, Action-Akció, Result – Eredmény.

A 3. eleme az Akció.
Ismeritek azt a típusú működést, amikor a megbeszéléseken elhangzanak az ötletek, a megoldandó feladatok, de sajnos nem lendül át akcióba?
Sokszor a megoldandó feladat mérete, a konkrét tevékenység helyett az általános megközelítés és a MIÉRT-ek hiánya tántorít el bennünket a megvalósítástól. Az 1% gondolatisága közelebb hozza az akció tényét, könnyebben fogást találunk a feladaton, megvalósíthatóvá, beláthatóvá teszi az előrelépés lehetőségét.

A retrospektív ceremóniája jut erről eszembe, hogy megfogalmazzuk, mit csináltunk jól és miben van szükség fejlődésre. Ha nem fordul át akcióba, nem valósulnak meg a jelzések, akkor egy füstbement tervvé válik.
Ebben a környezetben például a scrum master feladata akcióba fordítani a fejlődési igényeket.
Ha a hiány oldaláról tekintünk ennek a beépülési folyamatnak a jelentőségére, amikor ezek az elemek nem kerülnek megvalósításra, az érintettek elköteleződése csökken, már nem jelzik legközelebb a fejlődési lehetőségeket Beépül a kultúrába, hogy nem mondom, mert úgyis hiába. Viszont, ha ennek ellenkezőjét tudjuk biztosítani, az lendít, elkötelez minden résztvevőt.

Veszteség

A lean gondolatiságának része a veszteség minimalizálása. A value stream értékelése a veszteség tekintetében azzal a céllal kerül definiálásra, hogy azok kiküszöbölésében tegyünk meg még egy lépést. Szépen kicsiben, lépésről lépésre, miküzben hisszük, hogy a kis változások sora és a kis veszteségek finomhangolása hatékonyabbá teszi a folyamatot.

A működés stabilizálása

A folyamat tekintetében a fenti három kiegészítő gondolat lépéseket biztosít a létrán előre, felfelé.

Ezen a ponton érdemes figyelembe venni és nem elfelejteni, hogy az előrelépés, a fejlesztést követően hasznos megállni, beépíteni, stabilizálni, ahogyan korábban a MÖMO modell kapcsán is említettem a revolution-evolution gondolatát.

Biztosan szükség volt David Brailsford munkássága során is időt hagyni a beépülésnek, hiszen hiába tudták a szélcsatornában végzett teszteket követően, hogy melyik testtartás a leghatékonyabb és melyik hozza az 1%-os fejlődést, azt be kell építeni, stabilizálni szükséges, hogy mindig, bármilyen körülmények között hozni lehessen a kívánt eredményt.

Valójában ez is egy módszertan, aminek egyszerűsége a nagyszerűsége?

Hasonló gondolatokért iratkozz fel az in[sprl] hirlevélre, vagy csatlakozz az Insprl facebook oldalhoz.

Tréningek között itt kutakodhatsz:

Mennyire volt értékes, hasznos számodra ez a tartalom?

Mivel hasznosnak, értékesnek találtad...

Oszd meg bátran másokkal is! 🙂

Sajnálom, hogy ez a tartalom most nem nyerte el a tetszésed...

Köszönöm a visszajelzésed, a szavazatod rögzítettük!

Kérlek segítsd a munkámat, és pár mondatban írd meg mit hiányoltál vagy hogyan lenne számodra hasznosabb ez a tartalom?

A fejlődésedhez a következő tréningekkel tudlak hozzásegíteni:

Gintl-Reszegi Mária

2020. október 22.

Szia. Marcsi vagyok. Üzleti elemzés gondolkodás megerősítésével foglalkozom tréningek, mentoringok, tanácsadás és közösségi tevékenységek keretében. Ezt a blogot én írtam neked.

korábbi írások

címkék

ez megvan már neked?

Decomposition diagram

Decomposition diagram

Biztosan ismered, biztosan használtad már, hiszen a JPÉ gondolkodás egyik legegyszerűbb megjelenési formája. Mégis érdemes közösen átgondolni, mi mindenre lehet használni.

itt követhetsz

Ba Talk - Üzleti elemzés nem csak üzleti elemzőknek

Mária Gintl-Reszegi PMI-PBA

Üzleti elemzés tréner / Mentor / Professional Business Analyst / Insprl alapítója

osztani ér