Átmentem NeoBA

A Zero to Hero blogsorozat második részéből kiderül, hogy mit keres az üzleti elemzés módszertana egy fogadóórán, avagy a Mátrix, amiben élünk BA Neo szemmel.

Török- Kaló Judit írása, akinek első blogját ITT éred el.

Neo a Mátrixból rendelkezett azzal a tulajdonsággal, hogy a mindenki által látott valóság mögött észlelte a mozgatórugókat. A Zero To Hero, avagy hogyan lettem BA blogsorozat második sárga köve hozta el nekem a felismerést, hogy egyre többször azonosítom a világom rendezőelveit BA szemüveggel. Átmentem NeoBA.

Az első uppsz

Mentorommal, Marcsival belecsaptunk a tennivalók sűrűjébe, ami a futó projektek dokumentációjától kezdve, a 2022-es Business Analyst Körkép elkészítésén keresztül, modellezés és kérdezés technika tréningen át, sokféle tevékenységet érintett. 

Az egyik feladat kifejezetten nem tűnt számomra szakmainak és bevallom, az első pillanattól fáztam tőle.  

Sokkal egyszerűbben is lehetett volna, ha az elején… és amúgyse az én feladatom ez.

Éreztél már ilyet te is a munkád kapcsán? Hogy kezelted? Én erre kicsit ráfeszültem. 
Értettem a projekt magasztos célját, meg hogy akár hasznos is lehet átrágnom magam rajta, de körvonalazódó banánhéjak csak egyre távolabb toltak. Pedig az még a kisebbik rész volt, amit akkor nehézségeknek láttam!  

Hamar szembesültem azzal, hogy hiába voltam penge Excel-ből, mennyit is jelent az összetettebb feladatoknál a kiesett X év, meg az 5 verzióváltáson átment, s közben magyar parancsokra váltó Office. Eltérő logikai felépítés, más design és elnevezések. Így az érdemi munka helyett először a hard skillemet kellett leporolnom, ami miatt egyre esélytelenebb lett az eredeti határidőt tartani. 

Szó szerint éjjel-nappal dolgoztam, heteken át, de csak egyre mélyebbre szippantottak a – sokszor felesleges – részletek és a tisztázatlan kérdések. Rágörcsöltem.  

Szétrobbanás helyett 

Kérdezz, és jelezd az szükségleteidet! Ha időről van szó, azt is!

Ilyen támogató választ kaptam az első bizonytalan jelzésemre, hogy csúszásban vagyok. A fenti, türelmes hozzáállással pedig kinyílt számomra a világ. Kitisztáztuk a homályos részeket, a prioritást, valamint azt is, hogy ér időt kérni – főleg kezdőként. Lekerült a feszítő, görcsös érzés, a pánik rólam és mindjárt jobban haladtam.  

Időnyomás kontra szükségletek kinyilvánítása, valamint szükség esetén plusz napok kérése. Kitisztázás, közös nevező.  

Hoppá, ez üzleti elemző attitűd. 

Mit keres egy fogadóórán a BA módszertan? 

Anyaként vörös posztó, ha a gyermekemmel igazságtalanul járnak el. Főleg, ha rendszeresen, ráadásul korábbi jelzések ellenére. Olyan történt az iskolában, hogy közös fogadóórát kértem az osztályfőnökkel és a szóban forgó pedagógussal, jelezve, hogy ha ennek se lesz foganatja, tovább lépünk az igazgató felé.  

Előtte higgadtan leültem magammal, hogy megtaláljam a valós problémát. Mi fáj a legjobban? Mert van azért az alatt még réteg, hogy a tanár ilyen, meg olyan. Ezután megkerestem ennek a számunkra legkellemetlenebb következményét, majd annak a hatását, hogy miért is gond ez. Harcba indultam ezzel a szituációs statementtel felvértezve.

Mire eljött a napja 

a fogadóórának, már letisztult bennem a fenti szituációs statement, láttam magam előtt a vágyott állapotot és ennek elérésére konkrét megoldási alternatívákat vittem. Azóta, ha Pálit nem is fordult a helyzet, de érezhető egy javulás. 

Mitől volt hatékonyabb ez az alkalom a korábbi jelzéseinknél? Mi volt más?  

A helyzet pontosabb felmérése, a megfelelő kérdések feltételével – minden érintettnek. Igények és lehetőségek egyeztetése, tiszta kommunikáció, kockázatra figyelmeztetés, releváns megoldási javaslatok. 

Ismét üzleti elemző attitűd. 

De mit akarunk igazából? 

Az utolsó mai történetem a több családos utazásszervezés izgalmaiba vezet. Amikor egy reggeli baráti kávézás során felmerül egy önmagában jó ötlet: menjen el három család együtt pár napra.  

Ez azonnal belendítette a többiek fantáziáját is: menjünk olyan helyre, ahol lehet szánkózni! Meg wellnessezni! Meg szilveszterezni! Meg ludat és kakast és tyúkot is, ahogy Vuk mondaná. ?  

Pikk-pakk áramlottak a részletekbe menő gondolatok, szállást kereső oldalakról helyszín ajánlatok, sőt, már foglalnának is, meg minden. Hiszen közeleg a szilveszter, időnyomásban vagyunk. Ismerős?

Alakult egy valamennyire kompromisszumos(nak látszó) gyors megoldás, de érezhető volt a növekvő feszültség, a kimondatlanul maradt vágyakból adódó kétségek miatt. 

Megszólalt a vészcsengő bennem  

Még azt se tudjuk, hogy mit akarunk pontosan! Kinek mi a fontos a 6 felnőttből, mi legyen a prioritás: Az, hogy szánkózzunk? Az, hogy külföldre menjünk, vagy csak hogy együtt legyünk? Kell, hogy ez Szilveszterre essen, ami másfélszeres ár? Akarunk ellátást, vagy inkább magunknak főzzünk? Ezek mind befolyásolják, hogy miben gondolkodhatunk, milyen adottságoknak kell megfelelni a helyszínnek.  

Miközben írtam a kérdéseimet a többieknek, akkor tudatosodott bennem, hogy mit is csinálok: követelményeket specifikálok, hogy az outcome, a vágyott állapot tisztuljon le előbb, s csak utána keressünk rá konkrét megoldásokat, outputot.  

A kérdéseimre a csoport amúgy Scrum Masterként dolgozó tagja a következőt írta: 

 “Ja, hát van egy business analystünk, mit aggódjunk!” ?  

És valóban, az utolsó pillanatban elálltunk a már majdnem leütött foglalástól, és alakult egy olyan, ami sokkal megfelelőbbnek ígérkezik. Amire, úgy hiszem, most mindenki nyugodtabb szívvel gondol.

Hogy a kivitelezés hogyan fog sikerülni, no erről majd január végén számolok be…

Naná, hogy ez is üzleti elemző attitűd. ?

Konklúzió

Gyakorlás lehet rengeteg élethelyzet, nem csak a „konkrét BA munka”. Amikor a mindennapokat is úgy kezdem látni üzleti elemző szemlélettel, ahogy Neo a Mátrixot, bitjeiben, akkor létrejön valami új. Valami sokkal hatékonyabb. Valaki üzleti elemzőbb.

Szóval átmentem NeoBA. 

 

Fotó forrása

Mennyire volt értékes, hasznos számodra ez a tartalom?

Mivel hasznosnak, értékesnek találtad...

Oszd meg bátran másokkal is! 🙂

Sajnálom, hogy ez a tartalom most nem nyerte el a tetszésed...

Köszönöm a visszajelzésed, a szavazatod rögzítettük!

Kérlek segítsd a munkámat, és pár mondatban írd meg mit hiányoltál vagy hogyan lenne számodra hasznosabb ez a tartalom?

A fejlődésedhez a következő tréningekkel tudlak hozzásegíteni:

Török-Kaló Judit

2022. december 13.

Szia! Török-Kaló Judit vagyok. Nemrégiben léptem üzleti elemzői pályára, ezért minden, ami ezzel kapcsolatos tudás, fejlődési lehetőség, az érdekel. ?

korábbi írások

címkék

ez megvan már neked?

Decomposition diagram

Decomposition diagram

Biztosan ismered, biztosan használtad már, hiszen a JPÉ gondolkodás egyik legegyszerűbb megjelenési formája. Mégis érdemes közösen átgondolni, mi mindenre lehet használni.

itt követhetsz

Ba Talk - Üzleti elemzés nem csak üzleti elemzőknek

Mária Gintl-Reszegi PMI-PBA

Üzleti elemzés tréner / Mentor / Professional Business Analyst / Insprl alapítója

osztani ér